Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä

Kirjoittaja: Aino Lahti

1 marraskuun, 2023

Lähdeteos: Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Juha-Pekka Raeste & Hannu Sokala

Teoriapisteet: 3

Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä -kirja on ajatuksia herättävä kuvaus siitä, miten suuret yhtiöt ovat muuttuneet yhteiskunnan valtaapitäviksi voimiksi. Kirjan mukaan nämä yhtiöt ovat vastuussa merkittävästä osasta maailman ongelmista, kuten ilmastonmuutoksesta, työvoiman hyväksikäytöstä ja demokratian heikentämisestä. Nämä yhtiöt ovat vastuussa merkittävästä osasta maailman ongelmista, jotka uhkaavat ihmiskunnan tulevaisuutta. On tärkeää, että yhteiskunta käy keskustelua siitä, kuinka suurten yhtiöiden valtaa voidaan rajoittaa ja niiden toimintaa ohjata kestävämpään suuntaan.

Kirja herättää keskustelua siitä, kuinka suurimpia yhtiöitä tulisi valvoa ja rajoittaa. Kirjassa ehdotetaan, että yhtiöitä tulisi velvoittaa vastuulliseen toimintaan ja niiden vaikutuksia ihmisiin ja ympäristöön tulisi tutkia tarkemmin. Hämmästyttävää, että rahalla on niin paljon valtaa, ettei yhteinen elintila merkitse mitään vaakakupissa rahaa vastaan. Se kenellä on paljon rahaa, omaa myös paljon vaikutusvaltaa, jolla saa tässä maailmassa liian helposti etuoikeuksia aiheuttaa ongelmia.

Suuret yhtiöt ovat usein valmiita aiheuttamaan ympäristövahinkoa, jos se johtaa taloudelliseen voittoon. Tämä on nähty esimerkiksi ilmastonmuutoksen, metsien kadon ja saasteiden lisääntymisen yhteydessä. Suuret yhtiöt voivat käyttää rikkauttaan vaikuttaakseen politiikkaan ja mediaan. Tämä voi johtaa siihen, että ongelmat, joita ne aiheuttavat eivät saa asianmukaista huomiota.

Suuret yhtiöt voivat esimerkiksi rahoittaa poliittisia kampanjoita, lobbata lainsäädäntöä tai ostaa mediayhtiöitä. Tämä voi johtaa siihen, että yhtiöiden etuihin sopiva politiikka ja mediasisältö syrjivät muita näkökulmia. Suuret yhtiöt voivat myös rahoittaa järjestöjä, jotka edistävät tai estävät tiettyä politiikkaa. Tämä voi johtaa siihen, että ihmiset ovat vähemmän kiinnostuneita osallistumaan politiikkaan tai että he osallistuvat vain tiettyjen ryhmien tai etujen puolesta.

Suuret yhtiöt myös syyllistyvät työvoiman hyväksikäyttöön, joka rikkoo ihmisoikeuksia. Työvoiman hyväksikäyttö on merkittävä ongelma, joka aiheuttaa valtavasti haittaa ihmisille. Suuret yhtiöt ovat usein syyllistyneet työvoiman hyväksikäyttöön käyttämällä lapsityövoimaa, palkkojen maksamatta jättämisellä sekä laiminlyöneet työturvallisuutta työpaikoilla. Tämän seurauksena työntekijät voivat joutua työskentelemään vaarallisessa ja epäoikeudenmukaisessa ympäristössä, joka voi aiheuttaa heille fyysistä ja henkistä haittaa.

Kukaan on tuskin unohtanut pikamuotiyhtiöiden työturvallisuuden laiminlyömisestä aiheutuneita katastrofeja, kun työturvallisuusmääräyksiä ei noudateta, se johtaa pahimmassa tapauksessa maailmanlaajuista medianäkyvyyttä saaviin katastrofeihin, jotka aiheuttavat haittaa työntekijöiden lisäksi myös pitkässä juoksussa vastuussa olevalle yhtiölle.

On tärkeää, että yhteiskunta käy keskustelua siitä, kuinka työvoiman hyväksikäyttöä voidaan ehkäistä ja vähentää. Tähän voidaan vaikuttaa muun muassa parantamalla lainsäädäntöä. Epäinhimilliset työolot kieltävällä lainsäädännöllä voidaan rajoittaa suurten yhtiöiden mahdollisuuksia käyttää työvoimaa hyväksi. Työvoiman oikeuksia edistävien tahoja tukemalla, voidaan edesauttaa sitä, että työntekijöitä ei käytetä suurten yhtiöiden toimesta hyväksi ja työntekijät ovat tietoisia omista oikeuksistaan.

Suuret yhtiöt voivat myös olla osallisena talouskriiseissä monin tavoin. Yhtiöt voivat harjoittaa riskialtista toimintaa, joka johtaa taloudelliseen epävakauteen. Tämä voi tapahtua esimerkiksi spekuloinnin, velkavivun käytön tai sääntelyn kiertämisen avulla. Suuret yhtiöt voivat olla osallisena taloudellisiin väärinkäytöksiin, kuten korruptioon ja huijauksiin. Tämä voi johtaa luottamuksen menetykseen talousjärjestelmään ja vaikeuttaa talouden vakauttamista. Talouskriisit ovat merkittävä uhka taloudelle ja yhteiskunnalle. Ne voivat aiheuttaa työpaikkojen vähenemistä, tuloerojen kasvua ja taloudellisen epävakauden lisääntymistä. Suuret yhtiöt voivat olla merkittävä tekijä talouskriisien aiheuttamisessa ja pahentamisessa.

Talouskriisien riskien vähentämiseksi on tärkeää, että suuria yhtiöitä valvotaan ja ohjataan tehokkaasti. Talouden sääntelyn avulla voidaan vähentää suurten yhtiöiden riskialtista toimintaa. Lainsäädäntö päätee kaikkiin ja sopivilla säädöksillä pahimmat kriisit voidaan ennaltaehkäistä. Läpinäkyvyyden lisääminen yhtiöiden talouden hoitoon auttaa tunnistamaan ja ehkäisemään taloudellisia väärinkäytöksiä. Myös kestävien arvojen edistäminen taloudessa auttaa vähentämään talouskriisien riskejä.

Ratkaisuja haasteille kirjassa tarjotaan muun muassa suurien yhtiöiden poliittisen rahoittamisen ja lobbauksen rajoituksilla, että yhtiöt eivät voisi käyttää valtaansa poliittiseen vaikuttamiseen. Medialukutaidon ja lähdekriittisyyden merkitys kasvaa kasvamistaan. Suurien yhtiöiden aiheuttama korruptio ei tosin helpota luotettavien lähteiden löytämistä lainkaan. Suurien yhtiöiden on liian helppo piilottaa niille haitallista informaatiota ja täyttää media niille suotuisalla materiaalilla.

Demokratian arvojen ja periaatteiden opettaminen kaikelle kansalle jo pienestä pitäen nostaa päätään entisestään taitelussa suurten yhtiöiden ohjailuvaltaa vastaan. Pienempiä ja

riippumattomia mediayhtiöitä tulee tukea jatkossa tehokkaammin, että suurten yhtiöiden luomia monopoliasemia saadaan purettua. Kansalaisjärjestöjen ja kansalaistoiminnan tukemista, nimenomaan irrallaan suurten yhtiöiden ohjailusta pitää vahvistaa.

Kirjan ehdotukset ovat tärkeitä, mutta ne eivät riitä ratkaisemaan ongelmaa. Suuret yhtiöt ovat niin voimakkaita, että ne voivat vastustaa sääntelyä ja välttää vastuuta. Se johtuu siitä, että ne ovat usein yhteydessä hallituksiin ja muihin vaikutusvaltaisiin tahoihin. Ongelman ratkaisemiseksi tarvitaan syvällisempää muutosta yhteiskuntaan. Tarvitaan uusia sääntöjä ja toimintatapoja, jotka rajoittavat suurten yhtiöiden valtaa ja varmistavat niiden vastuullisen toiminnan. Ennen kaikkea yksilöt on saatava kiinnostumaan vaikuttamisesta nykyiseen tilanteeseen.

Muutoksen pitää lähteä ihmisestä ja yksilöiden halukkuudesta taistella rahan tuomaa valtaa vastaan. Kuulostaa niin hipiltä, että ruoho alkaa kasvaa korvista, mutta sitä se muutos vaatii. Yhteiskunnan on kehitettävä mekanismeja, jotka auttavat valvomaan suurten yhtiöiden toimintaa ja varmistamaan, että ne toimivat vastuullisesti. Kansalaisten on oltava tietoisia suurten yhtiöiden vaikutuksesta yhteiskuntaan ja vaadittava yrityksiä toimimaan kestävästi. Yksilö ei voi yksin taistella yhtiöiden vaikutusvaltaa vastaan, mutta koko kansan voimalla on jo huomattavasti enemmän vaikutusvaltaa. Aina voi myös valita vievänsä rahansa muualle.

Aino Lahti & Helena Vepsäläinen

You May Also Like…

Suojattu: Ilmiön kaava

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

Strategiakirja – 25 työkalua

Halusin lukea jotain käytännönläheistä strategiasta, mitä voisin viedä suoraan käytäntöön. Kirja oli käytännönläheinen...

Rich dad poor dad

Tämä kirja on ollut lukulistallani jo kauan, ja sen lainaaminen kirjastosta on ollut vaikeaa. Sen vaikea käsiin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti