Faktojen maailma

Kirjoittaja: Beda Räsänen

23 elokuun, 2023

Lähdeteos: Faktojen maailma

Lähdeteoksen kirjoittaja: Anna Rönnlund, Hans Rosling, Ola Rosling

Teoriapisteet: 2

Taas kerran olen kuunnellut maailman tilaa koskevan kirjan, mikähän minua tässä aiheessa niin viehättää? Vasta näitä reflektioita kirjoittaessani olen tajunnut, että on tullut luettua ja kuunneltua aika paljon saman aihealueen kirjoja. Tämä saattaa johtua siitä, että olen saanut tietää mielikuvieni maailman historiasta, ihmisen perusluonteesta ja maailman nykytilasta olevan väärässä, tai ainakin osittain harhassa. Rutger Bregmanin kirja Hyvän historia oli alkusysäys, joka ikään kuin mursi jään. Ihminen ei ole pohjimmiltaan itsekäs ja paha. Kun selailin kirjoja Bookbeatissa ja törmäsin tähän kirjaan, Faktojen maailmaan, kiinnostuin heti. ”Kun meiltä kysytään maailman tilasta, vastaamme aina väärin. Jopa niin väärin, että satunnaisesti vastaava simpanssi päihittää opettajat, toimittajat, investointipankkiirit ja Nobel-palkitut.” Oli pakko kuunnella, mistä ihmeestä on kyse. 

Tietovisa kirjan alussa sai minulle osoitettua, kuinka vääristynyt kuva minulla on globaaleista kysymyksistä. Kuulun juuri siihen samaan kastiin, joka vastaa kyselyyn systemaattisesti huonommin kuin satunnaisesti vastaava simpanssi. Ja se tapa millä vastasin väärin, oli oletukseni siitä, että asiat ovat huonommin kuin ne ovatkaan. Mikä on maailman elinajanodote? 50, 60, vai 70 vuotta? Vastasin 50, vaikka oikea vastaus on 70 vuotta. Entä kuinka moni maailman ihminen voi käyttää sähköä? 20, 50, vai 80 prosenttia? Vastasin 50, vaikka oikea vastaus on 80 prosenttia. Tietovisassa on kolmetoista kysymystä, joista oikein vastasin vain ilmaston lämpenemistä koskevaan kysymykseen. Se oli ainut kysymys, jonka oikea vastaus on vaihtoehdoista negatiivisin. 

Kirjassa tuodaan esiin pelottava fakta, tuhannen muun faktan lisäksi. Tuo jo minkä edellä mainitsin, että simpanssi päihittää opettajat, toimittajat, Nobel-palkitut ja oikeastaan ihan kaikki ihmisryhmät, joilta odottaisi jotain asiantuntijuutta globaalista tilanteesta. En osaa edes käsittää, miten paljon vaikutusta tuolla faktalla saattaa olla kaikkeen päätöksentekoon ja opetukseen, ihan kaikkeen. Opettajat koulussa, tutkijat, poliitikot, kaikki tekevät päätöksiä, jakavat tietoa ja vaikuttavat tärkeisiin asioihin olemalla samaan aikaan aivan väärässä maailman todellisesta tilasta. Sillä on pakko olla negatiivinen vaikutus, jos ei muuhun niin ainakin ihmisten mielenterveyteen. Se ruokkii pessimismiä ja negatiivista ihmiskuvaa. Minuakin on ruokittu sillä. Ei kukaan ole minulle opettanut, että köyhyys on puolittunut viimeisen 20 vuoden aikana, tai että luonnononnettomuuksissa vuosittain kuolleiden määrä on sadan viime vuoden aikana vähentynyt alle puoleen. Olen oppinut vain karuja faktoja ilmastonmuutoksesta, köyhyydestä ja nälänhädästä, harvemmin tilastoidaan positiivisen kautta. 

Ihmistä ohjaa 10 vaistoa, jotka vääristävät maailmankuvaamme. Niitä ovat 

  • kuiluvaisto, 
  • kielteisyysvaisto, 
  • viivasuoruusvaisto, 
  • pelkovaisto, 
  • kokovaisto, 
  • yleistämisvaisto, 
  • kohtalovaisto, 
  • ainoan näkökulman vaisto,
  • syyttelyvaisto,
  • hätävaisto. 

Kuiluvaistolla tarkoitetaan ajattelutapaa johon usein sorrumme, on rikkaat ja köyhät, ja heidän välillään on kuilu. Faktat kuitenkin todistavat kuilun olemattomaksi, koska todellisuudessa suurin osa ihmisistä elää keskiluokassa, siinä missä kuilun pitäisi olla. On väärystynyttä ja vahingollista jakaa ihmiset kahtia ja laittaa kuilu heidän väliinsä, mutta niin me helposti tapaamme ajatella. 

Kielteisyysvaisto tarkoittaa viehtymystämme kielteisyyteen: taipumustamme nähdä paha pikemmin kuin hyvä. ”Maailma muuttuu pahemmaksi” on jättiläismäinen harhakäsitys, joka tulee ilmi tutkimuksesta, jossa kysyttiin kolmessakymmenessä maassa kysymys ”Mitä maailmalle tapahtuu?” Jokaisesta maasta yli puolet vastanneista jos ei melkein 90 prosenttia, vastasi, että maailma muuttuu pahemmaksi. Ei ihme, että olemme niin stressaantuneita. 

 Viivasuoruusvaisto liittyy massiiviseen harhakäsitykseen siitä, että maailmanä väkiluku ainoastaan kasvaa ja kasvaa. Sana ainoastaan on se harhakäsitys. Nyt on pakko vain lainata kirjasta… ”Todellisuudessa maailman väkiluku kyllä kasvaa. Hyvin nopeasti. Seuraavien 13 vuoden aikana tulee pyöreästi miljardi ihmistä lisää. Se on totta. Se ei ole harhakäsitys. Mutta se ei ainoastaan kasva. ”Ainoastaan” antaa ymmärtää, että jos mitään ei tehdä, väkiluku jatkaa kasvamistaan. Se antaa ymmärtää, että tarvitaan radikaaleja toimia pysäyttämään kasvu. Vaisto olettaa, että viivat ovat suoria.” 

Nyt käyn loput vaistot vähän nopeammin läpi. Pelkovaisto liittyy siihen, että pelkäämme pahinta ja pelko voi muokata ajatuksia ja näkemäämme harhaiseksi. Kokovaisto tarkoittaa tapaamme paisutella asioita suhteettomasti. Yhdessä negatiivisuusvaiston kanssa kokovaisto saa meidät vähättelemään positiivista edistystä. Yleistämisvaisto on tärkeä, mutta saa meidät myös erehtymään helposti. Se voi saada meidät ajattelemaan, että jossain kategoriassa kaikki on samanlaista ja alamme stereotypisoimaan esimerkiksi ihmisjoukkoja. 

Kohtalovaisto saa meidät uskomaan, että asiat ovat sitä mitä ne ovat, koska ne ovat aina olleet niin. Se saa uskomaan, että väärät yleistykset ja kuilut ovat suorastaan ennaltamäärättyjä ja muuttumattomia. Ainoan näkökulman vaisto houkuttelee meitä yksinkertaistamaan maailman. Jos maailmankuvamme perustuu vain yhteen näkökulmaan, vaikkapa Ylen uutisiin, on se vielä aika vajavainen. Näkökulmia on niin monia. Syyttelyvaisto on viehtymys etsiä yksinkertainen syys siihen, miksi jotain pahaa on tapahtunut. Se sysää sivuun kyvyn kehittää oikea, faktoihin perustuva ymmärrys maailmasta. Hätävaisto on se tunne, että kaikki valinnat ja tieto pitää sisäistää nyt heti, muutos pitä tehdä nyt. Se on itselleni tutty harhaluulo, oikeasti harvoin elämän suurissa asioissa on niin kiire. 

Kaikki nuo edellämainitut vaistot vaikuttavat minuun, osa enemmän ja osa vähemmän. Hätävaiston kanssa olen taistellut, paniikki ja kiireen tuntu muodostaa mielipiteet ja tehdä kaikki nyt heti on raskas tunne. Moneen vaistoon vaikuttaa tapimus nähdä asioita mustavalkoisesti ja yksinkertaistaen. Se on ihmiselle luonnollista, mutta olen yrittänyt kehittää sitä itsessäni. On avartavaa tajuta, miten monia näkökulmia maailmassa on. Miten mikään ei ole mustavalkoista. 

Oli ihanaa kuunnella tätä kirjaa, sillä se antoi mielenrauhaa. Asiat ovat paremmin kuin olen uskonut! Miten ihana uutinen. Kuin kuuntelisi hyviä uutisia ja rauhoittelua siitä, että kaikki muuttuu vain paremmaksi, ei ole mitään hätää. Paitsi hätääkin on kyllä, sitä ei kannata unohtaa. Ja nyt jos koskaan pystymme oikeasti vaikuttamaan siihen ja parantamaan asioita. 

You May Also Like…

Suojattu: Ilmiön kaava

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

Strategiakirja – 25 työkalua

Halusin lukea jotain käytännönläheistä strategiasta, mitä voisin viedä suoraan käytäntöön. Kirja oli käytännönläheinen...

Rich dad poor dad

Tämä kirja on ollut lukulistallani jo kauan, ja sen lainaaminen kirjastosta on ollut vaikeaa. Sen vaikea käsiin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti