Tiimiäly

Kirjoittaja: Mikhail Zaitsev

5 maaliskuun, 2023

Lähdeteos: Tiimiäly

Lähdeteoksen kirjoittaja: Ilona Hiila – Maaretta Tukiainen – Ida Hakola

Teoriapisteet: 2

Mielestäni tämä kirja oli sellainen, että sen pitäisi lukea jokainen tiimiakatemialla oleva. Siinä käydään läpi monia aspekteja, mitä akatemian aikana on muutenkin noussut esille. 

Se myös selittää miksi edes olemme akatemialla, ja miksi teemme asioita, niin kuin teemme. 

Tekoäly

Tekoäly tulee muuttamaan työelämää kolmella tasolla:

1. Tekoäly muuttaa sitä, millaisia töitä meille on tarjolla.

2. Tekoäly muuttaa sitä, miten näitä tehtäviä teemme.

3. Tekoäly vaikuttaa siihen, millaisia työelämätaitoja tarvitsemme.

Tulevaisuudessa tärkeämpää ei ole etsiä vastauksia itse, vaan osata kysyä oikein kysymyksiä, joilla ne vastaukset saadaan. Vaikka monet nykyajan työt ovat mahdollisesti poistumassa, se ei tarkoita, etteikö tulisi uusia. Niin kuin autojen ilmestyessä syntyi uusia ammatteja, jotka ei suorastaan edes liityy autoihin, vaikkapa kahviloita tien varressa. Mutta seuraavaksi, kun rekkoja ajaa AI, luultavasti nämäkin katoaa. Mitä tulee tilalle?

Itse asiassa tämä kirja avasi jotain uutta projekti ideaani, jonka voisi jossakin vaiheessa toteuttaa.

Mutta jos miettii, nii joo ammatit katoaa pikkuhiljaa, mutta kasvaa esimerkiksi tubettajien määrä, jotka tekevät sitä mistä tykkää, oli se sitten pelien pelaaminen, tai jokin jännä harrastus. Mielestäni se, että kohta ei tarvitse tehdä enää niitä töitä, jotka vaativat ajatuksellisesta toistuvaa työtä, vaan voi siirtyä luovaan työhön, on vaan hyvä.

Hyvä kysymys mietittäväksi. Mitkä tehtävät ammatissasi toistuvat usein ja voitaisiin siten antaa edistyneen tekoälyn hoidettavaksi?

Mitä se tiimiäly on?

Kirja yrittää tsempata, että vaikka tekoälytkin ovat tulossa, nii meistä on kuitenkin hyötyä. Sen eteen me kuitenkin joudutaan tekemään työtä yhdessä. Porukassa tehdessä tapahtuu eksponentiaalinen nousu mahdollisuuksissa. ”Kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa.”

– Aristoteles

Tavallisen tiimin ja tiimiälyn ero on siinä, että ekassa tärkeimpänä on keksiä tiimille säännöt ja toimintamallit, kun taas tiimiälyssä kysymys on siitä, että jokainen tiimiläinen tuo panoksensa ja tärkeämpää on opettaa jokaista toimimaan tiimissä.

Jonkin tutkimusryhmän mukaan tärkein asia tiimin menestyksellä oli turvallisuuden tunne, eli se että tiimiläisille annetaan mahdollisuus ottaa riskejä, ja kaikki tuntee voivansa kokeilla. Muita tällaisia ovat yhteinen suunta, itsetuntemus ja rikastava vuorovaikutus.

Itsetuntemuksesta puheenollen, se on yksi tärkeistä asioista osata yksilön kohdalla. Kun tietää mikä itseä motivoi, mitkä ovat vahvuudet ja heikkoudet, pystyy toimimaan paremmin. Jos tämä toimii jokaisen tiimiläisen kohdalla, niin jokainen saa tehdä mitä osaa ja mistä tykkää, joten kaikilla on kivaa ja saadaan parempia tuloksia.

KPI ja OKR

Kirjassa puhuttiin erilaisita mittareista, yhdet toimii silloin kun halutaan muutosta ja toiset silloin kun halutaan pysyä olemassa olevassa.

Muutos mittareissa ei ole tärkeintä päästä 100% onnistumiseen, vaan yleensä 70% on jo hyvä tulos. Muuten tavoitteet eivät olleet tarpeeksi kunniahimoisia.

Jos tavoitteita on liikaa, on vaikeaa keskittyä mihinkään, joten luultavasti ne ei toimi. Uskoisin, että tämä on ollut meidän tiimillä ongelmana, niitä asetettiin vaan liikaa.

Jos tavoite on pitkäkestoinen, se ei motivoi meitä. Salilla porukka käy ei sen takia, että ne pisti sen tavoitteeksi ja haluaa olla parin vuoden päästä (tai edes ens kesällä) hyvässä kunnossa, vaan koska siitä nauttii. Joten tämä intohimo pitäisi löytyä myös projekteista mitä tekee. 

Huomaan tämän itsessä ainakin tosi hyvin, jos jokin ei kiinnosta, nii en tee. Toisaalta kun kiinnostaa, niin on valmis tekemään sitä tauotta. Jos tämä jatkuu näin, nii loistopixelistä, ja kaikki mitä sen ympärillä tulee tapahtumaan odottaa menestys 

Mutta jännä että samaa voi saada tavallisestakin työstä. Yhtä lailla mää nautin wolttailusta. Se on melkein kuin tapa rentoutua, ja ainakin kesäisin, sinne menee iloiten. Sen takia olenkin varmaan pystynyt tekee niin paljon työtä koulun ohella.

Hyvä pointti kirjassa oli tiimin matkasta.

  1. Muotoutuminen
  2. Rajojen hakeminen
  3. Normalisointi
  4. Suorittaminen

Ensin paljon innostusta, sitten ruvetaan kokeilee toisiensa rajoja, sitten syntyy tiimille normeja ja tiimikulttuuri ja sitten lähtee täysillä projektit.

Ollaankohan me jossain 2-3 tienoilla.

Tällainen teksti tällä kertaa, tosi paljon oli asioita, jotka oli jo tullut akatemialla olemisen aikana, ja paljon oli hyviä kysymyksiä kirjassa mihin lukemisen aikana yritin vastata. Mielestäni tosi tärkee kirja luettavaksi. Ja vautsi miten paljon tämä auttoi yhteen projekti ideaan.

You May Also Like…

The Culture Map

Erin Meyerin "Culture Map" tarjoaa syvällisen katsauksen kulttuuristen erojen merkitykseen kansainvälisissä...

Valmentava esimies

Valmentava esimies tekee tiimiläisistään tähtipelaajia ja rakentaa tiimiin luottamusta, jotta yksilöt voivat antaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti