Keskittymiskyvyn elvytysopas

Kirjoittaja: Henna Lehtonen

25 helmikuun, 2022

Lähdeteos: Keskittymiskyvyn elvytysopas

Lähdeteoksen kirjoittaja: Minna Huotilainen, Mona Moisala

Teoriapisteet: 2

Teetkö usein montaa asiaa yhtä aikaa? – Kyllä.

Tuntuuko kirjan lukeminen niin tylsältä, että mieli harhailee jo ennen kuin olet päässyt ensimmäisen sivun loppuun? – Kyllä

Huomaatko toistuvasti räplääväsi kännykkää elokuvan katselun aikana? – Kyllä

Tulviiko mieleesi jatkuvasti uusia hoitamattomia asioita? – Kyllä

Keskittymiskyvyn elvytysoppaan alussa lukijalta kysyttiin herätteleviä kysymyksiä ja vastasin huolestuttavan moneen niistä kyllä. Joten jo kirjan ensimetreillä diagnosoin itselleni ADD keskittymishäiriön, koska niin monet kuvaukset pätivät minuun. Reagoin vahvasti ulkoisiin ärsykkeisiin, minun on vaikea suunnata ja ylläpitää tarkkaavaisuutta ja omaan taipumuksen lykätä asioita viimeiseen asti. Tai voi toisaalta olla, että en kärsi kyseisestä tarkkaavaisuushäiriöstä vaan minulla on vain liikaa asioita lautasella ja olen opettanut aivoni siihen, että ne ovat koko ajan monien ärsykkeiden ympäröimänä samaan aikaan. Etenkin älylaitteiden kasvava käyttöaste on tehnyt minusta levottoman ja aivoni eivät voi sietää tylsyyttä.

Tällä viikolla puhuimme tiimimme kanssa projekteista ja paljastui että olin yksi niistä kenellä oli ylivoimaisesti eniten projekteja menossa samaan aikaa. Tiimimme Annan sanoin, minulla on aivan liian monta välilehteä koko ajan auki aivoissa ja se ajaa juurikin siihen, että ajatukset harhailee ja mihinkään ei pysty keskittymään 100 prosenttisesti. Jostain luovuttava, priorisoitava ja keskityttävä tärkeimpiin asioihin täysillä. On vapautettava aivokapasiteettia, jotta aivoilla on enemmän tilaa ajatella ja hengittää, luovuuskin kukkisi varmasti paremmin, kun aivosolut eivät olisi koko ajan kuvitellussa päänsisäisessä liikenneruuhkassa.

Kirjassa puhuttiin paljon siitä, kuinka olet mitä ajattelet. Tämä ajatus avautui minulle jotenkin aivan uudella tapaa. Jos ajatukseni myllertää tuhatta ja sataa, sekä poukkoilevat asiasta toiseen ilman mihinkään sen suuremmin tarttumatta. Ja sen lisäksi jos ajatukseni ovat usein stressaantuneita ja negatiivissävytteisiä, ei ihme jos tunnen itseni aika ajoin liian kiireiseksi, stressaantuneeksi ja ahdistuneeksi. Olisi siis syytä kesyttää ajatuksia, rauhoittaa mieltä ja puhkaista se stressikupla missä ajatukseni myllertävät.

Käden jatkoksi kasvaneet älylaitteet ovat edesauttaneet entisestään, että montaa asiaa tehdään yhtä aikaa aina ja joka paikassa. Ole sanonut usein, että multitaskaaminen on asia, jossa koen olevani todella hyvä, mutta se onko sitä hyvä tehdä on toinen asia. Kun odotan hissiä, jonotan kaupassa tai odotan liikennevaloissa, automaattisesti käsi hamuaa taskuun ja avaan Tiktokin, Instagramin tai Whatsapin jospa kerkeäisi muutaman videon katsoa tai viestiin vastata.  järkyttävää, olisiko siinä edes hetki jolloin aivot voisivat hieman levätä ilman ärsykettä

Ratkaisuja

Työt eivät lopu tekemällä, mutta niiden tekeminen voisi olla helpompaa, jos keskittyminen olisi parempaa. Haluan eroon päässä leijailevasta aivosumusta ja kehittää omaa keskittymiskykyäni paljon nykyisestä. Haluan kehittää omaa ympäristöäni, jotta se tukee minua tässä projektissa. Tärkeää olisi karsia keskittymistä häiritseviä ärsykkeitä ja luoda ympäristöistä seesteisen ja mieltä rauhoittava.

Pyrin ainakin jatkossa kytkemään puhelimesta viesti-ilmoitukset pois työajan jälkeen, ruutuajalle voisi asettaa asetuksista rajoitukset ja ylimääräiset turhat ja aikaa vievät sovellukset olisi syytä poistaa. Tiedän, että tällaiset muutokset puhelinaddiktille ei tapahdu hetkessä, mutta kunhan aloittaa jostain.

Aion jatkossakin käyttää erilaisia to do – listoja, kalenteria ja priorisoinnin työkaluja, jotta olen kartalla mihin minun pitää todella keskittyä ja milloin. Jostain olisi myös hyvä osata luopua, jotta keskittymiskykyä pystyisi suuntaan paremmin juuri niihin tärkeimpiin asioihin ja ylimääräisiä välilehtiä saisi suljettua aivoja kuormittamasta.

On myös tärkeää löytää vuorokaudesta itselle sopivat ajankohdat, jolloin keskittymiskyky on parhaimmillaan ja tunnistaa vaikkapa kellonajat, milloin on helpoin päästä flow-tilaan ja mitkä asiat sitä edesauttavat. Minun on aivan turha jättää kirjan lukemista illalle, kun tiedän jo valmiiksi, että aivoni eivät jaksa enää keskittyä.  Flow-tilaan on myös turha yrittää päästä meluisassa ympäristössä tai liian aikaisin aamulla, silloin vain jumittaa ja pahasti. Myös taukojen pitäminen on asia, jossa minun on petrattava etenkin akatemialla työskennellessäni. Pienet mikrotauotkin voivat auttaa palautumaan ja jatkamaan ajatustyötä virkeämmin. ”Kahvitaukoja” on vissiin ihan ok pitää, vaikka en kahvia juo.

Keskittymistä on myös syytä harjoitella ja mieluummin itselle mieluisin keinoin, kuten meditoimalla ja joogaamalla. Ajattelin myös, että voisi alkaa säännöllisesti tekemään kävelylenkkejä luontoon ilman puhelinta ja keskittyä vain ympäristöön. On muistettava myös, että aivojen saa ja pitkääkin antaa välillä tylsistyä, eikä niitä pidä palkita uudella ärsykkeellä tylsän hetken sattuessa.

Henna Lehtonen | Osuuskunta Hohke

You May Also Like…

Lean startup by Inksu ja Pappa

Tämän esseen on kirjoittanut yhteistuumin Inka Rissanen sekä Lassi Louhelainen. Ja se on muuten nimittäin sellanen...

Uusi neuvotteluvalta

Meillä kaikilla on takana lukuisia erilaisia neuvottelutilanteita ja niitä varmasti tulee olemaan jatkossakin itse...

0 kommenttia

Lähetä kommentti