Ajattele kuin munkki

Kirjoittaja: Iira Honka

29 marraskuun, 2023

Lähdeteos: Ajattele kuin munkki

Lähdeteoksen kirjoittaja: Jay Shetty

Teoriapisteet: 0

Valitsin Jay Shettyn “Ajattele kuin munkki” kirjan, sillä minua kiinnosti tietää lisää munkkien ajatusmaailmasta. Olin myös ennen kuullut tästä kirjasta ja saanut suosituksia tästä, sekä olin kuunnellut välillä Jay Shettyn podcasteja, jotka ovat olleet mielenkiintoisia. Ymmärrän nyt paremmin munkkien ajattelutavasta ja henkisestä kasvusta. Kirja myös inspiroi enemmän kehittämään omaa ajattelutapaa ja tapoja. 

Shetty puhuu kirjassa kuinka, munkkien ajattelutapa voi auttaa tasapainoisempaan, onnellisempaan ja merkityksellisempään elämään.  Tajusin myös, että kuka vaan voi omaksua munkkien ajattelutapaa eikä se vaadi, että alkaa elämään kuin munkki. Enemmänkin, että osaa soveltaa heidän ajattelutapojaan sopivaksi omaan elämään. Esimerkiksi olemalla enemmän tietoinen läsnäolostaan, elämällä yksinkertaisempaa elämää ja jatkuvasti oppimalla lisää itsestään muista ja maailmasta. Näitä asioita pääsekin tavallaan akatemialla harjoittelemaan, esim. Essee reflektioiden tekeminen saa aikaan paljon pohdintaa ja pitää miettiä mitä oppinut, asettamaan tavoitteita itselle ja tiimilleen ja varmasti kasvaa myös henkisesti opiskeluvuosien ajan. 

Kirjassa puhutaan paljon henkisestä kasvusta ja itsetuntemuksesta. Henkiseen kehittymiseen auttaa itsetutkistelu ja omien arvoja ja tavotteiden tunnistaminen. Identiteetti on tärkeässä osassa kasvua, kun tiedostaa kuka itse on ja mikä on itselle tärkeää voi myös tehdä päätöksiä ja valintoja sen mukaan. Olen alkanut miettiä, mitkä ovat minun peruasarvoja, joiden pohjalta teen päätöksiä elämässäni. On tärkeää, että toimintani ja päätökseni ovat linjassa näiden arvojen kanssa. Se auttaa tekemään parempia valintoja ja löytämään merkitystä tekemisille. 

Kirjassa käsiteltiin myös egon vaikutusta henkiseen kasvuun.  Ego pyrkii suojelemaan kuvaa itsestä ja voi olla esteenä kehittymiselle. On myös hyvä muistaa, että epäonnistumiset eivät ole huono asia, vaan voivat vaan auttaa kasvamaan ja oppimaan uutta. Ne on myös tärkeä osa myös elämää ja mahdollisuuksia kehittyä.  On siis hyvä uskaltaa kokeilla uusia asioita, ja muistaa että aina ei  tarvitse onnistua. Akatemialla onkin helppo kokeilla erilaisia asioita, ja sen kautta oppia uutta ja saada uusia kokemuksia. 

Luettuani kirjan sain siitä paljon vinkkejä ja ajatuksia siitä miten voisin itse myös kehittää kasvuani. Positiivisemman ajattelutavan omaksuminen on myös yksi keskeisistä tavoitteistani. Aion keskittyä enemmän nykyhetkeen ja olla läsnä tässä hetkessä, välttäen turhaa huolehtimista menneistä tai tulevista asioista. Ja kun ongelmia/haasteita tulee olisin tietoinen, kuinka pieni ongelma se oikeasti on ja kuinka paljon huonommin asiat voisi myös olla. Kirja kannustaa olemaan kiitollinen pienistäkin asioista, ja tämä onkin hyvä muistaa arjessa. Aina ei tarvitse suuria asioita tunteakseen kiitollisuutta. Pienet hetket voivat olla yhtä arvokkaita. 

You May Also Like…

Lean startup by Inksu ja Pappa

Tämän esseen on kirjoittanut yhteistuumin Inka Rissanen sekä Lassi Louhelainen. Ja se on muuten nimittäin sellanen...

Uusi neuvotteluvalta

Meillä kaikilla on takana lukuisia erilaisia neuvottelutilanteita ja niitä varmasti tulee olemaan jatkossakin itse...

0 kommenttia

Lähetä kommentti