Elämäntavat avaimena menestykseen

Kirjoittaja: Väinö Lehtimäki

10 helmikuun, 2022

Lähdeteos: Aki Hintsa - Voittamisen Anatomia

Lähdeteoksen kirjoittaja: Oskari Saari

Teoriapisteet: 2

Luin Aki Hintsa – Voittamisen anatomia kirjan, jossa kerrotaan Hintsan elämästä ja kokemuksista F1-maailmassa. Kirjan päätarkoitus on tuoda esille Hintsan oma oivallus hyvinvoinnista ja sen merkityksestä menestyksessä ja kokonaisvaltaisessa psyykkisessä hyvinvoinnissa. Kirjan alussa kerrotaan Hintsan suhteesta F1-tallin johtajan kanssa sekä Hintsan nuoruudesta ja harrastustaustoista. Myös siitä millainen Hintsa oli nuorena ja minkälaiset suhteet hänellä oli läheisiin ja miten hän lopulta päätyi lääkäriksi. Kirja etenee Hintsan tekemään lähetystyöhön, jossa hän lähti Afrikkaan auttamaan sairaalaprojektissa. Sen jälkeen Hintsa ystävystyy Gebreselassien kanssa ja oppii ja oivaltaa häneltä paljon henkisestä hyvinvoinnista ja asenteesta elämään. Kirjassa käydään myös tarkasti läpi unen, ruokavalion ja aktiivisuuden tärkeys ja merkitykset menestykseen ja yleiseen henkiseen, sekä fyysiseen jaksamiseen. Loppuosa kirjassa käsittelee F1-elämää Hintsan ja eri kuljettajien näkökulmasta ja lopussa käydään läpi Hintsan F1-uran päätös.

Omasta mielestä kirja oli äärimmäisen opettavainen ja todella mielenkiintoisesti rakennettu. Kirjassa käydään mielestäni todella tärkeitä asioita hyvinvoinnin kannalta, jotka ovat sinänsä tavallisia asioita arjessa, joiden tärkeyttä ei vain tule yleensä ajateltua niin usein ja tarkasti. Kirjan isoin hyöty itselle oli herättely siitä kuinka tärkeitä asioita uni, ruokavalio ja aktiivisuus on ja kuinka huonosti joskus kiinnitän niihin itse huomiota. Uskon, että tämä onkin kirjan perinpohjainen tarkoitus. Saada lukijat kiinnittämään enemmän huomiota omaan uneen, ruokavalioon, aktiivisuuteen ja tätä kautta saada energiaa ja potkua omaan arkeen. Kirjan ainoa tarkoitus ei ollut parantaa pelkästään elintapoja. Kirjassa tuotiin loistavasti esille myös tunnepuolen juttuja. Minkälainen on vahva ihminen henkisesti. Millainen ihminen suhtautuu muihin ihmisiin kunnioittavasti ja hänellä on oma identiteetti selkeästi tiedossa. Millainen ihminen tulee saavuttamaan unelmiansa ja muutenkin menestymään elämässä ja mitkä muutkin asiat menestykseen vaikuttaa, kuin pelkät tiedot, taidot ja resurssit. Nämä asiat saivat itseni todella miettimään omaa käyttäytymistä ja sitä, kuinka voin olla parempi muita ihmisiä kohtaan ja kuinka helpotan omia unelmien tavoittelua. Uskon, että henkilöitä kirjassa ja niiden tiettyjä luoteen piirteitä kuvattiin sellaisina, joista jokaisen olisi hyvä ottaa oppia. Esimerkiksi Hintsan lojaalisuus tai Gebreselassien päättäväisyys ja motivaation rakentuminen tai vaikka F1-kuljettajien henkilökohtaiset vahvuudet. Henkilöiden vahvuuksia ja niiden hyödyntämistä kuvattiin paljon ja uskon, että sen tarkoituksena on herättää lukijassa nimenomaan ajatuksia ja yrittää saada miettimään omia tekoja ja käyttäytymistä. Tämä todellakin toteutui kohdallani.

Kirjan ansiosta aloin ajattelemaan vakavammin omaa unta. Kirjassa käytiin niin perinpohjaisesti unen vaikutus ja sen hyödyt arkeen, että aloin jo kirjan lukemisen aikana itsekin parantamaan omia tapoja nukkumisen suhteen. Nyt olen mennyt nukkumaan joka ilta yhdentoista maissa illalla ja herännyt seitsemän ja kahdeksan välissä aamulla. Olen hyvin nopeasti huomannut unen hyödyt. Hyvät yöunet ovat auttanut minua tekemään huomattavasti tehokkaammin hommia ja ideoimaan ja jaksamista suunnitteluun. Olen pysynyt virkeänä koko viikon ja pystynyt antamaan parastani. Unen parantaminen ei ole pelkästään tuonut potkua työskentelyyn. Olen huomannut, että myös sosiaalinen kanssakäyminen on paljon helpompaa. En ole niin kärttyisä muille ihmisille ja minulla kärsivällisyyttä riittää paljon entistä pidemmälle. Kun olen nukkunut hyvin, asioita on helppo ajatella ja huomion keskittäminen oikeisiin asioihin on huomattavasti helpompaa. Myös harrastuksissa treenit kulkevat aivan eri tavalla verrattuna entiseen ja ruokavaliostakin tuntuu olevan enemmän hyötyä nykyään. Kirjan tärkeimmät piirteet itselleni oli ehdottomasti elämäntapoihin huomioon kiinnitys. Ilman tämän kirjan lukemista en usko, että olisin alkanut ottaa asioita näin vakavasti.

Mietteet kirjan lukemisen jälkeen ovat todella hyvät. Tykkäsin kirjasta äärimmäisen paljon ja uskon sen olevan yksi parhaista lukemistani kirjoista tähän mennessä. Kirja oli sen takia hyvä, koska siitä oli hyötyä omaan arkeen ruokavalion, unen ja aktiivisuuden suhteen. Aloin ottamaan vakavammin niiden tärkeyden. Kirja kosketti minua ja varmasti montaa muutakin myös tunnepuolelta. Se opettaa käsittelemään tunteita tarkemmin ja opettaa kehittämään omaa henkistä hyvinvointia ja sitä kautta käytöstä ja suhtautumista muihin ihmisiin. Olen itse aika huono kuuntelija, mutta aiheen mielenkiintoisuuden ansiosta uskon, että kehityin myös kuuntelijana erittäin vahvasti. Kirjassa pysyi jatkuvasti mielenkiinto. F1-kuljettajien elämään liittyvät tarinat olivat todella mielenkiintoisia ja niihin liittyvät tunteen pohjalta olevat seikat ja opettavaiset tilanteet olivat mahtavaa luettavaa. Välillä kirja herätti oikeasti itsessäkin erilaisia tunteita, kun tajusi kuinka tärkeitä asioita siinä käydään läpi ja kuinka äärimmäisen hyvä sanoma ja perustelut asioilla oli. Kirjassa kerrottiin myös mahtavia vinkkejä omaan elämään, kuten tehokas suoritustekniikka projektien tekoon ja oman identiteetin tiedostaminen. Uskon, että kirja oli myös minunkaltaiselle ihmiselle juuri oikea kirja lukea. Paljon asioita mitä ei minunkaltainen tekijä ja loogisesti ajattelija aina ottaisi huomioon. Uskon, että kirjan avulla pääsin laajentamaan omaa tunne ja henkisen puolen perspektiiviäni juuri oikealla tavalla. Asiat, joita kirjassa käytiin läpi, olivat mielestäni juuri sellaisia asioita, joista koen todellakin itselleni olevan paljon hyötyä tulevaisuudessa, mutta joita en ole ennen ajatellut sen tarkemmin. Tieto, jota sain kirjasta auttaa minua ymmärtämään muita ihmisiä paremmin ja nyt tiedän enemmän syitä sille, jos esimerkiksi epäonnistun, mistä se voisi johtua ja osaan analysoida omia virheitä tai vääränlaisia ajattelutapoja paremmin.

Jos alusta loppuun ajattelee suhtautumista kirjaan, olin jo ensimmäisen parin tunnin jälkeen kirjasta sitä mieltä, että tämä on juuri minulle hyödyllistä tietoa. Elämäntapamuutokset, sekä henkiset parantamiset elämässä tuntuivat heti minulle sopivilta. Yleensä kirjaa lukiessani mielenkiinto saattaa laskea paljonkin kirjan edetessä, mutta tämän kanssa efekti oli päinvastainen. Koko ajan tarinoiden edetessä ja uusien näkökulmien auetessa mielenkiintoni ja hyötyni kasvoi jatkuvasti.  Kirja oli siis kaiken kaikkiaan loistava teos, joka oli juuri minulle oikea valinta. Se opetti monella tavalla ja kasvatti tietoa ja taitoja henkisellä puolella runsaasti.

You May Also Like…

Tieto on valtaa

Tieto on valtaa

Mikko Hyppönen Suomen ehdottomana tietoturvaylijumalana avaa kirjassaan internetin toimintalogiikkaa, tietoturvaa ja...

Päivässä on tunti liian vähän

Päivässä on tunti liian vähän

Jotkut ovat introvertteja, jotkut ekstroverttejä. Jotkut pitkiä pitkiä, toiset pätkiä. Jotkut joutuvat etsimään unen...

Ole tänään elossa

Mitä tarkoitusta varten minä olen elossa? Noin 24 vuotta sitten kaksi toisiaan rakastavaa ihmistä päätti harrastaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti