Tekoäly 123

Kirjoittaja: Hannes Vilpponen

22 joulukuun, 2023

Lähdeteos: tekoäly 123 - matkaopas tulevaisuuteen

Lähdeteoksen kirjoittaja: Jukka Kolari, Aleksi Kallio

Teoriapisteet: 2

Tekoäly ja sen monet ulottuvuudet ovat ottaneet jo alkumetreillään paljon tuulta alleen tavallisten tallaajien elämissä. Sitä käytetään jatkuvasti uusilla tavoilla, luoden uusia mahdollisuuksia kehittää, oppia ja luoda uutta. Varmasti jokainen, jolla on yhteys internettiin, on jollain tapaa kiinnostunut tästä ilmiöstä ja olenkin kuullut hyvin erilaisia vastaanottoja tekoälyn tulemisesta ihmisten jokapäiväisiin elämiin. Osa pelkää, osa ylistää, osa koittaa keksiä miten sitä voisi hyödyntää liiketoiminnassa. Itse sijoitun näistä vähän jokaiseen. On todella paljon asioita, joista en tekoälyssä tiedä, on vain kokemukset omasta takaa, esimerkiksi tiimiakatemian kautta, sekä harvat kuullut ja luetut asiat. Tahdoin tietää lisää, joten päätin lukea kyseisen kirjan.

Kirjassa tekoälyä lähdetäänkin avaamaan hyvin helposti ymmärrettävällä tavalla, jotta jokainen aiheesta kiinnostunut voisi saada parempaa käsitystä aiheesta.

Mitä tekoäly on?

Kirjan ensimmäisessä osassa sen kerrottiin olevan jopa aiheen ammattilaisten mielestä vaikea kuvailla, esimerkiksi sen nopean kehityksen vuoksi.  Se on ihmisen kaltaista älyä jäljittelevää älyä. Ja vaikka tekoäly onkin sana joka on kantautunut (ainakin omasta kokemuksesta) vasta viimeaikoina ihmisten huulille, on tekoäly todellisuudessa ollut täällä jo hyvin paljon pidempään. Tekoäly onnkin terminä hyvin häilyvä, eikä sille ole ollut kunnollisia selkeästi selitettäviä kriteereitä, että mikä lasketaan tekoälyksi ja mikä ei. Tästä kirjasssa mainittiin esimerkki: Vain vähän aikaa sitten automekaanikot käyttivät termiä älylaatikko, vaikka kyse oli auton sähköisestä ohjainmoduulista. Ja nyt olemme saaneet jo autot jotka osaavat ajaa itse liikenteessä. 

Miten sitten pääsimme tähän pisteeseen? Yksi mainitsemisen arvoinen asia on varmasti koneoppimisen kehitys. Kirjan mukaan tekoälyn pääsemistä tähän pisteeseen on aiemmin rajoittanut sen käsiteltävän datan määrä. ”Suurten tietomassojen saatavuus sekä oppimistehtäviin soveltuvien uudenlaisten GPU- laskentakiihdyttimien kehittyminen mahdollistivat sen, että tekoälylle on voitu tarjota hyllykilometreittäin opeteltavaa”

Tekoälyn vaikutuksia yhteiskuntaan

Meillä Suomessa erityisesti on aivan loistavat mahdollisuudet käyttää tekoälyä hyödyksi, olemmehan teknologisesti kehittynyt sekä koulutus on korkeatasoista. Tekoälyn hyödyt työpaikoilla ovat aloista riippuen valtavat, vaikka sitä ei ollakkaan edes kauhean moneen niistä loppupeleissä koitettu vielä valjastaa. Huomattavia hyötyjä on huomattu esimerkiksi terveyspuolella, jossa tekoälyn avulla voidaan tunnistaa esimerkiksi silmäsairauksia skannaamalla kuvia, ennustamaan potilaan sydänkohtauksen saamisen riskiä, sekä tunnistamaan syöpää. Olen myös lukenut tutkimuksesta yhdysvalloista, jossa koitettiin saada tekoäly poimimaan somepostaajien joukosta masennusta sairastavia henkilöitä, pelkästään analysoimalla heidän kuviaan. Tämä algoritmi onnistuikin tunnistamaan näitä henkilöitä, jopa ennen kuin he olivat saaneet diagnoosia sairauksistaan.  

Terveysalan hyötyjen lisäksi tekoälyä hyödynnetään todella monella alalla, mutta en ala näitä nyt niin kauheasti enempää avaamaan. Kuten kirjassa sanottiin, tekoäly ratkaisee ongelmia, joita ihmiset ratkovat, mutta monessa tapauksessa nopeammin. On kuitenkin myös asioita joita tekoäly ei pysty tekemään. Siksi montaa varmasti arvelluttaakin, että miten tekoälyn kehitys voi vaikuttaa esimerkiksi omaan työpaikkaan. Tässä onkin paljon mahdollisuuksia että haasteita. Monella alalla, kuten teollisuuden, datankäsittelyn, sekä asiakaspalvelun aloilla ollaankin huomattu jo miten tekoäly voi tehdä jotkin työtehtävät paljon ihmistä tehokkaammin. Tämä on vaatinut työtehtävien toimikuvien muutoksia sekä työpaikkojen menettämistä, jonka takia monet maalailevat myös uhkakuvia oman työnsä puolesta. Uskon kuitenkin siihen, että tekoäly tulee olemaan työelämässä tulevaisuudessa suurimmaksi osaksi enemmin apuväline ihmisten työnteon auttamiseen eikä suinkaan ihmisten työpanoksen tarpeellisuden poistaja. 

Vaikka tekoälystä kuuleekin usein maalailtavan maailmanlopun uhkakuvia sekä sen olevan ihmisen oman ajattelun supistava asia, uskon silti sen olevan suurimmaksi osaksi positiivista muutosta ajava. Maailma kehittyy hurjaa vauhtia ja meidän on vain pystyttävä kehittymään sen kanssa. Tekoäly tulee varmasti muuttumaan vielä todella paljon, emmekä välttämättä edes muista ChatGPT:n olemassaoloa sanotaan 5 vuoden päästä. Odotan innolla mitä muutoksia tekoälyyn itsessään tulee ja mitä muutoksia se tulee aiheuttamaan ihmisten elämiin. 

You May Also Like…

Strateginen ajattelu

Strateginen ajattelu on näkemistä Huippumenestyksen taustalla on aina strategia. Mutta millaista on strateginen...

Suojattu: Johda tunneilmastoa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti