Näin sijoitan pörssiosakkeisiin – opas nuorelle

Kirjoittaja: Emmi Peltola

20 syyskuun, 2023

Lähdeteos: Näin sijoitan pörssiosakkeisiin -opas nuorelle

Lähdeteoksen kirjoittaja: Seppo Saario

Teoriapisteet: 1

Oma sijoituspsykologiani:

Ensimmäinen kokemukseni sijoittamisesta oli 2021 lokakuussa, kun aloitin sijoittamisen noin 3000 eurolla. Aloitin ensin kuuntelemalla äänikirjan ”Sijoittajaksi 7 päivässä” ja etsin myös tietoa netistä muutaman päivän ajan. Myöskin eräs tuttuni oli silloin erittäin kiinnostunut ”treidaamisesta” eli lyhyen aikavälin sijoittamisesta. Kuuntelin häneltä paljon sijoitusvinkkejä, jotka alkuun osoittaituivat erittäin toimiviksi. Hän osasi etsiä tietoa tulevista trendeistä ja nousevista yrityksistä hyvin. Sijoitin suoriin osakkeisiin, rahastoihin ja kryptoihin. Kohta missä asiat alkoivat mennä alamäkeen oli, kun en myynyt sijoituksiani voitokkaissa kohdissa, vaan pidin niitä kuukaudesta toiseen. Olin siis enemmän pitkäaikainen sijoittaja kuin ”treidaaja”, jolloin samat sijoituskohteet eivät olleet edes yhtä järkeviä minulle kuin tuttavalleni. Veikkaan että en myynyt osakkeita siksi, etten ollut niin kiinnostunut aktiivisesti seuraamaan joka päivä trendejä, maailmantilannetta ja yrityksiä. En myöskään osannut analysoida yrityksiä kauhean hyvin tai tiennyt erilaisista sijoitusstrategioista lähes mitään. Minun oli siis helppoa tehdä tälläinen virhe, sitä edes tajuamattani.

Olen huomannut, että sijoitusaiheisissa kirjoissa, podcasteissa ja Youtube -videoissa yleensä kehotetaan paljon aloittamaan sijoitus juuri nyt tai olet jo heti jäljessä. Itse huomasin tässäkin kirjassa paljon tätä samaa ajatusmaailmaa. Tämä on mielestäni vähän hätiköityä, koska kirjan kohderyhmäläiset ovat vasta aloittelijoita ja virheitä tulee tehtyä hätiköitäessä. Juuri tämän saman ajatusmaailman seuraaminen johti minut häviämään siitä alkuun sijoitetusta 3000 eurosta, lähes 1000 euroa pois kahdessa vuodessa. Mielestäni omalla kohdallani olisi ollut hyödyllisempää, jos oltaisiin enemmän kehotettu teorian etsimiseen rauhassa ennen käytännön kokeiluja oikealla rahalla. 

Opin ensimmäisistä sijoituksistani sen, että olen pitkäaikainen sijoittaja, sekä että rahastot ja indeksit kiinnostavat sijoituskohteena. Aiheena puolestaan tulevaisuuden teknologia on minulle kiinnostavin. Itselläni hidastavana tekijänä sijoittamisessa on ollut käsitys tai pelko, että jatkuvasti sijoittaessa suuri osa rahoista menee välityspalkkioihin tai että rahoja nostaessa täytyy maksaa palkkioita ja veroja. Tämä on vienyt mielenkiintoani uudelleen aloittamiseen, koska en haluaisi alkuun sijoittaa suurilla summilla ja tuntuu että osa rahoistani sulaa siinä heti pois. Myöskin pelkona ovat olleet yllättävät kulut ja muut ongelmat, kuten lakisäädökset ulkomailla, jolloin rahoja on vaikeampi saada pois. Pelkään myös, että teen vääriä päätöksiä ja että en osaa tutkia yrityksiä tarpeeksi hyvin. Huomasin myöskin kirjaa kuunnellessa, että minusta tuntuu, että olisin jo vähän jäljessä sijoitusasioissa ja että minun pitäisi tietää enemmän. 

Nyt tuntuu, että sijoittamista on ollut henkisesti vaikea lähteä aloittamaan ja rakentamaan uudestaan. Olen kumminkin päättänyt nyt lähteä teoriatasolta liikkeelle uudestaan ja selvittää omassa rauhassa tarvittavaa tietoa äänikirjoista, sekä omaa sijoituspsykologiaani. Pikkuhiljaa lähden sen jälkeen testailemaan pienillä summilla sijoittamista uudelleen. Uskon että tälläinen tapa on paljon kestävämpää tämän harrastuksen testailuun ja kehittämiseen, sekä omaan talouteen. Joskus täytyy purkaa ja rakentaa uudestaan, kun on rakennettu ensin hutiloiden liiallisella kiireellä.

Valitsin tämän kirjan kuunneltavaksi itselleni, koska haluan aloittaa sijoittamisen uudestaan puhtaalta pöydältä ja niin sanotusti ”nollatasolta”. Ajattelin että tämä kirja lähtee hyvin perusasioista sijoittamisesta ja että siinä puhuttaisiin arkisesti asioista, jotka eivät ole niin tuttuja minulle. Halusin myös, että en lähde heti liikkeelle haastavammasta sijoituskirjasta, vaan etenisin loogisessa järjestyksessä helposta vaikeampaan teoriaan. Sain tästä kirjasta paljon inspiraatiota korjata salkkuani ja miettiä sen suuntaa, sekä mihin haluan että se on menossa. 

Mielestäni kirjan huonot puolet:

Tälläisen tietokirjan kuunteleminen erosi paljon aikaisemmista äänikirjoista. Ensin tuntui että sisältöä sisältää hitaammin, kirjaa piti miettiä ja pitää taukoja enemmän. Kirjaa oli vaikeampi reflektoida itseensä henkisesti muuten kuin millainen olen sijoittajana ja mitkä lähtökohtani ovat siihen. Kiva nähdä millaista kehitystä tähän tulee tulemaan lähivuosien aikana ja millainen sijoittaja olen tulevaisuudessa ja mikä on tietotasoni siitä silloin. 

Jos minulla ei olisi ollenkaan tietoa sijoittamisesta en välttämättä pitäisi tätä parhaana kirjana aloittaa, sillä kirjassa luetellaan niin paljon sanastoa mitä ei selitetä ja avata kunnolla kuuntelijalle, joka on juuri aloittamassa sijoittamista. Olisin pitänyt hyvänä menetelmänä, jos kirjassa olisi avattu enemmän mitä peruskäsitteet tarkoittavat käytännön esimerkkien kautta tai yleisesti enemmän avattu arkikieliseksi sanastoa vaikkapa pienten tarinoiden kautta, jolloin teksti ei olisi ollut niin vaikeasti tai tylsistyttävää kuunneltavaa. Tämä on kuitenkin vain henkilökohtainen mieltymykseni, että kiinnostun enemmän kuuntelemaan näillä tavoilla, kuten tarinoiden ja kokemusten avaamisen kautta.

Mitä vien käytännössä testiin sijoituksissani:

Haluaisin koittaa pienillä summilla sijoittaa terveys- ja lääketiedeyrityksiin, jotka ovat kehittäneet uusia innovaatioita. Haluaisin myös tutustua lisää etf -indekseihin, sillä niillä on alhaiset kulut 0,4-1%. Myöskin indeksirahastot kiinnostavat ja niiden osingoista ei myöskään tarvitse maksaa veroja kirjan mukaan. Haluaisin testata myös sijoittaa erilaisiin teknologiayhtiöihin. Varsinkin sellaisiin, jotka keksivät nopeita elektronisia ratkaisuja ongelmiin tai pelialalle.

Mitä teoriaa opin kirjasta?

Sain kirjasta tärkeitä tietoja sijoittamisesta käytännössä. En tiennyt kaikkia pieniä toimintoja vaikkapa Nordnet -sijoitusalustasta ja sen peruskäytöstä. Sain tästä kirjasta varmuutta alustan käyttämiseen enemmän. Opin myös minä vuoden ajankohtana kannattaa pitää ja milloin myydä osakkeita. Opin lisää verotuksesta, osingoista ja sijoitusstrategioista. Opin myös, että kaupat kannattaa tehdä aikaeron ja valuutanmuutoksen kulujen takia Euroopan pörssissä, esimerkiksi Saksan Xetra -pörssissä. Kirja kertoi tulevaisuuden suunnista ja trendaavista aloista, sekä niin sanotuista vanhan ajan työpaikoista, jotka tulevat hiipumaan tulevaisuudessa. Opin uuden ajan työpaikoista ja uudesta osaamisesta, johon kannattaa sijoittaa ja kiinnittää huomiota. Tulevaisuuden aloissa Yhdysvalta ja Kiina ovat edellä muita tällä hetkellä. Kirjassa opetettiin myös markkinan käyttäytymisestä ja kuinka lyhyellä aikavälillä tunteet hallitsevat ihmisten sijoituspäätöksiä. Kun taas pitkällä aikavälillä yrityksen kilpailukyvyn seuraaminen markkinoilla vie pidemmälle ja parempiin sijoituspäätöksiin. 

Sijoitusstrategiana opetettiin, että kannattaa sijoittaa yrityksiin, joiden uskoo kannattavan omistaa pitkään. Eräänä strategiana ehdotettiin, että ensin sijoitettaisiin vaikkapa viisi kasvavaa teknologia yhtiötä ja ajan kuluessa jätetään kolme tai neljä huonointa pois. Sitten jätetään eniten tuottava ja potentiaalisin osake itselle. Jos osake nousee paljon, myy vain osa osakkeista, sillä yhtiö voi nousta lisää tulevina vuosina, jos tuote on hyvä ja pystyy pitämään asemansa. Toisena strategiana ehdotettiin, että myydään ensin huonot osakkeet, jotka ovat miinuksella ja jotka eivät ole enää kilpailukykyisiä. Sitten voidaan vähentää verotuksessa niiden osakkeiden tappiot ja myydään samalla summalla voitollisia osakkeita, jolloin voitoista ja tappioista tulee sama summa verotuksellisesti. Sitten ostetaan eri päivänä takaisin voitollisia osakkeita, sillä summalla mitä olet saanut myynneistäsi. Samana päivänä ostettuna tämä on laitonta. Myyntivoitoista ja osingoista ei mene veroja, vaikka kävisi kauppaa Nordnetin sisällä, eli ostaisi ja myisi osakkeita. Rahat menevät verotukseen, kun ne nostetaan omalle pankkitilille.

Yhtiöitä tutkitaan katsomalla sen:

  • Osavuosi katsaukset
  • Tilinpäätöstiedotteen avainasiat
  • Liikevaihdon ja tulokset kehitys
  • Tulevaisuuden näkymät
  • Yhtiön varat ja velat
  • Onko yrityksellä helposti ymmärrettävä liikeidea
  • Kassassa enemmän rahaa kuin korollista velkaa

Yrityksessä on epäilyttävää, jos osakkeen hinta on alle euron arvoinen, sillä yleensä yrityksessä on jotain vikaa ja konkurssi voi olla lähellä. Jos yritys myös menettää johtoasemaansa markkinoilla, kannattaa myydä se ja ehkäpä jopa vaihtaa kilpailevaan tuotteeseen, joka on parempi. 

Suurin hyöty kirjasta kuitenkin oli, että sain motivaatiota jatkaa sijoittamiseen tutustumista uudella asenteella, huonoista kokemuksista huolimatta ja huonot kokemukset hyväksyen.

Tehnyt Emmi Peltola.

You May Also Like…

Suojattu: Luova järkevyys

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

Suojattu: Ilmiön kaava

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti