Ajattelun ajattelulla paremmaksi ja onnellisemmaksi ihmiseksi

Kirjoittaja: Antti Pihlavamäki

23 marraskuun, 2023

Lähdeteos: Ajatuksia elämästä, rakkaudesta ja ajattelun ajattelusta

Lähdeteoksen kirjoittaja: Esa Saarinen

Teoriapisteet: 2

Tällä kertaa luettavaksi ja reflektoitavaksi päätyi Esa Saarisen Ajatuksia elämästä, rakkaudesta ja ajattelun ajattelusta. Kirjasta olen paljon kuullut ylistävää puhetta, mutta myös kritiikkiä sen sekavuudesta. Omasta mielestäni kirja vaati todella paljon keskittymistä ja ennakkoon ajattelun ajattelun tiedostamista. Koenkin että omat lähtökohdat kirjaan olivat hyvät LÄN:in johdosta, sekä kiinnostuksesta aiheeseen. Kirja oli kuitenkin paikoittain todella hidastempoinen ja haastava ymmärtää, sillä Saarisen tapa kertoa filosofiasta oli erittäin havainnollistavaa ja vertauskuvia käyttävää tekstiä. 

Itse olen selkeyden ylistäjä ja pyrin usein tuomaan haastavasti sanotut asiat kansankielelle ja helposti lukijalle ymmärrettäväksi.  Tämän voisin sanoakin olevan tämän reflektion tarkoitus. Havainnollistaa omilla esimerkeillä kysymyksillä ja ajatuksilla ajattelun ajattelun merkityksen ja tärkeyden lukijalle helposti ymmärrettäväksi.

Ajattelun ajattelu 

Ajattelun ajattelu voi kuulostaa monen korvaan täysin shamaanimaiselta huuhaa toiminnalta, mutta sitä ei se kuitenkaan ole. Kirjassa puhuttiin kuinka ”Parempi ajattelu synnyttää parempaa elämää”, ja nyt kerron teille miksi asia on näin. Pyydän erityistä keskittymiskykyä seuraavaan osioon.

Oletko ikinä asettunut aloilleen, hengähtänyt hetken ja pohtinut omia ajatuksia ja mistä ne johtuvat. Mitkä asiat tuovat iloa, mitkä surua ja ovatko syyt relevantteja. Usein itse huomaan, että esimerkiksi syy miksi jostain asiasta minulle on tullut pientä mielipahaa tai harmitusta on ollut todella merkityksetön syy. Tämän jälkeen pohdinkin miksi asiasta syntyy mielipahaa ja ymmärrän, että ei ole syytä mielipahalle. 

Oletko ikinä pysähtynyt myöskään miettimään, mistä omat ajatukset koostuvat arkitasolla? Mistä asioista mielesi täyttyy ja mistä tekijöistä se johtuu? Millainen vaikutus muiden mielipiteillä on juuri sinun ajatusmaailmaasi?

Näitä asioita pohdimme LÄN:illä ja pohdinta on omalta osaltani jatkunut sen jälkeenkin merkittävästi. Nykyisin monenlaista digi informaatiota tulee joka tuutista, monessa eri paikassa ja altistumme sille lukuisia tunteja joka ikinen päivä. Voisin sanoa, että päämme saattaakin olla turvotustilassa jatkuvasta informaatiosta. Välillä olisikin tärkeä haukata hieman happea luonnon äärellä ja pohtia, mistä ajatukset arjessa täyttyy ja mistä ne johtuvat. Kun hahmottaa omien arkisten ajatusten juuri syyt on niitä myös helppo kontrolloida kohti onnellisempaa arkea.

Itse olen huomannut löytäväni jonkinlaisen rauhan Marokon reissulla. Ennen reissua sain juosta projektien ja töiden perässä pääkolmantena jalkana suuressa kiireessä ja stressissä. Huomasin olevani henkisesti loppu, joten lomareissu osuikin todella otolliseen kohtaan. Marokossa Taghazout on ympäri maailmaa tunnettu surffaus kohde, missä stressi vapaa elämäntyyli on kohonnut kunniaansa. Tämä sai itseni pohtimaan, millaista elämää haluan itse elää ja miten voin omalla ajatusmaailmallani edesauttaa sitä. Olen pyrkinytkin miettimään tekijöitä, jotka luovat stressiä ja kiireen tunnetta ja pyrkinyt miettimään ovatko ne oikeasti sitä ja päästänkö sellaisista asioista irti. Teemana on voinut pitää stressi vapaata arkea ja tunnen kuinka olen löytänyt rauhan tekemiselle, kuitenkaan laadusta tinkimättä. Olen siis tässä toiminnassa ajatellut ja tulkinnut omia ajatuksia, etsinyt sieltä asiat mitä haluan kehittää ja lähtenyt muokkaamaan niitä omaan arkeeni sopiviksi.

Mahdollisuudelle mahdollisuus

Tämä osio käsittelee edesmenneen mäkihyppy legendan Matti Nykäsen letkausta ”jokainen tsäänssi on mahdollisuus”. Lausehan kuulostaa todella selkeältä toteamiselta, että näinhän asia on. Miten kuitenkin näemme elämässämme mahdollisuuksia ja annammeko niille mahdollisuuksia. Miten Tiimiakatemia, yhteisö ja tiimit tukevat mahdollisuuksien mahdollisuuksia?

Koen että ihmiset näkevät mahdollisuuksia eri tavalla ja osa reagoi niihin optimistisesti ja osa pessimistisesti. Pohdin kuitenkin usein millainen vaikutus muiden mielipiteillä on oman mahdollisuuden näkemiselle ja millainen vastuu meillä on dialogissa, kun kyseessä on toisen mahdollisuuden mahdollisuus.

Mielestäni mahdollisuuksien mahdollisuudet ovat jokaisen omissa käsissä oleva pieni mahdollisuuden liekki. Ympärillä olevat ihmiset voivat joko kanssa innokkuudella antaa liekille lisää voimaa tai puolestaan haastamisella ja pessimistisyydellä liekkiä voidaan tukahduttaa. Kannattaakin siis miettiä millaisia ihmisiä haluaa pitää ympärillä ja miten omalla toiminnalla voi vaikuttaa muiden liekkeihin.

Millainen ympäristö sitten Tiimiakatemia, yhteisö ja tiimi on mahdollisuuksien mahdollisuus liekeille? Olen usein pohtinut tätä, enkä ole saanut selkeää vastausta vielä. Tiimiakatemialla välillä leijuu tietynlainen ylpeyden katkuinen epäluottamus toisiamme kohtaan ja saatamme nähdä enemmän haasteita kuin mahdollisuuksia, sillä emme ehkä aina luota muiden ammattitaitoon saatikka omaan. Tämän vuoksi on tärkeä ajatella mitä tuo taloon mukanaan, kun aamulla tulet Tiimiakatemialle tekemään töitä. Yksilö tasollakin tämä opettaa mielestäni hyvin. Aina tulee matkan varrella epäilijöitä ja jopa lyttääjiä, joidenka mielipiteet tulee kääntää voimaksi Koen kuitenkin, että Tiimiakatemia mahdollistaa kaiken ja maan ja taivaan välillä, kaikki asiat ovat aina sovittavissa ja pyritään löytämään sopiva vaihtoehto kaikille. Vastuu oppimisesta ja tekemisestä on kuitenkin meillä tiimiyrittäjillä ja viime kädessä vastaamme ja teemme itse omat päätöksemme, eikä niitä kukaan tee meidän puolestamme. Tiimiakatemialta löytyy liekin nostattajia ja liekin laskijoita.

Toivonkin lukijan tässä kohtaa miettivän millainen vaikutus hänellä on muihin, onko hän tukeva innostaja kuka auttaa liekkiä kasvamaan vai haasteiden näkijä kuka kuluttaa liekkiä? Tällä en kuitenkaan halua ilmaista sitä, että joka asiasta tulisi olla intopiukeana vaan sitä että jokainen ajattelisi syvemmin oman toiminnan vaikutusta muiden liekkeihin.

Itse olen saanut yhteisöltämme tunnustuksen 2023 kevät gaala juhlassa Tom Peters Awardin muodossa innovatiivisesta innostajasta ja rohkeasta kokeilijasta, sekä kultamunauksen Time Traveler tapahtumasta. Usein Tiimiakatemian projekteissa taloudellisen tappion mahdollisuus on todella pientä, vaan suurin häviö mitä projekteissa voi tulla on sen jäsenten työajan hukkaaminen. Tämän vuoksi haluankin kaikkia rohkaista tekemään ja kokeilemaan rohkeammin jotain omaa, ja unohtaa välillä palkkaus. Monesti suurimmat opitkin tulee silloin ja voi ajatella maksavansa itselleen oppirahoja. Time Traveleriin itsellä meni satoja tunteja, ja yö unia ja jäimme vielä tappiolle tapahtumasta. Opit ja kontaktit olivat kuitenkin mielettömiä, enkä hetkeäkään ole katunut projektia. Tämä olikin loistava oppimisprojekti. Hyvä olisikin välillä muistutella itseään ja muita kolmen projektin ideologiasta Tiimiakatemialla, eli yksi lypsylehmä projekti, mistä saadaan rahaa, yksi oppimisprojekti, mistä kerrytetään kokemusta ja oppeja ja yksi intohimo projekti mitä työstetään sydämellä.

Yleisiä ajatuksia kirjasta

Mielestäni ajattelun ajattelusta pitäisi puhua enemmän ja sen tulisi saada enemmän huomiota, sillä uskon sen olevan merkittävä tekijä omaan onnellisuuteen ja sen ymmärtämiseen. Mielestäni se on myös tärkeä osa omaa itsensä johtamista tunnistaa omaa ajattelua ja optimoida sen hyödyllisyys. Saarisen tapa filosofisesti kertoa aiheesta teki kirjasta haastavan, sillä lukijana piti keskittyä tarinoiden sanomiin todella tarkasti. Kirjassa oli kuitenkin todella hyviä ajatuksia ja sanomia, ja niistä nostinkin mielestäni kaksi puhuttelevinta ja yleishyödyllisintä tähän reflektioon.

Ymmärrän että ajattelun ajattelu ei kuulosta alkuun kaikista hyödyllisimmältä, mutta suosittelen antamaan mahdollisuudelle mahdollisuuden tämän aihealueen tiimoilta. Voit löytää vielä sen avulla sisäisen rauhan ja onnellisuuden.

You May Also Like…

Suojattu: Luova järkevyys

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

Suojattu: Ilmiön kaava

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

Strategiakirja – 25 työkalua

Halusin lukea jotain käytännönläheistä strategiasta, mitä voisin viedä suoraan käytäntöön. Kirja oli käytännönläheinen...

0 kommenttia

Lähetä kommentti