Aki Hintsa – Voittamisen anatomia

Kirjoittaja: Christian Kiviranta

5 maaliskuun, 2023

Lähdeteos: Aki Hintsa - Voittamisen anatomia

Lähdeteoksen kirjoittaja: Oskari Saari

Teoriapisteet: 2

Aki Hintsa hahmotteli Menestyksen ympyrän, josta käy ilmi hyvinvoinnin kuusi osa-aluetta. Hintsan mallissa ne ovat henkinen energia, fyysinen aktiivisuus, ravinto, palautuminen, biomekaniikka ja yleinen terveys. Nämä osa-alueet ovat minulle jo hyvinkin tuttuja aiemmasta hyvinvointiin liittyvästä kirjallisuudesta, enkä paneudu niihin tässä sen enempää. Haluan reflektoida erityisesti mallin Coreen sisältyviä kysymyksiä, jotka liittyvät identiteettiin, tavoitteisiin ja elämänhallintaan.

Tiedätkö, kuka olet?

Mistä oikein identiteettini muodostuu? Tämä kysymys ei ole mitenkään itsestäänselvyys minulle. Olisi helppoa vastata ulkoisia seikkoja käyttäen, mutta se ei ole tämän kysymyksen tavoitteena. Ehkä identiteetin voisi perustaa arvoihin ja siihen millaisena näen elämän? Minulle tärkeitä arvoja ovat aina olleet oikeudenmukaisuus, luovuus, oppiminen ja ymmärtäminen. Nykyisin uusina arvoina korostuu autenttisuus, spontaanius ja yhteys. Juurikin yhteys itseen, muihin ja luontoon on sellainen asia, jota haluan vaalia ja kehittää. En halua perustaa identiteettiäni ja minuutta ulkoisille asioille ja virstanpylväille, koska niiden arvo määritellään ulkopäin. Haluan tehdä asiat omalla tavallani ja perustaa identiteetin enemmän olemiseen, yhteyteen ja tekemisen tapaan kuin omistamiseen ja maineeseen.

 Tiedätkö mitä haluat?

Mikä on sitten elämäni tarkoitus ja mitä oikein haluan? Edeltävä kysymys identiteetistä ja tämä kysymys tavoitteista menee mielestäni aika paljon limittäin, sillä tuntuu että haluan samoja asioita kuin mitä ajattelen olevani. Haluan arvojeni mukaista elämää. Mutta jos miettii konkreettisemmin, niin tavoittelen paljonkin asioita, kuten valmistuminen koulusta, merkityksellinen työ ja vapaus tehdä mitä huvittaa. Ja suurimmalla osalla muista haluamisista/ tavoitteista ei ole mitään tekemistä hyvinvoinnin kanssa; niiden saavuttaminen tuskin lisäisi onneani paljoakaan.

Ajattelen, että ulkoiset asiat eivät muuta sisäistä maailmaa ja siksi tavoitteiden saavuttaminen ei ole tie onneen. Onni on löydettävä siitä, miten asiat jo ovat. Mielestäni onni löytyy merkityksellisyydestä, siitä että kaikella on väliä. Työ, parisuhde tai harrastukset ilman suurempaa merkitystä tuntuisi kovin harmaalle. Loppujen lopuksi minä tavoittelen vain tunnetta siitä, että asiat ovat hyvin ja tasapainossa. Ja siitä, että on riittävä ja rakastettu. Usein sitä kuitenkin ajattelee onnen tulevan sitten kun on saavuttanut tämän ja tuon asian. Maallisista tavoitteista minulla on usein mielessä oman yritystoiminnan rakentaminen, syvälliset ihmissuhteet ja autenttisuus. No, autenttisuus ei ole ehkä niin maallinen tavoite, mutta sen edistämisestä on tullut tärkeä osa elämääni, sillä syvälliset ihmissuhteet luodaan sen avulla.

Hallitsetko omaa elämääsi?

Välillä tuntuu, että en kovinkaan hyvin hallitse, toisinaan hallinnantunne on suurempi. Esteitä tavoitteiden saavuttamiselle on monia ja usein ne kumpuavat omasti itsestäni. En välttämättä toimi arvojeni mukaisesti tai käytän aikani johonkin turhanpäiväiseen, kun tiedän tärkeiden asioiden odottavan. Vaikka itseni ulkopuolelta asetetaan vaatimuksia, niin koen, että suurimmat vaatimukset tulevat kuitenkin pääni sisältä. Rajoittavat uskomukset vähentävät yrittämistä ja hallinnan tunnetta loppujen lopuksi. Kun asioita pääsee kasaantumaan liiaksi, niin silloin hallinnantunne on kadonnut jo aikapäiviä sitten. Haastavien tunteiden kypsä käsittely olisi se tapa, jolla saisin paremman otteen itseni johtamisessa ja tunne elämän hallittavuudesta palautuisi nopeammin. Ehkä tuon Hintsan kysymyksen voisi muotoilla: ”Hallitsetko omia tunteitasi vai hallitsevatko ne sinua?” Minulle tämä vuosi on tunteiden vuosi ja siksi tunteisiin tutustuminen kiinnostaa erityisen paljon.

You May Also Like…

The Culture Map

Erin Meyerin "Culture Map" tarjoaa syvällisen katsauksen kulttuuristen erojen merkitykseen kansainvälisissä...

Valmentava esimies

Valmentava esimies tekee tiimiläisistään tähtipelaajia ja rakentaa tiimiin luottamusta, jotta yksilöt voivat antaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti