Rahan eri näkökulmia

Kirjoittaja: Eetu Hemiä

1 joulukuun, 2023

Lähdeteos: Psychology Of Money

Lähdeteoksen kirjoittaja: Morgan Housel

Teoriapisteet: 1

Luin Morgan Houselin kirjoittaman kirjan Psychology Of Money, sillä halusin avata uusi näkökulmia rahaan liittyen, esimerkiksi sijoittamiseen, säästämiseen ja ylipäätään järkevään ja pitkäkestoiseen rahan käsittelyyn. Minulle on aina opetettu, että kaikilla on oma näkökulma rahaan ja siihen, mikä heidän mielestään on oikea tapa käyttää sitä sekä siihen mikä summa on paljon rahaa ja mikä taas vähän. Tulen varakkaasta perheestä, joten minun ei ole koskaan tarvinnut miettiä rahaa lapsena. Ruokaa oli aina pöydässä, oli varaa käydä lääkärissä, matkustelimme paljon, pihassa oli useampi maasturi, mutta minulle ei koskaan tullut semmoinen käsitys lapsena, että minun perheeni olisi erityisen varakas. Onneksi vanhempani kasvatti minut hyvin ja olivat järkeviä rahan kanssa, eikä todellakaan antanut minulle kaikkea mitä halusin, vaikka siihen olisi ollut varaa. Nytkin asun isäni omistamassa asunnossa, josta maksamme kumppanini kanssa normaaliasuntoa vähemmän vuokraa. Vaikka minulla on ollut aina kaikki elämiseen tarvittavat asiat, olen tietoinen siitä, että nämä asiat eivät todellakaan ole itsestäänselvyyksiä ja yritän mahdollisimman usein muistuttaa itseäni siitä, kuinka onnekas olen.

Suomi on yksi maailman parhaista maista mihin syntyä. Suomessa huonoimmatkin työt ovat maailmanlaajuisesti katsottuna hyviä töitä, joista maksetaan hyvin ja joissa on hyvät työolosuhteet. Kaikilla on oma näkökulma siitä, mikä on hyvää työtä ja mikä on hyvä palkka mihin voi olla tyytyväinen. Suomessa 1500–2000€ kuukausiansiot tuntuvat vähäisiltä mutta sama määrä rahaa esimerkiksi Kiinassa tai Intiassa tuntuvat valtavilta. Usein puhutaan siitä, kuinka huonot työolosuhteet ovat esimerkiksi kiinalaisissa tehtaissa. Kyllä, olosuhteet ovat kamalat, jos niitä vertaa länsimaalaisiin työolosuhteisiin, mutta itse kiinalaisista työntekijöistä nämä olosuhteet voivat tuntua jopa hyviltä. Palkka mitä nämä tehdastyöläiset saavat tuntuu meistä uskomattoman pieneltä, mutta elämisen kustannukset Kiinassa ovat paljon pienemmät, kun länsimaissa, joten heistä se ei tunnu huonolta palkalta, varsinkin, kun osalla heidän läheisillä ei ole töitä lainkaan ja joutuvat asumaan kadulla. Raha on aina suhteellista. Asiat, jotka meistä tuntuvat itsestäänselvyyksiltä, eivät sitä ole. Olemme äärimmäisen onnekkaita. Elämme miljardien ihmisten unelmaelämää.

Vähätuloisiin kuuluvat amerikkalaiset perheet käyttävät vuodessa keskimäärin 400 dollaria arpalippuihin, vaikka tämä sama summa voisi maksaa yli kuukauden vuokran ja monen semmoisen asian mitä he todella tarvitsisivat. Miksi he sitten ostavat arpalippuja? Kirjan kirjoittaja oli kysynyt tätä kysymystä useilta vähätuloisilta perheiltä. ”Haluamme tuntea sen mahdollisuuden elämään teidän tapaistanne elämää, johon miellä ei muuten ole mahdollisuuksia”.

Hyvä rahan käsittely harvoin on yhteydessä siihen, kuinka fiksu tai älykäs ihminen on vaan siihen, kuinka ihminen käyttäytyy. Vaikeinta rikastumisessa on se, että pysyy rikkaana. Säästöt ovat rako egon ja tulojen välissä. Jatkuva todistamisen tarve muille, esimerkiksi kalliiden autojen, vaatteiden ja kellojen ostaminen ei realistisesti auta yhtään mitään. Itse näen asian niin, että ihmiset, joita arvostetaan, eivät ole ansainnut arvostusta kalliiden materiaalien kautta, vaan hyvien piirteiden, kuten nöyryyden, hyvän omatunnon ja reiluuden kautta. Säästämisestä puhuttaessa, minulle tulee semmoinen käsitys, että pitäisi olla jotain mihin säästää. Asia ei kuitenkaan näin ole, sillä jokaisen pitäisi säästää vain säästämisen vuoksi. Fiksuinta mitä rahalla voi tehdä minusta on säästäminen pahan päivän varalle, sillä kaikille tapahtuu jossakin vaiheessa jotain arvaamatonta.

Arvaamattomuudesta puheen ollen päästään sijoittamiseen ja sen haasteisiin. Olen mielestäni huonompi sijoittaja, kun haluaisin, sillä olen kärsimätön. Uskon, että monilla ihmisillä on tämä sama ongelma ja luulen sen johtuvan ääriesimerkeistä. Medioissa pyörii paljon tarinoita ihmisistä, jotka rikastuivat muutamassa päivässä, jonkun sijoituksen kautta. Todellisuudessa tämmöiset tarinat ovat äärimmäisen harvinaisia. Minusta tärkeintä sijoittamisessa on se, että olet keskivertosijoittaja, silloin kun muut panikoivat. Kun taloudessa tapahtuu isoja muutoksia ja ihmiset myyvät ja ostavat osakkeitaan hätäisesti, parasta mitä voit tehdä on pysyä rauhallisena ja yrittää olla mahdollisimman keskivertosijoittaja. Hyvällä sijoittajalla pitää myös olla tilaa virheille. Virheitä sijoittamisessa tekee jokainen, sillä kukaan ei tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu. Se, miten virheisiin reagoi on paljon tärkeämpää, kuin se, että yrittäisi välttää virheitä jatkuvasti.

Kun miettii, kuinka vähän aikaa moderni raha ja sijoittaminen on ollut olemassa, ei ole ihme, että ihmiset eivät täysin ymmärrä miten se toimii. Koirat kesytettiin noin 10000 vuotta sitten mutta silti niillä on todella vahvat vaistot villinä elämiseen, joten emme voi olettaa, että osaamme kaiken rahasta.

Suosittelen vahvasti tätä kirjaa kaikille, sillä se tuo lisää näkökulmia rahaan liittyen ja opin itse todella paljon siitä, kuinka rahan kanssa kannattaa ja kuuluu käyttäytyä. Kirjan myötä opin myös rahan ja talouden historiasta ja siitä, miten eri asiat vaikuttavat talouteen ja siihen, kuinka ihmisten kuuluisi sijoitusmaailmassa käyttäytyä.

You May Also Like…

Suojattu: Analysoi ja voita

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

Suojattu: Läsnäolon voima

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti