Voittamisen anatomia

Kirjoittaja: Ilari Haakana

25 huhtikuun, 2023

Lähdeteos: Aki Hintsa voittamisen anatomia

Lähdeteoksen kirjoittaja: Oskari Saari

Teoriapisteet: 0

Tämän kirjan halusin lukea, sillä ajattelin tästä kirjasta löytyvän itselleni mielenkiintoisia ja hyödyllisiä oppeja hyvinvointiin. Huomasin jo kirjan alkuosassa, etten ollut väärässä. Lukiessani kirjaa sain jatkuvasti mieleeni oivalluksia, miten laiminlyön tai ainakaan en tue näillä elämän valinnoilla tai teoilla terveyttäni. Miksi näiden huonojen tapojen muuttaminen onkin niin hankalaa? Mikä on elämässä oikeasti tärkeää ja olenko priorisoinut sen itselle tärkeimmäksi? Lukeminen herätti itsessäni tämän kaltaisia kysymyksiä. Hintsan hyvinvointi mallin keskeisimmät kolme kysymystä ovat seuraavat.

  • Tiedätkö kuka olet?
  • Tiedätkö mitä haluat?
  • Hallitsetko itse omaa elämääsi?

Näitä kysymyksiä itse pohtiessani en oikeasti osaa sanoa vastauksia suoraan. Pohdiskelussa kirjan lukemisen pohjalta esiin nousi itselläni ensimmäisenä se, ettei identiteettiä pitäisi rakentaa minkään varaan mikä voidaan ottaa sinulta hetkessä pois. Nuorena olin identiteetiltäni jääkiekkoilija. Tiesin mitä haluan ja hallitsin omaa elämääni tällöin niin pitkälti kuin alaikäinen äitini motkotuksilta voi hallita. Nyt tässä hetkessä pohdiskellessani koen olevani omien maanläheisten arvojen pohjalta toimiva, urheilua rakastava ja pilke silmäkulmassa kulkeva pojankloppi. Haluankin olla positiivinen, helposti lähestyttävä, hyvinvoiva ja osaava tyyppi ikinä mitä tulenkaan tekemään. Haluan nauttia elämästä enkä halua enää kokea arjen olevan epämieleistä päivästä toiseen. Voin hyvin, kun pysyn tietyssä rytmissä ja saan levättyä tarpeeksi. Haluan ja tarvitsen itselleni paljon aikaa itselle tärkeiden ihmisten ja asioiden parissa. Hallitsen tässä ja nyt omaa elämääni hyvin pitkälti niin hyvässä ja huonossa. Muutamia asioita on tietysti mihin en itse pysty vaikuttamaan, mutta niistä asioista pyrin olla piittaamatta niin, että ne eivät hetkauttaisivat minua.

Aki Hintsan hyvinvoinnin ja terveyden malli eli core on niin laaja, että siitä on turha lähteä itse ottamaan suoraan kaikki opit ja muuttaa omaa elämän tapaa näin radikaalisti. Se ei ole edes mahdollista. Omien elämäntapojen muuttaminen isoissa määrin kerralla Hintsan mukaan ei ole mahdollista. Ihminen pystyy muuttamaan muutamia pieniä asioita kerrallaan. Useampien elämäntapa muutosten tekeminen samaan aikaan ei ole kestävän muutoksen pohja. Muutosten täytyy lähteä yksittäisistä pienemmistä teoista ja niistä tehdä itsellensä tapoja ja rutiineita. Motivaation täytyy lähteä minusta itsestäni, jos haluan tehdä elämässäni muutoksia elämäntavoissa. Jos motivaatio tai kipinä tulee ulkopuolelta eikä oikeasti omasta tahdosta ja halusta ei muutos tule olemaan pysyvä. Voin onnistua noudattamaan pitempäänkin tiukkaa muutosta, mutta tällöin esimerkiksi dieetin tiedostamisen sen aikana lisää elimistössä halua syödä enemmän ja sellaista ruokaa mikä ei sovellu tai kuulu dieettiin. Tällöin mielenhalujen kurissa pitäminen ja hyvinvointi ei onnistu. Muutosten tulisi olla tarkkaan mietittyjä ja tukea kokonaisvaltaisesti minua itseäni. En voi silmän räpäyksessä alkaa toimimaan, kuin Akin ystävä kilpajuoksija Gebrelassie. Hän elää 24/7 7 päivää viikossa urheilijana. Hän menee nukkumaan ja herää auringon nousun, sekä laskun mukaan eikä hänen elämässään ollut samalla tavalla, kun meillä täällä häiriötekijöitä. Jos pakottaisin itseni vastaavaan elämäntyyliin tavoitellen hyvää kuntoa en tällöin voisi millään lailla hyvin. Se kuluttaisi ainoastaan minua. Jokainen yksilö on erilainen ja se mikä on hyvä jollekin ei luultavasti ole hyvä minulle. Hintsan mukaan elämässä on hyvä noudattaa 80/20 mallia, jossa on 80% terveellisiä elämäntapoja ja 20% ei niin terveellistä. Tällöin itse ainakin koen, että elän terveellisesti mutta silloin tällöin voi mennä, vaikka kavereiden kanssa kaljalle tai syödä herkkuja. Elämässä pysyy tällöin omasta mielestä mielihyvää tuottavat asiat mitkä nyt ei ole niin terveellisiä, mutta vastapainona on suurin osa terveyttä edistävää ja terveellisiä elämäntapoja.

Suomalaisilla on hieman ongelmana Hintsan mukaan se, että lääkäriin mennään vasta, kun on jo ongelmaa. Hintsan hyvinvoinnin mallissa lähtökohtaisesti aina pitäisi terveyttä edistää ennalta ehkäisevästi eikä vasta, kun vamma tai sairaus on jo. Tästä itselle oppina pyrin luomaan itselleni selvän kuvan omista terveyden ongelmista ja näin ollen lähteä pienissä osissa harjoittelulla, levolla ja ravinnolla tukemaan ja ennalta ehkäisemään tulevia ongelmia. Esimerkiksi leikattua jalkaani kuntoutin pitkään mutta lopetin sen lopulta, kun tunsin sen olevan ihan hyvä. Muutaman vuoden kuluttua nykyisessä hetkessä huomaan sen olevan hieman heikko ja tietyissä asennoissa kipuilee. Kevyillä harjoitteluilla sitä pystyy vahvistamaan ja näin ollen ennalta ehkäisemään uutta vammaa tai leikkausta pahimmassa tilanteessa. Niinpä jokaisen kannattaisi kartoittaa omat vaivat, sekä perinnölliset riskitekijät ja ennalta ehkäistä niitä, jos haluaa elää terveemmin ja pidempään.

You May Also Like…

Suojattu: Ilmiön kaava

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

Strategiakirja – 25 työkalua

Halusin lukea jotain käytännönläheistä strategiasta, mitä voisin viedä suoraan käytäntöön. Kirja oli käytännönläheinen...

Rich dad poor dad

Tämä kirja on ollut lukulistallani jo kauan, ja sen lainaaminen kirjastosta on ollut vaikeaa. Sen vaikea käsiin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti