ASUNTOSIJOITTAMISEN LUMIPALLOEFEKTI

Kirjoittaja: Akseli Pasanen

11 huhtikuun, 2024

Lähdeteos: Asuntosijoittamisen lumipalloefekti

Lähdeteoksen kirjoittaja: Harri Huru & Marko Kaarto

Teoriapisteet: 2

Asiakastapaamisilla oon monesti nyt kevään aikana kysellyt neuvoja ja ohjeita, miten asuntosijoittamisessa voisi päästä alkuun. Useamman kerran oon saanut vastakysymyksen, ”Millä kulmalla sä haluat sijoittaa asuntoihin?”. Enkä oo osannu vastata…

Sain tän kirjan lainaan Anttonilta ja ajattelin, että tästä kirjasta nyt selviää ainakin yksi mahdollinen kulma millä tavalla kiinteistöpeliä voisi pelata. Oma strategia ei todellakaan ole selvä, joten tutustumalla useisiin erilaisiin strategioihin voin pikkuhiljaa kasvattaa omaa tietämystä aiheesta ja muovata oman näköistäni strategiaa. Omaa strategiaa pohtiessa tulee ensin selvittää, miksi haluaa tehdä yhtään mitään. Kun ”miksi” kysymykseen vastaus on selkeä ja vahva, saa syyn itselleen, jonka avulla jaksaa puskea eteenpäin. En osaa vielä vastata tähän tarpeeksi selvästi, joten on jatkettava opiskelua lukemalla aiheesta lisää ja tavattava lisää mielenkiintoisia tyyppejä!

STRATEGIASTA

Strategian määrittäminen auttaa selkiyttämään omat tavoitteet sijoittamisessa. Kun ymmärtää paremmin omia tavoitteitaan, päätöksenteko helpottuu ja ajatus omien sijoituskohteiden valitsemisesta kirkastuu. Strategian avulla pystyn tulevaisuudessa määrittämään rajat, joiden puitteissa pystyn parhaalla mahdollisella tavalla hyödyntämään kulloinkin käytettävissä olevia resursseja. Tällä hetkellä omat resurssit ovat aika pienellään ainakin tiedon osalta, eikä omaa pääomaakaan ole vielä aivan poskettomia määriä päässyt kasaantumaan. Resursseja optimoimalla pystyy kuitenkin priorisoimaan investointeja, jotka tuottavat oman strategian mukaista tuottoa suhteessa riskeihin. Asuntosijoittamisessa on mun mielestä paremmat mahdollisuudet ennakoida riskejä, kuin monessa muussa sijoitusmuodossa. Sijoittaminenhan toki sisältää aina riskejä, mutta tässäkin strategia auttaa tunnistamaan niitä. Ehkä isoin riski onkin siinä, ettei tiedä mitä on tekemässä. Omalla tietotaidolla ja huolellisella perehtymisellä sijoituskohteisiin voi selvittää melko kattavasti riskejä ja tehdä suunnitelmaa niiden hallitsemiseksi. Koska asuntoihin sijoittaminen on hyvin usein sitoutumista pitkään aikaväliin, tulee osana strategiaa opetella ymmärtämään paremmin markkinaa, jotta pysyy oikealla polulla, vaikka lyhyen aikavälin muutoksia tapahtuisikin. Yhtenä strategian osana tulee miettiä myös pakoreittiä, jos hommat menee alkuperäisistä suunnitelmista ja tavoitteista pieleen, mitä sitten tehdään?

OVRJT-Strategia???

Tässä kirjassa suomalaiset menestyneet asuntosijoittajat Harri Huru ja Marko Kaarto esittelevät OVRJT-Strategian, jonka avulla omaa asuntosijoittamisen lumipalloa on mahdollisuus lähteä kasvattamaan optimaalisella tahdilla. OVRJT on kirjassa käytetty lyhenne sanoista Osta, Vuokraa, Remontoi, Jälleenrahoita ja Toista.

1 Osta

Strategian ensimmäinen vaihe on tietysti ostaa tarkoitukseesi sopiva kiinteistö. Ostovaiheessa tulisi valita strategiasi kannalta sopivia kohteita, joista saat tavoittelemaasi tuottoa ja arvonnousua. ”Tili tehdään ostettaessa”. Ostettaessa siis etsitään alle markkinahintaisia kohteita tai esimerkiksi sellaisia, jotka tarjoavat potentiaalista arvonnousun mahdollisuutta esimerkiksi remontoinnin kautta.

2 Vuokraa

Kiinteistön hankkimisen jälkeen se täytyisi tietysti vuokrata, mikäli se ei ole valmiiksi vuokrattuna sopiville vuokralaisille. Vuokraamisen tavoitteena on luoda vuokratulon kautta omistajalle kassavirtaa, jolla katettaisiin kiinteistön ylläpidosta koituvia kuluja, sekä lainan kuluja.

3 Remontoi

Remontoinnilla parannetaan kiinteistöä tavoilla, jotka tähtäävät arvon nousuun tai vuokratulojen nostamiseen. Tavoitteena on maksimoida kiinteistön arvonnousu- ja tuottopotentiaali. Kun remontoinnin toteuttaa kiinteistön ollessa vuokrattuna remontointi hetkellä, on mahdollista saada ”alennusta” verotuksen kautta.

4 Jälleenrahoita

Tässä vaiheessa kiinteistön arvo on noussut remontoinnin myötä ja jälleenrahoitus on seuraava askel. Jälleenrahoitus tarkoittaa olemassa olevan lainan korvaamista uudella lainalla, jotta oma sijoitettu pääoma voidaan irrottaa kiinteistöstä seuraavaa kohdetta varten.

5 Toista

Strategian viimeinen vaihe on toistaa prosessi seuraavien kiinteistöjen kanssa. ”Lumipalloefekti” mahdollistaa sijoitusportfolion kasvattamisen ajan kuluessa, kun kiinteistöt salkussasi alkavat tuottaa positiivista kassavirtaa ja mahdollisuus uusien sijoitusten tekemiseen kasvaa.

Kirjan luvut käsittelevät näitä tämän strategian kohtia todella yksityiskohtaisesti, ja tekstiä on välillä erittäin hankala ymmärtää. Onneksi kirjassa on esimerkkejä, joiden avulla saa havainnollistettavista asioista hieman paremmin kiinni. Kirjassa on paljon asiaa, jota en koe ajankohtaiseksi vielä asuntoihin sijoittamisen aivan alkuvaiheessa. Omaa kulmaa hommaan mietiskellessä kirjasta oli hyötyä, sillä se herätti monta uutta ajatusta sellaisista asioista, joita ei ole edes osannut huomioida omissa ajatuksissaan. Uskon, että tulen palaamaan kirjan pariin monta kertaa vielä myöhemmin tarkastamaan asioita, joita en tässä vaiheessa vielä kunnolla ymmärrä.

You May Also Like…

Suojattu: Ilmiön kaava

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

Strategiakirja – 25 työkalua

Halusin lukea jotain käytännönläheistä strategiasta, mitä voisin viedä suoraan käytäntöön. Kirja oli käytännönläheinen...

Rich dad poor dad

Tämä kirja on ollut lukulistallani jo kauan, ja sen lainaaminen kirjastosta on ollut vaikeaa. Sen vaikea käsiin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti