Pura rutiinit atomeiksi

Kirjoittaja: Siiri Kumpulainen

25 helmikuun, 2023

Lähdeteos: Pura rutiinit atomeiksi: Näin saat aikaan muutoksen, joka pysyy

Lähdeteoksen kirjoittaja: James Clear

Teoriapisteet: 1

Itsensä johtamista ajatellen, päätin ottaa kuunteluun James Clearin Pura rutiinit atomeiksi- kirjan. Kuulin ystävältäni siitä ja se kuulosti todella mielenkiintoiselta, koska itselläni on jo pitkään ollut ongelmia toimivien rutiinien muodostamisessa. Esimerkiksi ruokavalio, urheilu ja nukkuminen on tuottanut päänvaivaa ja ahdistusta, koska en saa pidettyä kiinni lupauksista, joita itselleni asetan liittyen kyseisiin asioihin. Ennen kirjan lukemista en ymmärtänyt miksi rutiinien muuttaminen on ollut itselleni niin vaikeaa, olen leimannut itseni ihmiseksi, jolla on huono itsekuri, enkä ole ajatellut ongelmakohtia syvällisemmin.

”Huonot tavat ei toistu siksi, ettet haluaisi muutosta, vaan siksi ettei menetelmäsi tue sitä”.

Ensimmäinen oivallukseni kirjaa kuunnellessani oli se, että mikäli kokee vaikeuksia rutiinien muuttamisessa, syy ei ole sinussa itsessäsi, vaan menetelmässäsi, jolla yrität muuttaa rutiinia. Tämä lausahdus herätti mielenkiintoni, ja rupesin miettimään, millä tavoin olen itse koittanut muuttaa rutiineitani. Huomasin selkeän ongelman, minulla on tapana valita päivä, milloin minusta tulee ns. ”parempi ihminen”, alan syömään ruokavalion mukaan, käyn salilla 5 kertaa viikossa ja menen nukkumaan ajoissa. Haukkaan kerralla siis aivan liian suuren palan ja petyn itseeni, kun en pysynyt tavoitteessa muutamaa päivää pidempään. No ihmekös, ei kukaan pysty muuttamaan tapojaan ja rakentamaan kestäviä rutiineja sormia napsauttamalla. En nouse tavoitteideni tasolle, vaan vajoan menetelmieni tasolle. Tavoitteiden asettaminen ei tuo parempia eikä edes hyviä tuloksia, sen sijaan pitää keskittyä menetelmiin, joilla tavoitteisiin päästään.

”Rutiinit ovat itsensä kehittämisen korkoa korolle ilmiö”

Kirjan nimessä mainitut atomit viittaavat pienen pieniin muutoksiin, unohdetaan kokonaisvaltaiset menetelmät rutiinien muuttamiseksi ja keskitytään sen sijaan yksittäisiin tavoitteisiin. Jos parannat rutiineja vain 1 % verran joka päivä, tulee se olemaan 37 kertaa parempi vuoden päästä. Tuntuu merkityksettömältä mennä päivittäin 10 min aikaisemmin nukkumaan, mennä salille 5 minuutiksi ja syödä aamupala. Jos rutiinit eivät muutu kerta heitolla paremmiksi niin eikö ole sama pysyä vanhoissa huonoissa tavoissa? Kirja auttoi ymmärtämään, että juuri näissä pienen pienissä muutoksissa jutun juju piilee, kun pieniä muutoksia toistetaan päivittäin, jossain vaiheessa kriittinen kynnys ylitetään ja tulokset alkavat olla näkyviä. Esimerkiksi salilla käymiseen itselläni menee usein motivaatio, koska tulokset eivät tule välittömästi, mutta jos jaksaa kerta toisensa jälkeen mennä treenaamaan niin jossain vaiheessa tämä kriittinen kynnys ylittyy ja kehityksen huomaa, se antaa motivaatiota jatkaa. Tämän korkoa korolle- ajatuksen haluan pitää itselläni mielessä, koska muutosta tulisi ajatella pitkällä tähtäimellä, eikä luovuttaa heti, jos hyöty ei ole ilmeinen. Uuden rutiinin pystyy juurruttamaan omaan elämään, kun muutoksesta tehdään tarpeeksi helppo ja sitä toistetaan monta kertaa.

”Rutiinit ovat tapa ilmentää identiteettiä”

Olen pitänyt itseäni aina iltavirkkuna ja ihmisenä, joka ei tarvitse unta niin paljoa. Muistan kun lukio aikoina nukuin öisin n. 4–6 tuntia ja ennen kuin olin kuunnellut yhtäkään itsensä johtamisen kirjaa, kerroin uusille kavereille, että herään paljon helpommin, jos en nuku ”liikaa”, ikään kuin se olisi hyvä juttu. Kirjan kuunneltuani tajusin, että rutiinit tekevät minusta minut. Tajusin, ettei lause ”olen vain syntynyt tällaiseksi” pidä paikkaansa, vaan kuten kirjassa sanotaan ”rutiinit ovat tapa ilmentää identiteettiä” on todellisuus. Jokainen luo omilla rutiineillaan oman identiteettinsä ja niiden avulla voi muuttaa sitä, kuka haluaa olla. Esimerkiksi minä ajattelen olevani iltavirkku, koska minulla ei ole muuta todistusaineistoa asiasta. Toteutan rutiinini kuten iltavirkku ne toteuttaisi; aloitan tehtävien teon illalla, menen myöhään nukkumaan, nukun vähän. Tätä rutiinia olen toistanut yläasteelta asti ja nyt olen 22- vuotias. Sen sijaan, että uskottelisin itselleni olevani jotain mitä ei voi muuttaa, voisin kysyä itseltäni kuka minä haluan olla, keneksi haluan tulla? Haluan olla aamuvirkku, tehokas ihminen, joka tekee tehtävät ajoissa. Miksi en sitten muuttaisi rutiineitani ja toimisi kuten aamuvirkku? Kirjassa oli hyvä esimerkki kahdesta tupakoinnin lopettaneesta ihmisestä, joilta kysytään, haluaisiko tämä tupakan. Toisen vastaus oli ”en tupakoi” ja toisen ”koitan lopettaa tupakoinnin”. Kun päätät, millainen ihminen haluat olla, rutiini muuttuu osaksi sinua. Haluan lopettaa tupakoinnin = en polta, haluan olla aamuvirkku =en valvo myöhään, haluan syödä terveellisesti = en osta roskaruokaa. Vaikka et olisi päässyt tavoitteeseen vielä, mutta elät kuten olisit ja toistat uutta rutiinia, on muutos mahdollinen.

Porttirutiini ja 2 minuutin sääntö

Opin kirjasta porttirutiinista ja 2 minuutin säännöstä, jotka otan itselleni käyttöön. Molemmat ovat tapoja, joiden avulla rutiinista tehdään mahdollisimman helppo ja vaivaton toteuttaa. Erittäin vaikeaa on ottaa tavoitteeksi maratonin juokseminen, sen sijaan porttirutiiniksi voisi ottaa juoksukenkien jalkaan laittamisen. Kun kengät ovat jalassa, seuraava vaihe olisi 10 minuutin kävelylenkki. Sen jälkeen 5 km juoksu ja viimeisenä maraton. Huomaan, että itse asetan tavoitteet aina mahdollisimman korkealle ja siksi into lopahtaa. Kahden minuutin sääntö tarkoittaa, sitä että uutta rutiinia toistetaan kahden minuutin ajan joka päivä. Alan hyödyntämään näitä tapoja koulutehtävien ja urheilun suhteen. 1. Otan tietokoneen esille, 2. teen koulujuttuja 10 min, 1. Menen salille, 2. Kävelen juoksumatolla 10 min. Jatkan pidempään, jos siltä tuntuu, mutta tämä tapa auttaa luomaan rutiinin. Kun toisto on tapahtunut tarpeeksi monta kertaa, syntyy ajatus ”miksi en jatkaisi, kun olen kuitenkin jo aloittanut”.

Voin suositella Pura rutiinit atomeiksi- kirjaa lämpimästi sellaisille ihmisille, jotka kamppailevat omien rutiinien kanssa. Kirja antaa todella paljon hyviä vinkkejä ja näkökulmia, miten hyviä rutiineja voi rakentaa ja miten huonoista luopua. Kirja vastasi omiin kysymyksiini ja nyt osaan lähteä muuttamaan ja rakentamaan uusia rutiineja, jotka palvelevat minua parhaiten. Aion keskittyä atomin pieniin muutoksiin, ja katsoa miten ne pitkällä tähtäimellä vaikuttavat hyvinvointiini. On tärkeää muistaa, ettei vika ole sinussa, jos rutiinin muuttaminen epäonnistuu, ongelma on menetelmässäsi ja siihen saat apua tästä kirjasta.

You May Also Like…

Suojattu: Ilmiön kaava

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

Strategiakirja – 25 työkalua

Halusin lukea jotain käytännönläheistä strategiasta, mitä voisin viedä suoraan käytäntöön. Kirja oli käytännönläheinen...

Rich dad poor dad

Tämä kirja on ollut lukulistallani jo kauan, ja sen lainaaminen kirjastosta on ollut vaikeaa. Sen vaikea käsiin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti