Tunnelmajohtaja

Kirjoittaja: Annareetta Rautio

12 syyskuun, 2023

Lähdeteos: Tunnelmajohtaja

Lähdeteoksen kirjoittaja: Marjo Rantanen

Teoriapisteet: 3

Tunnelmajohtaja 

Jokainen johtaa tunnelmaa omalla tavallaan, mutta tapa, jolla johdat kertoo siitä, oletko hyvä tunnelmajohtaja vai et. Luin kirjan ”Tunnelmajohtaja”, sillä koin sen olevan tärkeä aihe kelle tahansa, vaikuttaahan jokainen aina ilmapiiriin ja tunnelman luomiseen. Tunnelmajohtajaksi voidaan ajatella henkilöä, joka vaikuttaa aktiivisesti tilanteen ilmapiiriin ja tunnelmaan. Tämä tarkoittaa sitä, että ihmisellä on kykyä luoda positiivista, tukevaa ja motivoivaa tunnelmaa ympärilleen sekä tunnistaa ja käsitellä negatiivisia vaikutuksia, jotka voivat vaikuttaa ilmapiiriin. Tunnelmajohtaja ymmärtää, että tunnelma vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen, suorituskykyyn ja yleiseen hyvinvointiin. 

Miksi tunnelmaa tulisi johtaa?

Tunnelman johtaminen on tärkeää, koska se vaikuttaa suoraan ihmisten työmotivaatioon, tuottavuuteen ja työympäristön ilmapiiriin. Positiivinen tunnelma voi lisätä luovuutta, innovaatioita ja yhteistyötä. Toisaalta negatiivinen tunnelma voi johtaa heikentyneeseen motivaatioon, heikompaan suorituskykyyn ja jopa työpaikan konflikteihin. Tämä huomattiin hyvin käytännössä myös tiimimme kanssa. 2022 syksy oli meille huonoa aikaa ja ihmisistä huokui negatiivisuus ja kaikkia ärsytti kaikki. Keväällä saimme draivin takaisin päälle ja työympäristömme on ollut parempi kuin pitkään aikaan. Jokapäiväinen tekeminen on ollut kivaa ja ihmiset suurimman osan ajasta tyytyväisiä ja iloisia työskennellessään. 

Tunnelmajohtamisella on iso vaikutus sekä tunnelmajohtajaan itseensä että tiimiläisiin. Tunnelmajohtajan rooli on vaativa, koska hän on vastuussa tunnelman luomisesta ja ylläpitämisestä. Koen, että meidänkin tiimissämme on muutama taitava tunnelmajohtaja, vaikkakin kaikki vaikuttavat yleiseen ilmapiiriin. Vain tietyillä ihmisillä on kuitenkin taito vaikuttaa tunnelmaan ja sen luomiseen ja sellaiset ihmiset ovat mieleeni. Lisäksi verraten syksyämme kevääseen tunnelmajohtaminen saa aikaan tuloksia, kun tunnelma on hyvä, kaikki tekevät töitä ja nimenomaan nauttivat tekemisestä. Jos ottaa huomioon, vaikka viime vuoden liikevaihtommekin, se oli mielestäni pohjanoteeraus, kun nyt taas projektit etenevät ja se näkyy myös tuloksessa. 

Tunnelmajohtajuuden käsitteen syventyminen ja sen merkityksen ymmärtäminen on avannut minulle uusia näkökulmia tehokkaaseen ryhmätyöskentelyyn ja ilmapiirin luomiseen erilaisissa ympäristöissä. Huomasin, että tunnelman vaikutus työympäristössä tai oppilasryhmässä voi olla merkittävä, ja sillä voi olla suora vaikutus ihmisten mielialoihin, motivaatioon ja lopputuloksiin. Olen myös huomannut, että olen itsekin hyvin tunteella elävä ja johdettava ihminen. Minuun tehoaa into ja energia ja saan siitä voimaa myös omiin suorituksiini. Olen siis itsekin alkanut huomioimaan omaa tunnelmaani ja ulosantiani enkä voi todellakaan olla aina tyytyväinen siihen. Minusta yleensä huokuu positiivista energiaa eikä ohipäiviä ole paljon, mutta kun niitä on, saatan olla hieman tunnelman latistaja. Kirja sai minut ajattelemaan omaa toimintaani ja sitä, että haluan johtaa tunnelmaa parempaan itsekin 

Jokainen meidänkin tiimissämme johtaa tunnelmaa tavallaan ja jokainen yksilö vaikuttaa siihen, millainen tunnelma ja energia kulloinkin on. Meillä oli alussa treeneissä ongelma, että check-in kierroksella jokainen vastasi miten menee kysymykseen, että ihan hyvin vähän väsyttää. Väsymys oli jokaisen vastaus ja jokaisen mainitsemana se latisti vielä enemmän tunnelmaa ja huono dialogi ja huonot treenit annettiin anteeksi sen takia, että ihmiset sattuivat harva se päivä olemaan väsyneitä. Kun tajusimme tämän, päätimme lopettaa niin sanotun valittamisen. Jokainen kertoi enemmän elämästään ja tottakai, jos oli todella suuri väsymys siitä pystyi ilmoittamaan. Kuitenkin enää ei 16 ihmistä kertonut sitä vain siksi, että kaikki muutkin. Siitä on tultu pitkä matka tähän päivään ja tiimissämme onkin tapahtunut muutoksia, jotka on vaikuttanut ryhmädynamiikkaan. Esimerkiksi tiimiläisten lähdöt ja ihmisten motivaatio-ongelmat ovat luoneet meille haasteita. Kuitenkin keväällä lopetettuamme Akatemia kauden, minulle jäi tosi hyvä fiilis tiimistämme ja kehityksestämme.  

Tärkein opetus, jonka olen saanut tunnelmajohtajuudesta, on se, että tunnelman luominen ja ylläpitäminen on kollektiivinen ponnistus. Vaikka termi ”tunnelmajohtaja” voi viitata yhteen henkilöön, todellisuudessa jokainen ryhmän jäsen voi vaikuttaa tunnelmaan omilla teoillaan ja asenteillaan. Positiivisuuden ja avoimen kommunikaation rooli korostuu ja pienet eleet ja aktiivinen osallistuminen voivat tehdä suuren eron meidänkin tiimimme edistymisessä. Tietoisuus siitä, että erilaiset persoonallisuudet ja näkökulmat voivat vaikuttaa tunnelmaan eri tavoin, antaa vihjeen siitä, että jokaisen panosta arvostetaan. Samalla tieto siitä, että tunnelmajohtamisen tyyli voi vaihdella, antaa mahdollisuuden jokaiselle tiimiläisellemme löytää oma tapa johtaa tunnelmaa tehokkaasti. 

Kirjan oppeja paremman tunnelman edistämiseksi: 

Luodakseen positiivisen ilmapiirin ja vahvistaakseen ryhmähenkeä, pitää osoittaa arvostusta sanoin ja teoin. Tulee tarjota turvaa ja varmuutta ympärillesi. Anna jokaiselle ääni tarjoamalla vaihtoehtoja ja mahdollisuus osallistua päätöksiin. Yhteisöllisyyden tunnetta lisäämällä luodaan avoin ilmapiiri ja ihmiset helpommin lähestyttäväksi. Pyrkimys siihen, että tuetaan muita reilulla tavalla ja autetaan heitä menestymään. Rohkeus ja toisten puolustaminen tilanteessa kuin tilanteessa on tärkeää. Osoita viisautta kuuntelemalla uteliaasti ja oppien toisilta. Harjoita myötätuntoa, niin itsellesi kuin muillekin. Ole kiitollinen jokaisesta kohtaamisesta ja vietä aikaa yhdessä ihmisten kanssa niin arjen kuin taukohuoneenkin keskellä. Nämä ovat simppeleitä keinoja, joilla voimme rakentaa vahvaa yhteisöä ja kasvattaa positiivista vaikutusta tiimiin kuin tiimiin. 

Yhteenveto 

Kirja oli mielenkiintoinen ja haluan lukea aiheesta ehdottomasti lisää. Kirjan luettuaan on alkanut enemmän aistimaan tunnelmaa ja katsomaan ylhäältä, että mitkä tai ketkä meidän tiimissämme vaikuttavat tunnelmaan eniten. Nyt syksyllä haluan nähdä jokaisen panoksen tunnelman ylläpitämiseen, ettemme joudu samanlaiseen rotkoon kuin edeltävänä syksynä. Jokaisen läsnäolo ja asenne merkkaavat ja edes tunnelmajohtajamme eivät nosta meistä suosta, mikäli joku ei anna panosta. Lähden positiivisin mielin katsomaan mitä syksy tuo tullessaan ja miten kehitymme kenties jokainen yksilönä ja tiiminä tunnelmajohtamisessa. 

You May Also Like…

Suojattu: Ilmiön kaava

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

Strategiakirja – 25 työkalua

Halusin lukea jotain käytännönläheistä strategiasta, mitä voisin viedä suoraan käytäntöön. Kirja oli käytännönläheinen...

Rich dad poor dad

Tämä kirja on ollut lukulistallani jo kauan, ja sen lainaaminen kirjastosta on ollut vaikeaa. Sen vaikea käsiin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti