Lean Startup

Kirjoittaja: Rasmus Jaskari

10 joulukuun, 2023

Lähdeteos: The Lean Startup

Lähdeteoksen kirjoittaja: Eric Ries

Teoriapisteet: 1

Lean Startup

Luin Eric Riesin kirjoittaman kirjan nimeltään Lean Startup, koska olin kuullut monelta vanhemmalta vuosikurssilaiselta ja valmentajalta, että tämä kirja kannattaa lukea. Halusin haastaa itseäni vielä näin loppuvuodesta ja päätin lukea kirjan englanniksi. Huomasin, että se oli todella haastavaa ja kirjan lukemiseen ja sisäistämiseen meni enemmän aikaa kuin normaalisti. Tietyt termit olivat entuudestaan tuntemattomia, mutta haaste ei ollut ylitsepääsemätön ja se pakotti paneutumaan kirjaan kunnolla. Kirja oli jaettu kolmeen osioon Vision – Steer – Accelerate ja ne pohjustivat Lean Startup menetelmää. Kirja mielestäni hyvin rikkoi myös menestystarinoiden illuusioita ja Ries osasi hyvin selkeyttää sitä, että menestys ei todellakaan tapahdu yhden yön aikana vaan se vaatii kovaa työtä, systemaattista johtamista, jatkuvaa kehittämistä ja asiakkailta saatujen oppien hyödyntämistä. Aion tässä reflektiossa paneutua Lean Startup menetelmään.

Vision

Kirjan ensimmäisessä osiossa, nimeltään Vision, paneuduttiin yrittäjän rooliin ja visioimisien merkitykseen liiketoiminnan alkuvaiheilla. Eric Riesin mukaan visio on olennainen voima, joka ohjaa yrittäjää ja tiimiä kohti tavoitteita, mutta sen on oltava joustava ja sopeutuva, etenkin nopeasti muuttuvassa liiketoimintaympäristössä. Asiakaslähtöisyyden merkitys korostui myös, etenkin tässä ensimmäisessä osiossa, sekä jatkuvan vuorovaikutuksen asiakkaiden kanssa tärkeys. Ensimmäinen osio oli mielestäni juuri hyvä muistutus itselleni, että visio ei ole pelkästään päämäärä vaan sen tulisi palvella asiakkaiden todellisia tarpeita ja ratkaista markkinoiden ongelmia.

Aloin tutkimaan ja tarkastelemaan tarkemmin meidän tiimimme visiota ja sen merkitystä ja siihen, että miten visiomme on muodostunut. Visiomme kuuluu näin: ’’Unelmamme on toimia inspiraationa ja asiantuntemuksen lähteenä, sisäisesti sekä ulkoisesti. Tavoitteenamme on olla Tiimiakatemian kärki uuden innovoinnissa. Tuomme Tiimiakatemian perinteitä takaisin lähtemällä maailmanympärysmatkalle, johon päästäksemme lanseerasimme Grind Seasonin. Takaamme työn laadun puolestamme puhuvilla referensseillä.’’

Mielestäni visiomme ei ole pelkkä päämäärä ja se selkeästi palvelee tarpeita ja ratkaisee ongelmia markkinoilla. Olemme huomanneet, että Tiimiakatemian perinteinen maailmaympärysmatka on koronan takia menettänyt merkitystään ja tuntuu, että se ei ole enää jokaisen tiimin yhteinen päämäärä, joka ohjaa toimintaa ja projekteja yhteiseen suuntaan. Haluamme juuri ratkaista tämän ongelman talon sisällä ja sen takia sisällytimme sen meidän visioomme. Grind Seasonin avulla toivomme tuovan motivaatiota muihin tiimeihin tehdä rahaa ja oppia siitä, että aina ei tarvitse olla oman mukavuusalueen sisällä vaan rikkoa rajoja, oli ne sitten hanttihommia tai jotain muuta ei niin mielekästä. Pyrimme tiimimme vision avulla ratkaisemaan talon sisällä olevia ongelmia ja uskon meillä olevan vaikutusvaltaa ratkaista kyseiset ongelmat.

Steer

Kirjan toinen osio nimeltään Steer keskittyi yrittäjien perusoletuksiin, joita hänellä on liiketoimintaansa liittyen. Eric Ries esitteli ajatuksen siitä, että yrittäjillä on usein ennakko-oletuksia tuotteistaan, asiakkaistaan ja markkinoistaan. Tässäkin oli hyvä muistutus se, että nämä oletukset saattavat olla virheellisiä ja siksi on tärkeää testata niitä nopeasti ja tehokkaasti. Kirjassa tuli esille toimintaperiaate, jota voidaan hyödyntää omien tuotteiden tai palveluiden testaamisessa nimeltään MVP (Minimum Viable Product). MVP siis on minimiversio tuotteesta, joka on suunniteltu testaamaan perusoletuksia ja keräämään palautetta mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Minulla heräsi sellainen ajatus tästä osiosta ja tästä kyseistä MVP menetelmästä, että me Bluumina emme ole hyödyntäneet tätä juuri ollenkaan. Aloin ajattelemaan visiotamme, jossa kerromme haluavamme olla kärki uuden innovoimisessa, mutta meiltä puuttuu tällä hetkellä kokeilukulttuuri melkein kokonaan. Minusta tuntuu, että siihen vaikuttaa paljon meidän tiimissämme olevien realistien määrä, jotka osaavat tehdä perusoletuksia jo ennen kokeiluja ja sen myötä muidenkin kokeilunhalukkuus pienenee. Uskon tähän vaikuttavan se, että emme luota vielä toisiimme tarpeeksi, että voisimme yhtäkkiä hypätä toisen ihmisen kanssa tuntemattomaan ja katsoa mitä siitä seuraa. Uskon kuitenkin, että tähän tulee muutos, kunhan vain tutustumme toisiimme vielä entistä paremmin. Voisimme myös kokeilla kyseistä MVP menetelmää, vaikka heti tiettyjen projektien kanssa ja sitä kautta harjoitella kokeilemista.

Accelerate

Kolmas osio korosti kokeilujen merkitystä liiketoiminnan kehittämisessä. Eric Ries painotti, että jatkuva kokeilu on avainasemassa, kun pyritään selvittämään, että mikä toimii ja mikä ei, ilman sitoutumista aikaan tai resursseihin. Kirjassa esitellään ajatus ”rakenna-mittaa-oppiminen” -kiertokulusta, joka kuvastaa Lean Startupin iteratiivista prosessia. Yrittäjät rakentavat ensin pienen version tuotteesta tai palvelusta (MVP), mitataan sen suorituskykyä ja kerätään asiakaspalautetta ja sen jälkeen oppivat saaduista tuloksista. Tätä kiertoa toistetaan jatkuvasti ja se mahdollistaa nopean sopeutumisen ja parantamisen.

Aloin ajattelemaan, että miten voisimme jatkossa parantaa ja luoda paloa kokeilemisen haluun. Kirja antoi hyvät ohjeet kokeilemiseen ja miten siitä saadaan vähemmän riskitöntä. Kokeiluille tulee asettaa selkeät tavoitteet ja päättää, miten saatua informaatiota kokeilusta hyödynnetään. Tärkeää myös hallita kokeiluja niin, että ne ovat riittävän informatiivisia, mutta eivät sido liikaa resursseja. Minusta tuntuu, että jos loisimme kokeiluille selkeämmät tavoitteet Bluumissa, niin se saattaisi myös motivoida kokeilemaan helpommin.

Opit

Sain kirjasta paljon enemmän irti, mitä ajattelin ja tunnen nyt ymmärtäväni tämän kyseisen Lean Startup menetelmän ja, että miten sitä voi liiketoiminnassa hyödyntää. Osioiden yhteys oli mielestäni selkeä. Vision asettaa suunnan ja tavoitteet, Steer auttaa tiedostamaan omat oletukset ja testaamaan niitä tehokkaasti, ja  Accelerate tarjoaa käytännön menetelmät näiden testien suorittamiseen. Yhdessä nämä osiot muodostavat kokonaisvaltaisen kehitysprosessin. Kirja antoi selkeän suunnitelman liiketoiminnan kehittämiseen ja aion viedä kyseisen menetelmän käytäntöön omissa projekteissani. Suosittelen tätä kirjaa jokaiselle tiimiyrittäjälle, jotta kaikki voivat yhdessä omaksua ja hyödyntää Lean Startup menetelmää menestyksekkäästi.

You May Also Like…

Suojattu: Analysoi ja voita

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

0 kommenttia

Lähetä kommentti