Yrittäjän taloushallinnon käsikirja – Raili Ilmivalta

Kirjoittaja: Linnea Kuhmonen

8 huhtikuun, 2023

Lähdeteos: Yrittäjän taloushallinnon käsikirja

Lähdeteoksen kirjoittaja: Raili Ilmivalta

Teoriapisteet: 1

Ytimekäs teos yrittäjän taloushallinnosta. Verot, kirjanpito, laskutus, palkanlaskenta, vakuutukset ja sopimukset. Nämä kaikki ovat olennaisia osia yrityksen toimintaa ja yleiskäsitys aiheesta tulisi olla kaikilla yrittäjiksi ryhtyvillä.  Tiimiakatemian arjen pyörteessä usein taloushallinnon asiat jäävät sivuun. Projekteissa keskittyy usein olennaiseen, eli itse tekemiseen. Taustatyö tai tiimin talousasiat eivät ole kovin aktiivisesti olleet pinnalla omalla kohdallani ja tämä on pistänyt pohdituttamaan. Myös keskustellessani muiden tiimiläisten kanssa, on taloushallinto asia johon haluttaisiin lisää oppia.

Tästä syystä haluan nyt haastaa itseäni, tarttua enemmän edellä mainittuihin asioihin ja ottaa niistä opikseni. Olen nimittäin huomannut, että oma liiketoimintamalli kevytyrittäjänä on tuntunut liian helpolta, vaikka se ei olisi enää kannattavaa. Ehkä suurin syy, miksi toimin kevytyrittäjän nimikkeen alla, on epävarmuus ja vaikeasti ymmärrettävissä olevat taloushallinnon asiat muissa yhtiömuodoissa.

Taloushallinto ja kirjanpito ei oikeastaan koskaan ole kiinnostanut minua erityisesti. Perusopintojen kirjanpidon kurssilta on käteen jäänyt todella vähän. Nämä asiat ovat kuitenkin sellaisia, jotka todella tulisi osata tulevaisuuden kannalta. Tässäkin pätee varmasti se, että tekemällä oppii mutta vastuu talouden ottamisesta itselle tuntuu vastenmieliseltä. Kevytyrittäjän palvelun kautta he tekevät kaiken puolestani, eikä stressiä tarvitse ottaa. Tässä on toki paljon miinuksia. Mm. hankinnoista en saa alv- vähennyksiä ja toiminta palvelun kautta pidemmällä tähtäimellä tulee itselleni todella kalliiksi verrattuna esimerkiksi toiminimeen.

Toiminimi, nyt vai heti?

Kirja tarjosi hyvin selkeä ja yksityiskohtaisen katsauksen taloushallinnon käsitteisiin ja niiden toimintaperiaatteisiin. Sain selkeän käsityksen ja muistutuksen siitä, mitä kaikkea talouden hallintaan kuuluu. Kirja antoi minulle jonkinlaista varmuutta ja potkua toimintaan, että ehkä olisi nyt hyvä aika siirtää oma toimintani kevytyrittäjyyden alta toiminimeen.

Huoli taloushallinnon osaamisesta on ollut ajatuksissa jo pidemmän aikaa, joten tartuinkin tuumasta toimeen ja ehdotin kontaktilleni, jos hän tulisi pitämään workshopin aiheesta. Voisimme käydä käytännön harjoituksien avulla asioita peilattuna tiimimme tai oman yrityksen toimintaan.

Tiimiakatemia = yritystoiminnan perusta

Talouden hallinnan lisäksi mielestäni Tiimiakatemian toimintamalleihin tulisi tehdä selkeytystä. Koskee se sitten koko taloa tai omaa toimintaani, mutta mielestäni projektien aloituksen vaiheessa tulisi enemmän paneutua sen taustalla oleviin perusteisiin. Koen ainakin itse, että projektit lähtevät käyntiin aika kepein periaattein. Idea -> suunnittelu -> toteutus.

Olen ollut itse mukana parissakin projektissa, jossa alkusuunnittelu on jäänyt kovin kepeäksi. Tarkoitan suunnittelulla kannattavuutta, budjetointia, investointi, palkkaus jne. Monesti näitä asioita ei tehdä kunnolla, vain pintapuolisesti ja sen jälkeen ymmärrys siitä ettei projekti ole kannattavaa iskee vasten kasvoja.

Se että oppisin asiat alkujaan oikein, vaatisivat enemmän paneutumista. Projektin startattua voisi toiminnan suunnittelua jatkossa katsastella liiketoimintasuunnitelman pohjalta. Vaikka projektit eivät tuottaisi tulosta, voi tämän ottaa oppimisen kannalta mutta miinukselle ei tulisi missään liiketoiminnassa mielestäni jäädä.

Verot ja vakuutukset

Yhtiömuodon valinta on itselleni ollut selkeää ja ymmärrän hyvin niiden eroavaisuudet. Kirja antoi kuitenkin paljon eväitä verotukseen. Verotusasioissa kiinnitin katseeni nimenomaan toiminimen verotukseen ja nyt yleiskäsitykseni on laajempi sekä varmempi. Paljon jäi kuitenkin aiheita, jotka vaativat vielä paneutumista mutta tästä on hyvä alkaa syventämään osaamista.

Vakuutukset aihealueena on usein sellainen, joiden kuluissa säästetään. Toki lakisääteisesti jotkut vakuutukset ovat pakollisia, mutta toiminimeen vaihtaessani sain hyvän kiteytyksen siihen mitä vakuutuksia minun tulisi ottaa.

YEL vakuutuksesta sain kirjasta täysin uuden opin: Yel- tulo: Itse arvioitu vuosittainen työpanoksen arvo, ei liikevaihto, ei yrityksen voitto tai verotettava tulo. Olen aikaisemmin ajatellut, että arvio YEL:istä tulisi tehdä liikevaihdon mukaan. Lisäksi ymmärsin, että on tärkeä tarkistaa joka vuosi peruspäivärahan alaraja, ettei vahingossa maksa liian pientä YEL maksua.

You May Also Like…

Suojattu: Läsnäolon voima

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

Suojattu: Vaikutusvalta

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti