Digikonsultoi itsesi vapaaksi

Kirjoittaja: Antti Pihlavamäki

14 marraskuun, 2023

Lähdeteos: Digiyrittäjän käsikirja: Opas menestyksekkään digiajan konsulttibisneksen perustamiseen, pyörittämiseen ja kasvattamiseen

Lähdeteoksen kirjoittaja: Mikko Raespuro

Teoriapisteet: 2

Miltä kuulostaisi digitaalinen vapaus? Vapaus liikkua missä päin maailmaa tahansa ja hoitaa kaikki työt tietokoneella tai jopa puhelimella, kuitenkin ansainnasta tinkimättä. Jos vastasit edelliseen kysymykseen kyllä, olet oikean reflektion äärellä, mikä stimuloi ajatusmaailmasi Mikko Raespuron Digiyrittäjän käsikirjan parissa kohti digitaalista vapautta. Itse allekirjoittaneena vastasin myös edelliseen kysymykseen kyllä, sillä sijainti riippumattomuus on aina kiehtonut minua suuresti. Nyt koen, että elämässä yksi kappale on käännetty loppuun ja nyt on aika kääntää uusi.

Kiitoksia teille, jotka olette lukemassa tätä reflektiota tutkimassa ajatuksiani aiheesta. Tällä reflektiolla toivon tähtääväni inspiroivaan luku hetkeen. Kiitoksia!

Jokainen on meistä oman onnemme seppä

Kirjassa puhutaan paljon yksilön vastuusta ja siitä olemme itse vastuussa kaikista oman elämään liittyvistä seikoista. Bisnes elämässä mikään ei ole ilmaista ja harvoin onnistuminen tulee ensimmäisenä vastaan. Tämän takia onkin tärkeä oppia myös epäonnistumaan ja kääntämään se voimaksi. Yrittäjyyden alkutaipaleella usein sijoitettava raha on tiukassa, mutta aikaa asialle on usein ruhtinaallisesti, jos niin valitsemme. Onnistumiseen meidän tulee laittaa kaikkemme ja korvattava sijoitettava raha kovalla työllä. Itselläni on tässä osa-alueella vielä harjoiteltavaa, sillä olen ollut nopeiden tuloksien perään aina. Kirjassa kuitenkin hyvin puhuttiin korkoa korolle ilmiöstä, muussakin kuin rahassa. Uskon siihen, että jos teen enemmän ja tehokkaammin hommia kuin muut ovat mahdollisuus minulla mihin vain. Opeteltavaa on kuitenkin itsellä suunnata se energia ja työmäärää yksittäisiin kohteisiin, kun hajauttaa sitä hirveästi pienempiin hommiin.

Tälle vuodelle olenkin asian tiimoilta luonutkin tavoitteen kautta ajatuksen, mistä inspiroiduin Sami Kemelin kertomasta ajatuskulmasta asiakaskäynnillä. Sami kertoi, että jokaisella meillä on 100 % pankki mistä jaamme prosenttiosuuksia eri projekteihin, mukaan lukien itseemme. Tämän ajatuksen saattelemana olen miettinyt mitä projekteja haluan tehdä ja mihin aikani suuntaan.

Luovuuden farmi konsultointi

Olen aina kokenut olevani luova ihminen tietyissä määrin, en kuitenkaan ole ikinä ole osannut antaa sille arvoa, koska koen että ympäristöni ei ole sallinut sitä. Nyt kuitenkin Tiimiakatemialla olen päässyt hyödyntämään luovuuttani ja päässyt sitä kehittämään LÄN- koulutusohjelman parissa niin osallistujana kuin apuvalmentajana. Mieleeni on iskostunut ihmisten harhakuva, että he eivät olisi luovia. Jokaisessa meissä kuitenkin piilee luovuuden siemen, jollain se on voinut kasvaa jo näkyväksi ja osalla se on vielä itämässä. Minä olen se farmari, joka auttaa löytämään luovuuden siemen ja siihen oikeat kasvatus aineet mielekkäällä tavalla.

Kirjan alkupäässä käytiin läpi viisi asteinen konsultointi portaikko. 

Portaikon tarkoituksena oli havainnollistaa konsultoinnin polkua ja kertoa niiden erilaisia hyötyjä. Mitä ylemmäs portaikossa mennään sen vähemmäksi oman ajankäyttö muodostuu, mitä pidettiin optimaalisena tilanteena ja niin miellän sen itsekkin. 

Ajatuksia miten eri konsultoinnin vaiheet voisivat olla on jo hieman mielessä, mutta vaatii terävöittämistä. Idea mitä haluan asiakkaille saavuttaa on kuitenkin muovautunut, mutta idean tuotteistaminen toimivaksi paketiksi on kuitenkin vielä työn alla.

Some myyntiputken liidi tykki

Markkinointi ja myynti on muuttunut viimeiseten vuosien aikoina todella paljon. Olen seurannut paljon Elias ”Mäksä” Mäkisen sisältöä aiheeseen liittyen ja oppinut ymmärtämään enemmän Tiktokin voiman. Mielestäni oivallinen esimerkki puhelin soittelusta ja lyhytvideoista. Mäksä kertoi kuinka soittaminen ja tulokset menevät linjassa mitä enemmän soitat sitä enemmän myyt. Jossain vaiheessa kuitenkin soittelua ei voi tehdä kun kaikki ovat soitettu. Lyhytvideoita Tiktokkiin ja Instagramiin voi kuitenkin tehdä joka päivä vaikka useampikin kuhan aiheet pysyvät relevantteina. Niiden avulla saatu näkyvyys ei ole ehkä yhtä segmentoitua, mutta uskon määrän korvaavan laadun tässä tilanteessa.

Tiktok ja Instagram ohjaa videoita algoritmin perusteella niistä kiinnostuville ihmisille, mitä myyntiputkeen on tärkeä saada, sillä niistä siillotaan lopulliset kaupat. Mikä näissä on myös parasta, ne eivät vaadi suuria alkusijoituksia, usein ei jopa mitään, vaan relevanteilla viihtellisillä videoilla saadaan paras näkyvyys. Tarkoituksena onkin kaataa mahdollisimman paljon silmäpareja myyntiputkeen ja tehdä siellä kova työ löytää ne oikeat asiakkaat.

Kun myyntiputkessa alkaa liidit muodustumaan asiakkaiksi ja rahaksi alkaa nouseminen portaikossa kohti vapautta.

Loppu ajatukset

Kirja oli mielestäni mukavan selkeä, mutta se käsitteli itselle jo entuudestaan monia tuttuja asioita. Mitä opin kirjasta voisi sanoa että opin hahmottaan paremmin kokonaisuuden ja niiden sitoutumisen toisiinsa yhteen. Esimerkkinä myyntiputken korrelaatio konsultointi portaikkoon. Valmentajani Kimmo Ahon sanoin ”Oppiminen on pitkäaikainen prosessi” uskon kirjan kohdalla myös tähän. Ne asiat mitkä eivät resonoineet vielä, voivat puhkaista kukkaansa vasta myöhemmin. Onhan oppiminen kuitenkin elämän mittainen prosessi.

You May Also Like…

Suojattu: Ilmiön kaava

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

Strategiakirja – 25 työkalua

Halusin lukea jotain käytännönläheistä strategiasta, mitä voisin viedä suoraan käytäntöön. Kirja oli käytännönläheinen...

Rich dad poor dad

Tämä kirja on ollut lukulistallani jo kauan, ja sen lainaaminen kirjastosta on ollut vaikeaa. Sen vaikea käsiin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti