Akin opeilla perusasiat kuntoon ja eteenpäin

Kirjoittaja: Lassi Louhelainen

9 joulukuun, 2022

Lähdeteos: Voittamisen anatomia

Lähdeteoksen kirjoittaja: Oskari Saari

Teoriapisteet: 2

Etiopian opit

Hintsan havainnot ja kertomukset hänen työskennellessään lähetystyössä Etiopiassa herättivät ajatuksia moneen erilaiseen asiaan. Hän tutustui paikalliseen Haile Gebrselassieen, joka oli olympiatason pitkänmatkan juoksija, yrittäjä sekä perheenisä. Hailen elämään asennoituminen olikin asia, joka kolahti Hintsaan mutta samoin myös itseenikin, kun kirjassa avattiin enemmän hänen elämää. Hintsa oli seurannut sivusta Etiopialaisten elämää sekä harjoittelua ja miettinyt, kuinka he voivat juosta niin paljon paremmin kuin suomalaiset kestävyysjuoksijat. Varsinkin kun miettii, millaiset erot harjoitteluiden mahdollisuuksissa on näiden maiden välillä. Suomessa sinulla on mahdollisuuksia saada kaikki erilaiset valmentajat sekä harjoitusmetodit käyttöön. On henkivalmentajaa, fysiikkavalmentajaa, sinulle tehdään ruokavaliot ja kaikki valmiiksi. Myös harjoitusympäristöt pitäisi olla maailman kärkeä. Etiopiassa eläminen on Suomeen nähden hyvinkin alkeellista, eikä heiltä löydy lähellekään samanlaisia kehitysmahdollisuuksia. Silti Etiopian kaverit painaa useammalla minuutilla ohi suomalaisista 10 kilometrin matkalla.

Kyllähän tuollainen pistää miettimään, että mistä ihmeestä tällainen voi johtua. Hintsa olikin miettinyt kirjassaan syitä, mistä tämä johtuu. Hän oli hyvin karsinut pois perinteisen geeneistä sekä erilaisessa ilmastossa harjoittelun perustelut, sillä pelkästään niiden avulla ei voida päästä tuollaisiin tuloksiin.

Hintsa kuitenkin seurasi sivusta Gebrelassien ja muiden Etiopialaisten elämää ja teki muutamia huomioita, miksi he onnistuvat lähes kaikessa paremmin. Hintsa oli pistänyt merkille, että hän oli keskittynyt liian kapeaan alueeseen, kun oli tutkinut vain Etiopialaisten harjoittelua. Urheilijan sijasta piti katsoa ihmistä. Syitä tähän löytyi useampi, mutta haluan tähän nostaa mielestäni sen tärkeimmän joka on elämänasenne. He kaikki nauttivat siitä mitä tekivät ja olivat iloisia elämän pienistäkin asioista. Tämä varmasti johtui osittain myös siitä, että Etiopiassa elintaso ei ole mistään kärkipäästä. He saivat juoksemisesta uskomattoman paljon energiaa ja harjoitushetket olivat heille ilon asia eikä pakkopullaa. Myös elämä harjoittelun ja juoksun ulkopuolella on heillä täysin erilaista, mitä esimerkiksi suomessa. Siinä missä suomalainen valmennuskeskustelu pyörii ulkokohtaisten yksityiskohtien ympärillä, etiopialaisen huippujuoksijan koko elämä palvelee juoksemista, mutta juokseminen ei silti ollut Gebrselassielle kaikki.

”Periaatteessa Suomessa oli urheilusta kaikki tieto ja osaaminen, mutta Hintsan mielestä kyse ei ollutkaan ainoastaan siitä, miten paljon tietoa on, vaan siitä, miten loogisesti, yksinkertaisesti ja oikein sitä osataan soveltaa. Suomessa keskityttiin hänen mielestään liikaa vain urheilijan valmentamiseen. Urheilijan sijasta pitäisi keskittyä ihmiseen ja urheilu-uran asemasta elämään.”

Tätä samaa periaatetta on mielestäni hyvä käyttää muussakin elämässä, sillä kaiken tekemisen perusta on kuitenkin ihmisen hyvinvointi ja onnellisuus.

Menestyksen ympyrä

Yhdysvalloissa kehitettiin 1960-luvulla LFA (logical framework approach) malli, jonka avulla saadaan mahdottoman tuntuinen projekti pilkottua pienempiin alueisiin. Tätä mallia käyttäen näiden ”mahdottomienkin” projektien suorittamisen selkeys kirkastuu.

Jokaiselle näistä alueista tehdään oma toimintasuunnitelma, tavoitteet sekä niille selkeät konkreettiset mittarit joiden avulla voidaan seurata edistymistä. Hintsa lähti soveltamaan tätä projektien suunnitteluun käytettävää mallia omaan sekä asiakkaidensa elämään, jossa isona teemana oli hyvinvointi. Hintsan periaatteisiin kuului myös se, ettei tavoitteita saanut asettaa liikaa kerralla, vaan on hyvä purkaa asiat pienempiin palasiin ja lähteä sitä kautta kehittymään. Jos lähtee hoitamaan kaikkea kerralla, tulee muutos olemaan vain hetkellinen. Tällä tavalla saadaan pysyvämpiä muutoksia elämään.

Kirjasta sai todella paljon näkökulmia, jota kautta voi lähteä rakentamaan omaa elämänsä projektia ja purkaa sitä pienempiin palasiin. Näen kuitenkin, että tästä sai paljon ideoita myös tiimin rakentamiseen. Olemme esimerkiksi pitäneet treenit, joissa olemme purkaneet syksyä ja mitä sen aikana ollaan tehty sekä saavutettu. Tämän kautta olemme keskustelleet seuraavan vuoden tavoitteista ja moni huomasikin, että tavoitteita tulee helposti laitettua liikaa. Jos asetamme liikaa erilaisia tavoitteita, on näihin pyrkiminen erittäin haastavaa. Meidän pitäisikin asettaa muutama isompi tavoite ja purkaa niitä pienempiin osiin sekä panostaa niiden seuraamiseen (mittareihin). Koen siis, että tästä kirjasta sai paljon oppia myös tiimiyrityksen rakentamiseenkin.

CORE

Hintsan menestyksen ympyrän keskustaa kuvataan CORE:lla. Se kuvaa ihmisen ydintä eli ns. henkistä profiilia. Mitä paremmin osaat hahmottaa oman ytimesi, sitä helpompaa sinun on tehdä päätöksiä ja sitä kautta muutoksia. Hintsa oli määrittänyt kolme kysymystä, jota kautta tämän ytimen saa selville. Tämä oli myös hänen tapansa aloittaa työt erilaisten asiakkaidensa kanssa.

  1. Tiedätkö kuka olet? – Oman identiteetin hahmottaminen
  2. Tiedätkö mitä haluat? – Mikä on elämäsi tarkoitus. Tässäpä vasta miettimistä onkin. Tätä ei kuitenkaan ehkä kannata liian syvällisesti lähteä miettimään, vaan hyvä on herätellä ajatuksia mitä haluat saavuttaa.
  3. Hallitsetko omaa elämääsi? – Tarkoitus hahmottaa, mitkä asiat vaikuttavat omaan elämääsi ja kuka on kuskin paikalla.

Menestys on hyvinvoinnin sivutuote

Kun halutaan luoda menestystä, pitää ensin pitää huolta omasta hyvinvoinnista. Hintsa näki tämän periaatteen vahvasti kaikessa tekemisessä ja pyrkikin sitä kautta viemään sen kaikkien ”asiakkaidensa” arkeen. Hintsa jakoi hyvinvoinnin kuuteen eri osa-alueeseen, jotka hän näki olevan tärkeässä roolissa kaikkien elämässä.

  • Yleinen terveys – Vaivojen ja sairauksien ennaltaehkäisy
  • Biomekaniikka – Kehon toimivuus: nivelet, tukirakenteet yms.
  • Ravinto – Miten syöt. Kaikille ihmisille pitää löytää oma henkilökohtainen ruokavalio/rytmi
  • Aktiivisuus – Liikunta. Liikutko tarpeeksi sekä monipuolisesti
  • Henkinen energia – Jaksaminen, elinvoimaisuus, energisyys

Jokainen näistä osa-alueista kompensoi toinen toisiaan ja jokainen näistä on tärkeä. Lähden seuraavaksi hieman avaamaan näistä viimeisintä, eli henkistä energiaa sillä mielestäni kaikki muut ovat helpoiten ymmärrettävissä.

Henkinen energia sekä jaksaminen

Hintsan mukaan henkinen energia tarkoittaa jaksamista, elinvoimaisuutta sekä energisyyttä. Henkinen energia merkitsee tasapainoisuutta työn, elämänarvojen, elämäntapojen sekä ihmissuhteiden välillä.

Alta löytyy Hintsan neljä vinkkiä loppuunpalamisen ennaltaehkäisemiseksi. Näiden kaikkine perustana on kuitenkin riittävä uni. Kyseisten vinkkien mukaan elämisessä pitää kuitenkin ottaa huomioon, että ei paneudu niihin liikaa. Jos keskityt vain ja ainoastaan näihin, voi näistäkin asioista kehkeytyä stressiä. Eli kultainen keskitie ja tasapainon löytäminen tässäkin asiassa on hyväksi.

  1. Tiedosta, ketkä ovat sinulle tärkeimmät ihmiset ja anna heille aikaasi
  2. Huolehdi, että saat energiaa myös työstäsi
  3. Järjestä itsellesi omaa aikaa
  4. Määritä omat perusarvosi ja elä niiden mukaan

Kirjassa oli myös mainittu, kuinka jokaisen olisi hyvä edes joskus istua alas ja miettiä rauhassa vastaukset seuraaviin kysymyksiin.

Onko kaikki hyvin? Olenko onnellinen? Mihin olen tyytyväinen? Mikä huolettaa? Minkä haluaisin olevan paremmin?

Näiden kysymysten vastauksia pohtimalla on hyvä lähteä rakentamaan parempaa tulevaisuutta. Lisäksi omien arvojen miettiminen on tärkeää. Mielestäni nämä samat kysymykset olisi hyvä asettaa myös tiimille sekä miettiä meidän arvoja uudestaan.

Lopputuumailut

Kirjaa lukiessa huomasi, kuinka ihailtavasti Hintsa auttoi kaikkia ympärillä oleviaan uskomattomalla ammattitaidolla. Hän panosti työhönsä erittäin paljon mutta hänen tilanteessa löytyi kolikolta myös kääntöpuoli. Hintsan oma elämä ei nimittäin sujunut kuitenkaan mallikkaasti, sillä loppuun palaminen, avioero sekä muut elämän ongelmat olivat hänelläkin osa elämää.

Tästä tulikin erikoinen huomio, jonka on osittain huomannut itsessänikin. Mielellään on aina auttamassa muita ja antamassa mitä uskomattomampia ja järkeviä vinkkejä, kuinka asiat kannattaa hoitaa, jotta toinen selviäisi asioissa paremmin. Mutta itse en sitten noudata lähestulkoon yhtään näitä omia näkemyksiä ja vinkkejä. Samantapaisia huomioita on joskus tullut naurettua ystävienkin kanssa ja varmasti moni muukin, esimerkiksi ne parhaat parisuhdevinkit tulevat yleensä niiltä, kenellä ei itsellään ole parisuhdetta. Taitaa monesti siis mennä niin, että tilanteet on paljon helpompi nähdä paljon yksinkertaisemmin ulkoapäin, jolloin myös ratkaisujen miettiminenkin on yksinkertaisempaa sekä helppoa.

Tämän takia kirja antaakin hyviä työkaluja oman elämän tutkimiseen sekä kehittämiseen. Uskon, että otan tulevalle vuodelle oman aikani isompaan arvoon ja sitä kautta saan parannettua omaa työskentelyä akatemialla sekä tiimin sisällä. Kirjasta sai myös paljon asioita tiimin arjen kehittämiseen.  

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti