Hikeä ja kyyneleitä

Kirjoittaja: Pavel Popov

16 toukokuun, 2021

Lähdeteos: Exit Vol. 2

Lähdeteoksen kirjoittaja: Anssi Kiviranta

Teoriapisteet: 2

Exit kirja kertoo 15 suomalaisten yrittäjien yrityskaupoista. Kirjassa on lukuisia toinen toistaan mielenkiintoisempia yrittäjätarinoita. Kirja sai pohtimaan omaa yrittäjän polkuani. Pohdin itselleni optimaalista työrytmiä sekä oman suhtautumiseni muutosta yrittäjyyteen vuosien varrella.

Käyn läpi neuvottelutaitojen ja yrityskulttuurin luonnin tärkeyttä sekä pohdin verkostojen tuoman voiman vaikutuksen oman yrityksen pyörittämisessä. Käsittelen myös hyvinvoinnin ylläpitoa jokapäiväisessä tekemisessä. Itselleni tärkeimmät hyvinvointiin liittyvät asiat olivat aikataulutus, urheilu sekä uni.

Liikaa töitä

Muistan hyvin selkeästi miten suhtauduin yrittäjyyteen noin 5 vuotta sitten. Minulle kaikki yrittäjät olivat toitottaneet, että älä ikinä ryhdy yrittäjäksi, se on aivan hirveä työmaa. Yrittäjä ei koskaan ole kotona, ei nää lapsiaan, ei ehdi antaa vaimolleen kukkia. Silloin ajattelin, että onpa järkyttävää, miten kukaan haluaisi ryhtyä yrittäjäksi. Onko tuollainen työtaakka ja kaiken vapaa-ajan menetys sen arvoista? Huomasin toki silloin 5 vuotta sitten, että yrittäjien elintaso oli korkeampi kuin muilla, mutta samalla ajattelin, että onko se sen arvoista. Tein suoran päätelmän, että mitä enemmän työskentelee niin sitä enemmän sinulla on rahaa. Mitä enemmän työskentelet sitä enemmän sinulla on rahaa ja sitä vähemmän sinulla on aikaa muille ihmisille ja asioille, jotka eivät liity työntekoon.

Tiimiakatemian aikana olen ymmärtänyt monia yrittäjyyteen liittyviä asioita. On monia yrittäjiä, jotka ovat pystyneet kasvattamaan yrityksensä liikevaihdon miljooniin. Miljonääri yrittäjiäkin on olemassa, kuten Jeff Bezos ja Elon Musk. Miljonääriksi pääsee ne ihmiset, jotka eivät pelkää ottaa riskejä, ne ihmiset, jotka ajattelevat isosti. Ne yrittäjät joista on tullut miljonäärejä, ovat löytäneet jonkun näistä asioista: oman intohimon, ongelman jonka he pystyvät ratkaisemaan, asian jonka he pystyvät tekemään paremmin, ratsastaneet uuden aikakauden tuomien innovaatioiden allonharjalla tai kehitelleet omia palveluja/tuotteita.

Reittejä yrittäjyyden aloittamiseen on monia. Pitää vain valita jokin niistä tai miksipä ei usaempikin. Oman intohimon voi liittää ongelman ratkaisuun ja oman tuotteen luomiseen. Uuden aikakauden tuomien innovaatioiden/palvelujen pohjalta pystyy luomaan paremman palvelun kuin muilla kilpailijoilla. Teitä ja tapoja on monia, tärkeintä onkin, että alkaa vaan tekemään, eikä mieti liikoja.

Oma visio

Minun mielestäni yrittäjyys on siitä mahtavaa, että pystyt luomaan ja tekemään juuri sitä mitä haluat, juuri sillä tavalla kuin itse haluat. Se, että on töissä 24/7 ei ole millään lailla järkevää eikä kestävää. Yrittäjyys on maratooni ei sprintti, jos palaa puhki, toipumiseen menee paljon enemmän aikaa kuin olisi mennyt niihin hengähdystaukoihin mitä olisi kannattanut ottaa burn outin välttämiseksi. Minun visioni yrittäjyydestä on täydellisen elämän elämistä joka päivä. Heräät aamulla ja olet täynnä energiaa, lapsenmielistä intoa sekä jännitystä, sen vuoksi, koska odotat innolla sitä, mitä tuleva päivä tuo tullessaan.

Oma ihanne aikataulu on 8h työpäivä klo 8 aamusta klo 16 asti. Aamusta käyn lenkillä ja klo 16 lähden pelaamaan tennistä. Illasta klo 17-21:30 asti luen kirjoja ja teen mitä ikinä haluankaan enkä mieti yhtään työasioita. Viikonloppuna en tee mitään työhön liittyvää. Tällainen aikatalu on itselleni ihanteellinen. Tärkein elementti tässä aikataulussa on vähintään 8-9h yöuni. Olen huomannut, että kun saan 9h yöunta aivoni toimivat maksimaalisen optimaalisella tasolla. Olen iloinen siitä, että olen itse asiassa pystynyt toteuttamaan tätä ihanne aikataulua melkein joka viikko koko kevään ajan.

Verkostot

Yrittäjän tulee olla hyvin verkostoitunut jos hän haluaa menestyä. Monet kirjassa mainitut menestystarinat juontavat juurensa oikeiden ihmisten löytämiseen. Yritystä perustettaessa, yrityksessä tulee olla oikeiden luonteenpiirteiden ja taitojen omaavia henkilöitä. Jos henkilö ei sovi omalta luonteenlaadultaan tai hänen taitonsa eivät tuo yritykselle mitään lisäarvoa ja henkilö itse ei saa yrityksestä mitään irti, puhutaan väärästä henkilöstä juuri siihen tiettyyn yritykseen, mutta sama henkilö voi hyvinkin olla oikea henkilö johonkin toiseen yritykseen.

Exit kirjassa toistui selkeä teema, verkostoissa on voimaa, sieltä saa apua ja neuvoja tarvittaessa. Tiimiakatemia tarjoaa laajan verkoston yrittäjyydestä kiinnostuneita ihmisiä sekä jo vuosien kokemuksen omaavia yrittäjiä. Olen jo tutustunut moniin tiimiyrittäjiin Akatemialla, mutta aion mennä tiimien väliseen projektiin mukaan ja käydä enemmän pölyttämässä, sitä kautta pystyn tutustumaan paljon laajemmin Akatemian yhteisön sisällä oleviin ihmisiin.

Niin projekteissa kuin yrityksen perustamisessa on otettava huomioon tiimin suuruus. Tietyt projektit vaativat suuremman tiimin, sillä projekti sisältää monia tehtäviä, jotka on suoritettava

miltei samanaikaisesti. Yrityksessa vähäinen henkilöstö määrä lisää omistajien burn outin riskiä, sillä yrityksen kasvaessa omistajien kädet eivät enää riitä yrityksen optimaaliseen operatiivisten toimien suorittamiseen. Tosin monet yrityksien omistajat tietävät tämän jo etukäteen ja juuri tämän takia he palkkaavat jo heti alkuun yrityksen johtoon sekä muihin tehtäviin henkilöstöä jo yrityksen perustamisvaiheessa. Valitettavasti kaikilla yrittäjillä ei riitä resurssit yrityksen alkutaipaleella suuren henkilöstömäärän palkkaamiseen vaan he tekevät töitä omin voimin.

Neuvottelutaidot

Neuvottelutaidot ovat todella tärkeä taito yrityskauppoja tehtäessä. Usein kuitenkin yrityskaupoissa, kaupat tekee joku muu kuin yrityksen omistaja, sillä omistaja saattaa mennä liian emotionaaliseksi neuvottelujen edetessä. Kirjaa lukiessani yrityskaupoihin liittyvä tunteiden vuoristorata oli jokaisessa yrittäjän tarinassa läsnä. Myös Paranoidi optimisti kirjassa, jossa puhuttiin isompien yritysten yrityskaupoista, puhe oli pitkistä monia kuukausia kestävistä neuvotteluista. Neuvottelutaidot ovat minulle varsin tuttu taito, jokainen on elämänsä aikana neuvotellut, mutta kun puhutaan yrityskaupoista, ne eroavat kaikista käymistäni neuvotteluista, sillä niissä puhutaan saatetaan puhua miljoonien liikevaihdon omaavien yrityksien myymisestä.

Haluaisin olla joskus mukana yrityskaupoissa joko myyvänä osapuolena tai ostavana. Se olisi todella mielenkiintoista ja se pystyisi haastamaan minun omia neuvottelutaitojani uudella tavalla. Niin isoissa yrityskaupoissa kuin pienien kulutustavaroiden myynnin neuvotteluissa on osattava tuoda oman tuotteen tai palvelun tuottama arvo selkeästi esille. On myös muistettava, että neuvotteluissa on osattava sanoa ei ja lähteä pöydästä jos tarjous ei ole millään lailla halutunlainen.

Yrityskulttuuri

Toistuvana teemana yrittäjyys sekä johtamiskirjoissa on yrityskulttuurin luominen. Se mitä yrittäjä vaatii itseltään hän vaatii omalta henkilöstöltään. Millainen yrittäjä on, sen näköinen myös yritys on. Yrityskulttuuriin liittyy monia seikkoja, jokainen sana ja teko muokkaa yrityskulttuuria, yrityskulttuurin luominen on aloitettava varhain ja pidettävä siitä kiinni, että vaikka yritys kasvaakin, sen sisällä oleva yrityskulttuuri säilyy. Vahva, selkeä ja arvoa tuottava yrityskulttuuri on jokaisen yrityksen perusta.

Kirjassa mainittiin Esa Saarisen johtajuusmetodi, jonka mukaan asiat pitää hoitaa yrityksen sisällä kunnolla, mutta muuten jokaisella yrityksen henkilöllä tulisi olla mahdollisuus olla oma itsensä sekä olla pelkäämättä tehdä virheitä. Piilaaksossa konkurssin tehneitä yrittäjiä kutsutaan kokeneiksi yrittäjiksi. Mielestäni virheiden tekoa ei pitäisi vältellä, tärkeintä on, että tekee ja menee eteenpäin oman yrityksen kasvattamisessa. Matkalla tulee varmasti olemaan monia esteitä ja virheiltä ei voi välttyä, mutta mitä sitten, monet ihmiset eivät koko elämänsä aikana haasta itseään tai ota isoja riskejä, koska heitä pelottaa. Tässä mielessä yrittäjät ovat juuri niitä uhkarohkeita asioiden yrittäjiä ja ennen kaikkea tekijöitä. He näkevät vision ja menevät sitä kohta välittämättä matkan varrella tulevista virheistä, esteistä ja vastoinkäymisistä, sillä heidän välillä ylipositiivinen ja ylitsevuotava itseluottamus saattaa vaikuttaa joillekkin muille hulluudelta, mutta minun mielestä sitä kutsutaan elämän elämiseksi täysillä.

Yrittäjyys nyt

Mitä yrittäjyys merkitsee minulle tänä päivänä? Minulle yrittäjyys on seikkailu. Yrittäjänä ollessa tuntuu siltä kuin kaikki olisi mahdollista. Kaikki tiet ovat avoimia yrittäjälle, koko maailma. Opin joka päivä, innostun joka päivä, saan joka päivä erilaisia inspiraatioita ja visioita tulevaisuudesta, yrittäjyys on elämistä täysin siemauksin. Tällä hetkellä minusta tuntuu, että palkkatyön tekeminen on tehty rahoittamaan omien yrityksien erinäisiä kokeiluja. Näen, että palkkatyö ei ole enää samassa roolissa itselläni kuin se oli ennen, se ei ole enää päätepiste vaan välietappi.

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

The Culture Map

 Kävimme vähän aikaa sitten tiimivaihdossa Berliinissä ja nyt ihan vasta oli Berliinin travelling universityn vuoro...

0 kommenttia

Lähetä kommentti