SijoittajaMessut 2022

Kirjoittaja: Elina Korhonen

9 joulukuun, 2022

Lähdeteos: SijoittajaMessut

Lähdeteoksen kirjoittaja: 2022

Teoriapisteet: 1

Käytiin parin Hohkelaisen kanssa 16.11. Helsingissä SijoittajaMessuilla. Päivän aikana oli useita mielenkiintoisia puhujia eri lavoilla, yritysten esittelypisteitä sekä hurjasti alasta kiinnostuneita. Messuilla käsiteltiin tulevaisuuden trendejä, ja keskusteltiin tällä hetkellä vallitsevasta kriisistä ja sen vaikutuksista. Messuilta jäi käteen 4kpl asiakaskäyntejä, pari käyntikorttia, haalarimerkki sekä uutta tietoa ja ymmärrystä. Alla reflektoin muutaman puhujan esityksistä heränneitä ajatuksia.  

Pörssi -lavalla oli puhumassa Innovestorin toimitusjohtaja Wilhelm Lindholm. Hän esitteli Innovestorin toimintaa, ja kertoi yrityksen keskittyvän kasvuyritysten ja kiinteistöjen pääomasijoittamiseen. Yritys hankkii salkkuyrityksiä portfolioonsa, mutta siltikään kaikki ei ole vielä listattuna ostovaiheessa. Sijoitusvinkkinä: teknologia- ja lääkekehitys on pitkäjänteistä sekä kauaskantoista, jotka yleensä kestävät kaikki talouden syklit. Kiinteistöistä väläyteltiin sen verran, että onko taloyhtiölainat tällä hetkellä muhiva pommi, sillä ostovoima on heikentynyt – varsinkin asuntokaupoilla. Kaupallisia kiinteistöjä ostaessa hyviä puolia on korkeampi tuotto, parempi inflaatiosuoja sekä mahdollisesti jopa kasvava kassavirta inflaation kiihtyessä. 

Globalisaation aikakausi alkaa olla selätetty, eikä enää haluta kaikkea nopeammin, halvemmin ja enemmän. Vihreä siirtymä ja kestävä kehitys isossa roolissa, jonka vuoksi useat yritykset siirtävät tuotantoa lähemmäs kotimaata; edes samaan maanosaan. Tämä siksi, että on myös olemassa globaaleita (päästöt) sekä maantieteellisiä (sota) riskejä. Tällä hetkellä on menossa useampikin kriisi samaan aikaan, mm. Ukrainan sota, energiakriisi ja ilmaston lämpeneminen. Kriisien jälkeen on ennenkin ollut hyvä aika sijoittaa, sillä kriisin aikana yrityksen fokus siirtyy täysin liiketoimintamalliin sekä tuottavuuteen. Tästä heräsi ajatus, että jos resurssit sallivat, niin kriisiaikana kannattaa luoda ja hioa sellainen yritysidea, joka tekee läpimurron deflaation aikana. Tällöin elämä palaa vähitellen normaalimmaksi, jolloin taas kaivataan uusia ideoita, tapoja sekä ajatuksia. 

Mika Vainio-Mattila oli puhumassa Digital Workforcelta, ja yritys on perustettu seitsemisen vuotta sitten. Se on tällä hetkellä johtava ohjelmistorobotiikan ja älykkään automatisaation palveluyhtiö, sekä se on listautunut pörssissä. Yritys siis käytännössä tarjoaa erilaisia automaatioita työpaikkojen prosesseihin ja työtehtäviin. Näitä on esimerkiksi ohjelmistorobotiikka, tekoäly, dokumentit ja datan hyödyntäminen sekä vuorovaikutuksen automaatio eli chatbotit. Toimintoja voidaan tehostaa ja kehittää työntekijöiden ehdoilla, jolloin resurssit ja työaika voidaan käyttää oikeasti merkityksellisiin työtehtäviin ja keskittyä niihin. Yritys on lyhyessä ajassa laajentanut toimintaansa useaan eri maahan, ja sillä on monia toimistoja eri kaupungeissa. Vainio-Mattila esitti McKinseyn vision siitä, että jopa 50% tämän päivän työtehtävistä automatisoidaan vuoteen 2025 mennessä. 

Vaikka sijoitusmessut ei sellaisenaan suoraan ole liitettävissä akatemian arkeen, niin silti koin niistä olevan minulle paljon hyötyä. Sain ideoita yritystoimintaan liittyen sekä minulle kirkastui se, millaisten asioiden kanssa haluan olla tulevaisuudessa tekemisissä, ja mihin haluan päästä vaikuttamaan. Aion ensi vuonna ehdottomasti mennä uudestaan, ehkäpä voisin valmistautua etukäteen tutustumalla paremmin joihinkin puhujiin ja heidän taustoihinsa. Muutenkin messuista on yleensäkin enemmän hyötyä kuin haitta, joten niitä ehdottomasti lisää – joko yksin tai Hohkeen kanssa. 

You May Also Like…

Ikigai

Oletko koskaan pohtinut omaa elämän tarkoitusta? Miten, oletko ajatellut Tiimiakatemian matkan tarkoitusta? Tiedäthän...

0 kommenttia

Lähetä kommentti