Minun projektini

Kirjoittaja: Valtteri Luoma

10 joulukuun, 2023

Lähdeteos: Hallittu projekti

Lähdeteoksen kirjoittaja: Mikko Mäntyneva

Teoriapisteet: 1

Projektityöskentely on nykyaikana yleistynyt paljon. Monimutkaisempi pidempi tavoite on helpompi saavuttaa pilkkomalla työskentely pienemmiksi paloiksi eli projekteiksi. Projektin suorittamisen hyötynä on ehdottomasti tehokkuus. Yleensä projektit kestävät tietyn sovitun aikaa, se helpottaa sitoutumista sekä nimenomaan lisää sitä tehokkuutta. Aikarajoitteiden lisäksi on muutamia muitakin määritelmiä, jotka tekevät projektista projektin.

Projektien tekemiseen kuuluu asettaa selkeät tavoitteet. Tavoitteet asetetaan yleensä alkuvaiheessa, mutta niitä on syytä tarkastella ja mahdollisesti muokata työskentelyn aikana, jottei tekeminen lähde väärään suuntaan. Tavoitteet eivät saa olla liian matalat, koska se saattaa tehdä tekemisestä tehotonta. Tavoite ei myöskään saa olla liian korkea, koska sekin voi lamaannuttaa, jos työskennellessä huomataan, että tavoitteen saavuttaminen tuntuu liian kaukaiselta. Tavoitteista puhuttaessa kuulee usein sanottavan, että tavoitteet pitää olla kunnianhimoiset, että tekeminenkin on kunnianhimoista. Tämä saattaa vain joskus kääntyä itseään vastaan. Jälleen riippuu paljon ihmistyypistä, että lamauttaako vai sisuunnuttaako korkealle asetettu tavoite. Tärkeintä on tietää tekijöiden motivaatio taustat ja mätchätä tavoite realistisesti sovittuihin aikarajoitteisiin. 

Projektia hallittaessa kuuluu optimoida tarkoin käytössä olevat resurssit. Esimerkiksi jo mainitun ajan lisäksi: raha, työvoima, materiaalit. Projekteihin kuuluu vahvasti näiden asioiden tietäminen. Paljon meillä on esimerkiksi rahaa käytössämme hankkiaksemme vaadittavat materiaalit ja työn tekijät. Projekti voi olla tehtävissä yksinkin, mutta usein kasataan projektiryhmä. Optimaalisimmillaan projektiryhmällä on yksi selkeä vastuuhenkilö, joka johtaa ja organisoi. Sen lisäksi on hyvä miettiä, millaista osaamista meillä jo on ja millaista osaamista tämä projekti vaatii. Ihmiset pitäisi kasata yhteen osaamisten mukaan, mutta myös luonteiden. Parhaimmillaan ryhmässä olisi ihmisiä, jotka pystyvät työskentelemään keskenään. Ikään kuin automaatiolla toisiaan tukien ja auttaen, mielessään vain yksi asia: miten saattaa tämä projekti maaliin mahdollisimman hyvin. 

Hyvin suunniteltu, on puoliksi tehty, kuuluu vanha sanonta. Projektin toteutussuunnitelma on hyvä olla antamassa suuntaa tekemiselle, mutta tärkeintä on aktiivinen tekeminen ja työskentely. Muistetaan aiemminkin jo mainittu asia: suunnitelmaa on hyvä tarkastella ja muuttaa työskentelyn aikana. Tämän seuraaminen on ehdottomasti projektinjohtajan yksi tärkeimmistä tehtävistä. Tärkeää on kuitenkin antaa tehtäväksi jokaiselle projektissa mukana olleille oman työskentelyn jatkuva arviointi. Silloin pysymme rehellisinä itsellemme sekä toisillemme.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan projekti on siis väliaikainen suoritus, jonka aikana pyritään saamaan yksi selkeä tavoite suoritetuksi. Projektit eroavat päivittäisestä liiketoiminnasta siinä, että ne ovat tilapäisiä, ainutlaatuisia ja tavoitteellisia. Jokainen projekti on ainutkertainen, sillä se tuottaa jotain aivan uutta ja se on suunniteltu vastaamaan tiettyjä tarpeita. Projektinhallinta on vielä lisäksi prosessi, jonka avulla projektin vaaditut tavoitteet pyritään saavuttamaan tehokkaasti. Se sisältää siis jo mainitut suunnittelun, resurssien hallinnan, aikataulun laatimisen, projektitiimin koordinoinnin ja projektin etenemisen seurannan.

Halusin selvittää ja määrittää tämän asian, koska Tiimiakatemialla puhutaan koko ajan projekteista. Projekteista puhuttaessa törmää myös sävyltään turhautuneihin keskusteluihin, jossa mietitään, että mikä ihme on projekti? Onko tämäkin projekti? Miten voin tehdä 24 tuntia viikossa projekteja? Projekti sana on vähän puutteellinen ja vaikeasti ymmärrettävissä. Se kuulostaa siistiltä, mutta sen määritelmä on liian laaja. Selvää on, kun suomen kieleen otetaan sanoja suoraan englannin kielestä, että niistä jää joskus hieman epämääräisiä meille. Projektin määritelmä on minulle Tiimiakatemialla ikään kuin prosessin palanen. Prosessi on tämä koko matka Tiimiakatemialla, jonka lopussa siintää itsevarma yrittäjähenkinen tekijä nimeltään Valtteri Luoma. Kaikki nämä projektit, joita matkalla tehdään ovat siis prosessin palasia. Projekti voi olla melkein mikä vain, kunhan pystyt sen vain perustelemaan aiheellisesti järkevänä osana opintojasi. 

Omalla kohdallani oli tilanne syksyllä aksulle takaisin tullessani, ettei minulla ollut yhtään ”projektia” käynnissä. Niin ainakin ajattelin, kun mietittiin vain asiakaslähtöisiä projekteja. Todellisuudessa minulla on ollut koko ajan yksi ja se kaikista tärkein projekti käynnissä. Se projekti olen minä itse. Sinun oppimisprosessisi on kaikista tärkein projekti. Kaikkien tämä projekti on erilainen, joka kulkee eri vauhtia ja eri reittiä. Minun omaani kuului se, että pääsin asiakasprojekteihin mukaan kunnolla vasta tänä syksynä. Koen kuitenkin, että työstin omaa projektiani minua itseäni koko ajan, oli minulla mukana siinä asiakkaita tai ei. Ilman tätä vaihetta, en olisi varmasti päässyt näin upeisiin juttuihin mukaan missä olen nyt ollut. Nämä vaiheet, joissa sinulla on aikaa ajatuksillesi ovat äärettömän tärkeitä. 

Konkreettisia esimerkkejä mainitakseni. Tämä projektiton vaihe aiheutti tilanteen, jossa tajusin alkaa ajatella perintöprojekteja akatemialla. Ymmärsin sen, että sellaisessa mukana oleminen opettaa sinulle eniten yrittäjyydestä, sekä saat niistä kerättyä helposti tiimisi rahatavoitteet täyteen, tämä johti siihen, että minusta tuli renkaanvaihtoyrittäjä. Toinen esimerkki. Asiakastapaamisten arvon ymmärtäminen, johdatti meidät oikean ihmisen luokse, jonka kautta tulemme ensi vuonna pääsemään mukaan upeaan hanke projektiin. Siitä kuullaan varmasti lisää myöhemmin. Näiden asiakkuuksien arvon ymmärsin kesällä, kun mietin mistä ihmeestä näitä projekteja oikein tulee. Jälleen hyvä esimerkki siitä, kun uskallat antaa aikaa ajatuksillesi.

Minun oppimisprosessini eteni siihen vaiheeseen, että minulla oli samaan aikaan menossa viisi projektia ja samoihin aikoihin minut tuli valituksi vielä ensi vuoden tiimiliideriksi, joka nosti ajatukset tulevasta pestistä päällimmäiseksi. Mitä tästä seurasi, ei kuitenkaan ole kehujen arvoista. Minun marraskuuni 2023 oli aivan liian kiireistä aikaa. Yhdistelmä urheilijaa, opiskelijaa ja yrittäjää oli minulle liikaa. Ahdistus ja stressi lähestyvistä deadlineista, saivat minut sairastumaan ja jouduin esimerkiksi jättämään LÄN – koulutusohjelman ulkomaanreissun väliin. Harmi juttu, mutta päätös oli oikea. Kuitenkaan näistä synkemmistä hetkistä ei ole mitään hyötyä yksilölle, mikäli niistä ei opi mitään. Pyrin jatkossa tunnistamaan itsestäni tunteita ja pyrkimään vieläkin parempaan suunnitelmallisuuteen. 

Meidän kaikkien tärkein projektimme on me itse. Et pysty tekemään mitään, jos ei kroppasi ja mielesi ole kunnossa, pidä siis aina ensimmäisenä huoli siitä, että olet toimintakykyinen. Lepo on tärkeää ja avain kaikkeen.

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

0 kommenttia

Lähetä kommentti