MAAILMAN 50 VAARALLISIINTA YRITYSTÄ

Lähdeteos: Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Juha-Pekka Raeste, Hannu sokala

Teoriapisteet: 3

Kesti pitkään saada lainattua tämä kirja kirjastosta. Olin sen lukusuunnitelmaani kuitenkin valinnut enkä halunnut jättää sitä lukematta. Valitsin kirjan oikeastaan nimen perusteella, on kiinnostavaa ymmärtää mihin kaikkeen mega suurien yritysten teot vaikuttavat. Kirja oli aika hemmetin paksu opus, jossa käytiin erialojen suurimpien yritysten tarinoita yksitellen läpi. Mielenkiinto lukemiseen kuitenkin pysyi yllä hyvin, sillä erilaiset yritystarinat olivat aina erilainen oma kappaleensa. Ennen kirjan lukemista en todellakaan ollut osannut ajatella sitä mihin kaikkeen suurten yritysten vaikutusvalta ulottuu. Vaikka oli jonkinlainen käsitys siitä mitä vaarallistakin nämä yritykset tekevät ympäristölle ja yhteiskunnalle, opin paljon uutta ja esiin nousi monta sellaista asiaa, joita en osannut aiemmin yhdistää suurten yritysten vaikutusvallan alle.

Yritysten luokitteleminen johonkin järjestykseen vaarallisuuden mukaan ei ole yksinkertaista. Osa yrityksistä on vaarallisia siksi, että niiden valmistavat tuotteet ovat ihmisille haitallisia, esim. tupakka, kemikaalit, aseet. Toiset yritykset ovat vaarallisia siksi, että ne keräävät asiakkaista tietoja ja käyttävät niitä omaa etua ajaessaan. Kirjassa kolmas vaarallinen kategoria on yritykset, jotka ovat haalineet jonkin alan koko kilpailun itselleen ja voivat sen takia ohjata markkinaa haluamaansa suuntaan. Pelottavaa on myös tarinat esimerkiksi suurista pankeista, joiden sekoilua on pakko katsoa sormien läpi. Niitä ei voida enää valta-asemansa takia saattaa vastuuseen ainakaan täysimääräisesti, sillä niiden katoaminen pelikentältä aiheuttaisi talouskriisin. On todella monenlaista vaarallisuutta, eikä näiden yritysten listaaminen järjestykseen olekaan tässä se juttu, vaan enemmänkin ehkä se, että osaa avata silmiä paremmin ympärillä tapahtuville asioille, jotka vaikuttavat ihmisten elämään.

Kirjassa esiteltyjen yritysten kokoluokkaa on haastavaa ymmärtää. On vaikea käsittää miten joillain yrityksillä voi olla niin paljon vaikutusvaltaa. Myös rahan hahmottaminen on epäselvää, kun puhutaan maailman suurimmista yrityksistä. Läpi kirjan yritysten varallisuudesta puhuttaessa käytetään niin suuria numeroita, etten edes tiedä montako nollaa niiden numeroiden perään kuuluisi laittaa… ja mitä kaikkea sillä rahamäärällä voikaan saada aikaan. Tuntuu oudolta pysähtyä pohtimaan, miten nopeasti yritysten on mahdollista kasvaa niin suureksi, että niiden on mahdollista syrjäyttää jo valtioidenkin valta. Mega yritysten jyräämistä on mahdotonta pysäyttää, sillä esimerkiksi lainsäädäntö ei pysy kehityksessä mukana.

Yritysten vaikutusvallan järjettömän kasvun seurauksena, valta päättää asioista on kohdentunut yhä pienemmälle ihmismäärälle. Yritykset, joiden vaikutusvalta on kasvanut liiankin suureksi, määrittelevät paljolti sen, millaisessa maailmassa elämme. On jotenkin synkkää ajatella, että suurten yritysten päätökset luovat voimakkaat suuntaviivat tulevaisuudelle esimerkiksi ympäristön muutoksien, poliittisten päätösten ja maailman talouden kohdalla.

Näiden yritysten johtajat ja päättävät elimet? Taloudellisen kasvun tavoittelussa tuntuu liian usein unohtuvan eettisyys ja moraalisesti oikeat ratkaisut. Totta kai, jonkinlaisia uhrauksia menestyminen ja huipulle pääseminen vaatii, mutta usein maksetaan liian isoa hintaa menestyksestä. Johtajat tuntuvat olevan kylmiä tyyppejä, jotka ovat valmiita uhraamaan käytännössä kaiken sen eteen, että yrityksen on mahdollista kasvaa. Omalla kohdalla tuntuisi todella pahalta tehdä päätöksiä tietäen, että päätöksen seurauksen ihmiset voivat huonosti eikä ympäristökään siitä kiittele. Ällöttää ajatus tilanteesta, jossa omalla valinnalla aiheuttaa kärsimystä… En osaa sanoa kuinka pitkään jonkin näiden suurten yritysten johtajien on mahdollista pitää kiinni omista arvoistaan ja periaatteistaan tiukkojen valintojen edessä, eivät hekään varmasti helpoissa paikoissa operoi arjessa.

Mihin tulevaisuudessa nämä mega yritykset on menossa? Tuleeko kasvulle koskaan seinää vastaan? Muuttuuko liiallinen kasvaminen jossain vaiheessa kannattamattomaksi? Katoavatko pienet ja keskisuuret yritykset entistä enemmän näiden jättiläisten taskuihin? Jännittäviä kysymyksiä…

Kirjalla oli vaikutusta omaan ajatteluuni, jatkossa pystyn miettimään paremmin omaa käyttäytymistäni kuluttajana ja sen seurauksia. Kuluttajana tosin on todella vaikeaa pysyä erossa kaikesta pahasta, mutta edes pienesti on mahdollista vaikuttaa. Kirjasta selvisi monta yritystä, jotka omistavat monta brändiä, esimerkiksi muodissa ja bissehyllyllä. Vaikea tietää kuluttajana mitkä brändit on samaa kioskia, näin ollen saattaa toisen tuotteen kautta kuitenkin tukea vahingossa sitä firmaa, jota onkin koittanut välttää….

Yhteiskunnallisia ajatuksia herättävä kirja, oli hyvä. Tuli tunne, että on itse todella pieni pelinappula tällä pelilaudalla. Jännää nähdä miten tulevaisuudessa valta-asemat kehittyvät.

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

The Culture Map

 Kävimme vähän aikaa sitten tiimivaihdossa Berliinissä ja nyt ihan vasta oli Berliinin travelling universityn vuoro...

0 kommenttia

Lähetä kommentti