After Steve

Kirjoittaja: Nelli Koivula

3 joulukuun, 2023

Lähdeteos: After Steve

Lähdeteoksen kirjoittaja: Tripp Mickle

Teoriapisteet: 1

Miksi tämä kirja?

After Steve kirja kertoo “how Apple becane a trillion-dollar Company and lost its soul”. Eli Applen ajasta Steve Jobsin kuoleman jälkeen. Olen lukenut Steve Jobsin elämän kerran ja se oli hyvin pitkä ja puuduttava, mutta erittäin hyvä. Sen takia innostuinkin lukemaan tämän kirja, ja myös siksi koska tämä oli englanniksi. Luin yhden kirjan jo englanniksi, mutta tämä oli paljon haastavampaa tekstiä. Tykkäsin lukea englanniksi, se on jotenkin helpompaa vaikka oli sanoja mitä ei ymmärtänyt mutta uppouduin kirjaa paljon paremmin. 

Itse olen hyvin kiinnostunut suurista yrityksistä ja niiden toiminnasta, joten oli kiva lukea kirjaa ja päästä suuryrityksen “sisälle”, ja oli hauska huomata kuinka sielä on samoja ongelmia kuin pienimmissäkin yrityksissä ja kuinka tärkeää ihmiskemiat on kaikissa yrityksissä ja ilman niitä ei pääse eteenpäin, ainakaan hyvin. Steve oli Applen sydän, ja Apple oli steven sydän niinkuin se oli myös Jony Iven, applen toiseksi merkkittävin ihminen. Ive oli applen muotoiluohjaaja. Tim Cook on toinen merkkittävä ihminen Applen historiassa, hänestä tuli toimitusjohtaja 2011, Steve Jobsin kuoleman jälkeen. 

Työtiimin valitsemisen tärkeys

Tim Cook ja Jony Ive olivat täydet vastakohdat, mutta täydensivät toisiaan. Heillä oli paljon eri näkemyksiä, mutta tajusivat jos pitävät toisensa tyytyväisinä homma toimii. Itse mietin tämän kirjan lukemisen aikana kuinka tärkeää on valita henkilöä kenenkanssa tekee yrityksen tai minkäänlaista liiketoimintaa. Ive ja Cookilla oli vähän sama tilanne kuin meillä tiimiakatemialla, he eivät valinneet toisiaan vaan he vain päätyivät tekemään yhdessä liiketoimintaa. Heidän välinen suhde ei ollut mitenkään erityisen henkilökohtainen, mutta hoitivat hommansa. Tämän takia mielestäni Tiimiakatemian tiimienjako prosessi on järkevä, mutta samalla kyseenalaistan sitä. Ideana on oppia työskenetelemään kaikenlaisten ihmisten kanssa, mutta samalla halutaan että menestytään ja aina ei voi menestyä jos arvot eivät esimerkiksi kohtaa? Miedän tiimillä on omasta mielestä käynyt aika hyvä “tuuri”, että jaamme suurimmaksi osaksi paljon samoja tavoitteita ja arvoja. Jos emme jakaisi voisi tiimitoiminbta olla ihan erilaista ja paljon haastavampaa. 

 Mietin itse tätä Projektien kautta, haluaisin ottaa niihin ihmisiä kenen kanssa olen ihan suhteelisen läheisiä, ja että täydenämme toistemme tekemistä. Esimerkiksi vaikka itse en ole kauhean kiinnostunut markkinoinnista, niin projektiin voisi etsiä jonkun joka tykkää siitä. Enkä valita vain random ihmisä ja katsoa toimiiko homma. Ja hyvin harvoin käyvarmaan kuin Cookilla ja Ivellä. Ive teki hyvin läheisesti hommia Jobsin kanssa, ja se oli hänen valinta Cook ei ollut. Applen onneksi heillä toimi homma, ja jos heistä valitettiin Tim Cook sanoi aina näyttävänsä numeroita ja tulosta, se oli nousussa joten jotain hän selkeästi teki oikein.  Kirjan mukaan ainoa asian mikä yhdisti Tim Cookkia ja Jony Iveä oli “their love for Apple”.

Kirjassa puhuttiin paljon Ive ja Cookin erillaisuuksista, ja heidän työthän oli ihan erilaisia mutta loppujenlopuksi heidän työt liittyi toisiinsa hyvin paljon. Ive teki suunnittelua ja taas Cook myyntiä ja itse Applen markkinointia ja viemiestä kansain välisille markkinoille. Kirjan kertoman perusteella pystyn itse enemmän samaistumaan Cookin ajatus maailmaan ja tykkäsin hänen johtamis tyylistä. Työntekijöiden mukaan hänessä on tietenkin vikansa, mutta yleisesti on ihmis läheinen johtaja ja avoin. Cook omasta mielestäni keskittyi isoon kuvaan, eli Applen viemiestä kiinaa ja kansainvölisille markkinoilla ja tämä on mielestäni erittäin fiksua jaattelu tapaa.

Vaikka Applen kohtalo muuttui Steve Jobsin kuoleman jälkeen, on hienoa nähdä kuinka yrityksen suunta voi kokonaan muttua ja silti menestyä. Ja kuinka isotkin yritykset ovat hyvin riippuvaisia tietystä henkilöistä ja heidän johto tyyleistään. Tästä heräsi myös ajatus kuinka tärkeä Jory voi olla tiimin kehityksen ja menestyksen kannlta, ei vain jory:laisten oppimisen kannalta. 

You May Also Like…

Strateginen ajattelu

Strateginen ajattelu on näkemistä Huippumenestyksen taustalla on aina strategia. Mutta millaista on strateginen...

Suojattu: Johda tunneilmastoa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti