Sielukas johtaminen

Kirjoittaja: Christian Kiviranta

22 marraskuun, 2023

Lähdeteos: Sielukas johtaminen

Lähdeteoksen kirjoittaja: Deepak Chopra

Teoriapisteet: 2

Sielukas johtaminen- kirjassa Deepak Chopra yhdistää hengellistä viisautta johtamiseen käytännön tasolla ja hän esittelee 7 erilaista näkökulmaa sielukkaaseen johtamiseen.

  1. Johda kuunnellen ja katsellen

Johtajana minun on opittava havainnoimaan ympäristöäni ja ihmisiä ilman ennakkokäsityksiä tai tuomitsemista. Tarkoitus on olla mahdollisemman avoin ja puolueeton, jotta voi saada mahdollisemman hyvän käsityksen asioiden laidasta. Liian nopeasti johtopäätöksiin meneminen saattaa johtaa virhetulkintoihin, joilla on hintansa. Ihmismielelle tyypillistä on hakea vahvistusta jo olemassa oleville käsityksille ja näin ollen emme välttämättä kuule tai havaitse niitä asioita, jotka eivät ole linjassa aikaisemman käsityksemme kanssa. Tällöin tiimiläiset eivät välttämättä tule kuulluksi ja luottamus heikkenee. On hyvä siis avoimin mielin ja uteliaasti pyrkiä ymmärtämään eri näkökulmia kysymällä lisäkysymyksiä ja vuorovaikuttamalla useiden ihmisten kanssa. Usein saatamme jäädä jumiin omaan kuplaan, jossa lähin ystävä/tiimiläinen toimii uskollisena neuvonantajana. Kuitenkin hän voi tarjota vain yhden näkökulman ja se ei ole vielä riittävästi. Havaintojen tekemisen jälkeen asioille on hyvä antaa aikaa, jotta ne tulee käsiteltyä alitajuntaisella tasolla. Näin johtamisesta tulee harkittua ja viisasta, kun tunteiden käsittely otetaan osaksi prosessia.

02. Opi solmimaan tunnesiteitä

Syvälliset ihmissuhteet ovat kaikki kaikessa. Ilman niitä yksikään yritys ei kasva, eikä yksikään ihminen kukoista. Kun tunneside on muodostunut, niin ihmiset haluavat olla tekemisissä tällaisen johtajan kanssa. Syvällinen suhde luo halun auttaa, tukea, olla samaa mieltä ja tarjota erilaisia näkökulmia kehitykselle. Lisäksi se saa niin asiakkaan, työntekijän kuin yhteystyökumppanin sitoutumaan yritykseen. Kuinka sitten tunneyhteys luodaan? Keskeinen asia johtamisessa on tunneälyn hyödyntäminen ja kehittäminen. Siten on mahdollista luoda syvempiä tunnesiteitä tiimiläisiin ja se mahdollistaa kuulluksi ja nähdyksi tulemisen kokemuksen. Johtaja ilman tunneälyä vaikuttaa pelottavalta ja tuomitsevalta, eikä ihmiset silloin uskalla puhua suoraan asioista. On pystyttävä kuuntelemaan alaisia ja partnereita ja luomaan luottamuksellinen suhde, jossa kaikesta voidaan puhua. Tunneäly mahdollistaa myös tiimiläisten piilossa olevien vahvuuksien havaitsemisen ja piilevien tunneperäisten konfliktien tiedostamisen. On osattava kiinnostua ihmisistä aidosti ja syvällisesti, jotta kokemus sielullisestä yhteydestä voi syntyä.

03. Herätä tietoisuus

Johtajana minun on laajennettava tietoisuuttani, jotta voin vastata muiden tarpeisiin paremmin. Keskeinen tapa tietoisuuden lisäämiselle on Chopran mukaan meditointi. Se on tie sisäiseen maailmaan, josta löytyvät ratkaisut kaikkiin läsnä oleviin haasteisiin. On vain pysähdyttävä kuuntelemaan itseään ja laskeuduttava hiljaisen olemassaolon tasolle. Tämä helpottaa sisäisen äänen eli intuition kuulemista. Se ääni on usein aluksi hyvin hiljainen, mutta sen kuuntelun harjoittaminen mahdollistaa johtamisen viemisen uudelle tasolle.

Samoin on myös ymmärrettävä, että omat uskomukset ja näkemykset ovat vain yksi mahdollinen totuus. Niissä on joskus oltava valmis joustamaan, jos tilanne ja uusi tieto niin vaatii. Tietoisuuden laajentamisessa olennaista on myös pyrkimys tiedon kokonaisvaltaiselle keräämiselle. On kehitettävä kykyä vaihtaa näkökulmia ja muodostaa uusia. Syksyn aikana olen pystynyt laajentamaan käsitystäni niin omista kuin muidenkin tarpeista. Se on ollut mahdollista juurikin pysähtymisen ja oman toiminnan reflektoinnin kautta.

04. Teot

Johtaja on toiminnan ihminen ja tekojensa mittainen. Tekeminen on myös paras tapa oppia; hyvä johtaja on kokeillut paljon ja saavuttanut johtamisen viisautta sitä kautta. Roolimallina toimiminen saa tiimiläiset motivoitumaan innostumaan tekemisestä. Usein tiimiliideri tekeekin merkittävästi enemmän tiimin eteen kuin muut tiimiläiset. Johtajana on oltava valmis kuulemaan suoraa ja rehellistä palautetta tekemisestä. On selvää, että kaikkia ei voi aina miellyttää, mutta ihmisten näkemysten kuuleminen on kullan arvoinen resurssi johtajalle. Siten voi saada aikaan myös nopeampaa kasvua johtajana, kun muokkaa omaa johtamistapaansa jatkuvan palautteenannon seurauksena. Itse pyrin nykyään kysymään toistuvasti palautetta lähimmiltä tiimiläisiltä, sillä olen todennut sen olevan hedelmällistä oman toiminnan kehittämisen kannalta.

05. Aito voima

Johtamisessa tarvitaan voimaa, ja voima tuo omat ongelmansa. Kuitenkaan tavoitteita ei voi saavuttaa ilman voimaa ja siksi sitä on opittava käyttämään oikein. Voima ja valta voi turmella johtajan, siksi näitä asioita on hyvä reflektoida. Voimalla on taipumus kasaantua yksittäisille henkilöille hallitsemis- ja kontrollointipyrkimysten takia, jolloin sitä saatetaan käyttää väärin. Tätä vastaan voidaan toimia olemalla mahdollisemman avoin vuorovaikutuksessa pyrkien siihen, että ei mitään asioita ei salata. Olemalla myötätuntoinen johdettavia kohtaan luodaan kokemus ymmärretyksi tulemisesta ja näin luottamus kasvaa. Ja silloin tiimiläiset kokevat myös omaavansa vaikutusvaltaa päätöksenteossa ja toiminnassa. On tiedostettava omat varjopuolensa johtamisessa ja yhdistettävä se osaksi valoisaa puolta itsessä. Sellaiset tunteet, kuten viha, kateus ja itsekkyys ovat osa ihmisenä olemista ja niistäkin tunteista on otettava vastuu. Johtajana ei tarvitse olla täydellinen, mutta epävarmuuden ja itsekeskeisyyden kanssa on opittava olemaan yhtä. Niiden asioiden merkitys vähenee jatkuvan työstämisen myötä, jolloin johtajasta tulee viisaampi ja tyynempi.

06. Johda vastuullisesti

Vastuullinen johtaminen tarkoittaa vastuun ottamista itsensä lisäksi myös muiden henkilökohtaisesta kasvusta. Sielukkaalla johtamisella pyritään kehitykseen ja kasvuun, joka ei kuitenkaan polje ketään muuta alaspäin. Se on vastuun ottamista itsestä, muista, yhteiskunnasta, luonnosta ja koko maailmasta. Ajatuksemme, sanamme ja tekomme luovat todellisuutta, ja siksi meidän johtajina on oltava tietoisia siitä, millaista maailmaa rakennamme. Vastuullinen johtaminen korostaa myös kykyä luoda positiivista vaikutusta ympärillään oleviin ihmisiin. Tämä tarkoittaa reilua kohtelua ja tasa-arvoa organisaatiossa. Vastuullinen johtaminen ei ole vain oman edun tavoittelua, vaan se ottaa huomioon kaikkien osapuolten tarpeet ja hyvinvoinnin. Johtajina meillä on suuri mahdollisuus vaikuttaa ympäröivään maailmaan. Itse haluan olla rakentamassa niin Tiimiakatemialla kuin tulevaisuuden yrityksessäni vastuullista organisaatiokulttuuria, joka vaalii niin ihmisten hyvinvointia kuin ympäristöäkin.

07. Aisti synkronia

Synkronia tarkoittaa Chopran mukaan järjestäytyneitä tapahtumia. Silloin sattumanvaraisista tapahtumista löytyy merkittävä tekijä, joka voi muuttaa asioiden kulun. Kyse ei ole niinkään hyvästä onnesta, vaan siitä, että universumi on johtajan puolella, jolloin hyviä asioita tapahtuu. Joku voisi kutsua tätä uskoksi yliluonnolliseen, mutta ehkä johtajan on joskus uskottava siihen, että asiat järjestyvät juuri oikealla tavalla omasta toiminnasta riippumatta. Koenkin tärkeänä sen, että löytää merkitystä asioista, jotka tuntuvat ensi alkuun vastoinkäymisiltä ja haastavilta. Ehkäpä ne ovat tärkeä osa suurempaa kokonaisuutta?

You May Also Like…

Suojattu: Luova järkevyys

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

Suojattu: Ilmiön kaava

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti