Tiimimme eri väriset tyypit

Kirjoittaja: Aleksi Tuovinen

10 joulukuun, 2023

Lähdeteos: Idiootit ympärilläni

Lähdeteoksen kirjoittaja: Thomas Erikson

Teoriapisteet: 0

Luin Thomas Eriksonin kirjoittaman kirjan idiootit ympärilläni. Kirja on varmasti monille tiimiakatemialaiselle hyvinkin tuttu ainakin värityyppien vuoksi. Värityypit ovat: punainen, keltainen, vihreä ja sininen. Värityypit perustuvat DISC profiiliin. 

 
D=Dominance = Punainen 

I=Influence = Keltainen 

S=Steadiness = Vihreä 

C=Conscientiousness = Sininen 

Punainen (D): Tämä tyyppi on voimakastahtoinen, määrätietoinen ja itsenäinen. He ovat usein tuloksellisia, päättäväisiä ja nopeita toimijoita. Hallitsevat tyypit pyrkivät hallitsemaan tilanteita ja ottamaan johtoaseman. 

Keltainen (I): Vaikuttavat ovat sosiaalisia, viihdyttäviä ja optimistisia. He nauttivat vuorovaikutuksesta muiden kanssa, ovat innostuneita ja tartuttavat energiaansa ympärilleen. Vaikuttavat ovat usein puheliaita ja nauttivat sosiaalisista tilanteista. 

Vihreä (S): Vakaat ovat ystävällisiä, rauhallisia ja yhteistyöhaluisia. He arvostavat vakaata ympäristöä, luotettavuutta ja hyviä ihmissuhteita. Vakaat tyypit pyrkivät välttämään konflikteja ja luomaan harmoniaa ympärilleen. 

Sininen (C): Analyyttiset ovat nimensä mukaan analyyttisiä, tarkkoja ja järjestelmällisiä. He arvostavat tietoa, tarkkuutta ja suunnitelmallisuutta. Analyyttiset ovat usein harkitsevia päätöksentekijöitä ja pyrkivät saavuttamaan tavoitteensa harkitusti. 

DISC profiili on karkea määritelmä siitä millainen ihmisen hallitseva persoonallisuustyyppi on. Olen itse hyödyntänyt DISC:iä jo vuodesta 2018 myyntityössä. Pohdin kuitenkin tässä reflektiossa, kuinka voisimme hyödyntää sitä tiimissämme. 

Pidimme juuri treenit tiimimme kanssa aiheesta. Kävimme läpi jokaisen värityypin, jonka ansioista tiimiläiset oppivat toisistamme paljon uutta. Mielestäni kaikkien tiimien kannattaa perehtyä aiheeseen. On tärkeää kuitenkin huomioida, ettei malli ole mustavalkoinen, vaan ihmisillä on piirteitä useistakin väreistä ja kyse on nimenomaan ihmisistä. Sen vuoksi värityyppiin ei voi täysin tukeutua, mutta sitä voi käyttää tukena. Huomaat kyllä, kun rupeat tutkimaan DISC profiilia tarkemmin ja peilaamaan sitä eri ihmisiin, kuinka se toimii. 

Tiimillämme ei juurikaan ole ollut konflikteja, mutta niitä toki saattaa jossain vaiheessa tulla. Uskon hyvin vahvasti, että toistemme värien ymmärtäminen helpottaa huomattavasti sekä konfliktien selvittämisessä että niiden ehkäisemisessä. Kyseessä ei tarvitse kuitenkaan aina olla konflikti. On muutenkin tärkeää tuntea tiimiläiset ja ymmärtää, että tiimissä on hyvin erilaisia tyyppejä. Uskon, että tämän asian ymmärtäminen auttaa vielä enemmän sisäistämään mistä jokaisen toimintamallit johtuvat. 

Värityyppien vahvuuksien hyödyntäminen oikeissa paikoissa voi olla äärimmäisen suuri etulyöntiasema. Otetaan esimerkiksi suuri nettisivu projekti. Kannattaisiko sininen tyyppi laittaa tekemään nettisivujen alkurakentaminen vai loppupään viimeistely? Sininen tyyppi on pikkutarkka, kriittinen ja haluaa tehdä aina asiat hyvin huolellisesti. Tällainen tyyppi sopii mielestäni huomattavasti paremmin nettisivujen viimeistelyyn kuin alussa tehtäviin isoihin linjoihin. Esimerkkejä on paljon ja niitä tulee jatkossa akatemialla eteen vielä useammin. 

Tiimissämme tekijöiden erot kannattaa tunnistaa ja laittaa heidät tekemään vahvuuksien mukaista tehtävää. Toki, vaikka tyyppi olisi miten varovainen tahansa mielestäni hänenlaisenkin tyypin kannattaa astua mukavuusalueen ulkopuolelle ja kokeilla tehdä esimerkiksi kylmäsoittoa. On erittäin tärkeää astua epämukavuusalueelle, mutta värityypin tunnistamisen kautta saa informaatiota, kuinka uutta haastetta kohti kannattaa lähteä. Esimerkiksi vihreää tyyppiä, joka saattaa stressaantua helposti ei välttämättä kannatta laittaa vaikeaan projektiin heti päälliköksi, vaan mieluummin aloittaa johtamisen harjoittelu jostain helpommasta projektista. 

You May Also Like…

Suojattu: Ilmiön kaava

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

Strategiakirja – 25 työkalua

Halusin lukea jotain käytännönläheistä strategiasta, mitä voisin viedä suoraan käytäntöön. Kirja oli käytännönläheinen...

Rich dad poor dad

Tämä kirja on ollut lukulistallani jo kauan, ja sen lainaaminen kirjastosta on ollut vaikeaa. Sen vaikea käsiin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti