Sodankäynnin taito Sun Tzu

Kirjoittaja: Daniel Nylund

23 lokakuun, 2023

Lähdeteos: Sun Tzu: Sodankäynnin taito

Lähdeteoksen kirjoittaja: Sun Tzu & Samuel B. Griffith

Teoriapisteet: 1

Kirjareflektio 4.10.2023

Sodankäynnin taito kirjan uskotaan pohjautuvan kiinalaisen filosofin ja mestaristrategin Sun Tzu:n ( a.k.a. Sunzi) oppeihin sodan strategioista. Vaikka kirjan ensinidoksen uskotaan tapahtuneen noin 2500 vuotta sitten, on se vaikuttanut ympäri maailmaa sodankäynnin strategisointiin. Sodankäynnin taitoa pidetään ajattomana teoksena. Kirja on ollut suurimman osan sotapäälliköiden lukulistoissa niin idässä, kuin länsimaissa. Kirja on esimerkiksi Suomen puolustusvoimien reseviupseerioppilaiden lukulistalla. Mutta miten tätä kirjaa pystyy sitten hyödyntämään tiimiyrittämisessä? Tai ylipäätään missään muussa, kuin sodankäynnissä? Usein tuntui, että kirja ei paljon opeta vuorovaikutuksesta asiakkaan kanssa erilaisissa tilanteissa tai miten saamme asiakkaan ymmärtämään oman tarpeensa tuotettamme kohtaan. Mutta itseasiassa kirjaa lukiessa havahduin useassa kohdassa, että osa näistä tekniikoista on kuin onkin sovellettavissa moneen muuhunkin asiaan, kuin vihollisen kukistamiseen.

Sodankäynnin taidossa esimerkit ovat keskiössä ja kirjasta puolet ovat numeroituja, enemmän tai vähemmän filosofisia ajatuksia ja strategioita sodankäynnin ja sotaa ympäröivistä taktiikoista. Kirjassa käydään myös paljon asioita läpi, jotka eivät suoraan liity sotimiseen vaan myös kokonaisten organisaatioiden hallinnoimisesta ja hallitsemisesta. Kirjan suuressa roolissa olevat esimerkit kuten; ”Kun tunnet vastustajasi ja itsesi, et ole vaarassa sadassakaan taistelussa. Kun tunnet itsesi, muttet vastustajaasi sinulla on samat mahdollisuudet tappioon tai voittoon. Jos et tunne itseäsi etkä vastustajaasi olet vaarassa.”  ja ne herättävät ajatuksia siitä, miten tällaisia esimerkkejä voi käyttää omiin tai työasiohin. Tästä esimerkistä heräsi heti ajatus, että liike-elämässä on oikeasti tärkeää tietää, mitä kilpailijat tekevät ja miksi he tekevät niin. Miksi asiakkaat haluaisivat mielummin käyttää meidän palveluitamme kilpailijan palveluiden sijasta? Hauskaa tässä myös on se, että ajattelin kirjan vihollisen voivan usein kuvailla myös nykymaailmassa asiakkaita. Jos tunnet asiakkaan itsesi lisäksi tarpeeksi hyvin, osaat varmasti tarjota hänelle oikeanlaisen palvelun tai tuotteen mitä asiakas toivoo ja hintaa mikä on asiakkaalle sopiva.

”Huollon merkitystä ei voi painottaa liikaa.”  ”Kun vihollinen on saarrettu jätä heille pakoreitti, koska silloin heillä on vaihtoehtona elämä kuoleman lisäksi ja näin heidän taistelutahtonsa on alempana, kuin nurkkaan työnnettynä.”  ”Pidetään joukot valmiina vastaamaan tarvetta.” Tässä muutama loistava esimerkki, joissa ylistetään proaktiivista tapaa toimia. Proaktiivinen eli ennalta ennakoiva tapa toimia, on Sun Tzun lähestymistapa kaikkeen. Jos tiedetään, että joku ongelma on tulossa tulevaisuudessa, sen ratkaiseminen aloitetaan heti. Näin ollaan aina valmiina ja ei tarvita reagoimista tilanteisiin. Olosuhteet tietysti vaihtelevat ja yllätyksiäkin on aina matkan varrella, joten reagoiminen on välttämättömyys. Mutta proaktiivisuus on melkein poikkeuksetta aina hyvästä niin sodassa, kuin liike-elämässäkin.

Johtamiseen liittyviä asioita kirja oli täynnä. Osittain itsestäänselviä asioita, osittain kertaavia, mutta toisaalta ihan uusiakin. ”Liika jäykkyys tuhoaa joukkojen moraalin ja liiallinen joustavuus hajottaa armeijan.” Tässä on suora lainaus kirjasta, joka on aina ollut oman johtamiseni tähtäin, mutta huomaan usein meneväni liian pitkälle joustavuuden puolelta. Tässä yritän muuttaa toimintatapaa omassa johtamisessa ja kiristän joustavuuden suhteen, jotta päästään päätökseen ilman turhia mutkia.

Organisaatioiden osalta kirja antaa erittäin hyvän pointin muutamalla esimerkillä kuten; ”Monien johtaminen on sama kuin harvojen johtaminen. On kyse organisaatiosta, jossa delegointi tapahtuu porrastettuna. Ja osaajat laitetaan omille osaamisalueilleen, jos asia tahdotaan toteuttaa käytännön tavalla.” Tietenkin tärkeää on myös antaa kaikille mahdollisuus riippuen tehtävistä, mitä pitää toteuttaa.Sitten taas on vähän vanhanaikaisempia tai enemmän sotaan nojautuvia kuten; ”Järjestys tai epäjärjestys riippuu organisaatiosta, rohkeus tai pelkuruus olosuhteista ja voima tai heikkous valmistelusta.” Mutta näistäkin saa omalla ajattelulla hyviä pointteja, joita voi hyödyntää ja ne saa tiedostamaan erilaisia päätöksiä, mitä organisaatiot tekevät, joissa ei aina näytä heti olevan järkeä.

Kirja toimi minulle myös inspiraation lähteenä. En ollut ajatellut sitä, kun aloitin kirjan lukemisen. Myöhemmin kirjaa lukiessani aloin ajattelemaan, että joku ukkeli joka eli noin 2500 vuotta sitten, on kirjoittanut kääröille ideoitaan ja nyt 2500 vuotta myöhemmin minä luen sitä lukuisten muiden ihmisten lisäksi ja opin tästä uutta. Tämä sai ajatukseni virtaamaan ja mietin, että sehän on helvetin siisti juttu ja varmasti, jos näitä kirjan ohjeita ottaa käytäntöön saattaa päästä mukaan sellaiseen juttuun mikä jää elämään oman elämän jälkeen.

”Suunnittelussa ei koskaan ole turhaa siirtoa, strategiassa ei koskaan tarpeetonta askelta.”

Tähän lainaukseen kirjan sanoma kiteytyy ja minun pitää ottaa tästä koppia ja pitää tästä loppuelämäni kiinni. Jos suunnitelma on tehty ajoissa ja hyvin, niin lopputulos on varmasti myös hyvä, jos ei loistava. Aina ei tietenkään voi onnistua, vaikka suunnitelma olisi tehty, mutta suunnittelu on varmasti suurin mahdollistaja haluttuun lopputulokseen.

Ajatuksia ja lainauksia kirjasta

  • Kun vihollinen on saarrettu jätä heille pakoreitti, koska silloin heillä on vaihtoehtona elämä kuoleman lisäksi ja näin heidän taistelutahtonsa on alempana, kuin nurkkaan työnnettynä.
  • Huollon merkitystä ei voi painottaa liikaa, niin sodassa, kuin työelämässäkään
  • Pidetään joukot (liiketoiminta) valmiina vastaamaan tarvetta.
  • Kun olet heikko, näyttäydy vahvana. Kun olet vahva, näyttäydy heikkona.
  • Kun teet jotain oikeasti merkittävän hienoa, se saattaa jäädä elämään vielä vuosituhansien jälkeen. Tämä kirja on siitä osoitus, joka motivoi suuresti siihen, että tahtoisi itsekin olla osana jotain hienoa, joka elää, jos ei ikuisesti niin ainakin kauan.
  • Merkittävien teosten ei ole tarvinnut olla rakettitiedettä tai ydinfysiikkaa vaan ihan perus filosofista ajattelua ja käytännönkeskeistä opettamista.
  • Monien johtaminen on sama kuin harvojen johtaminen. On kyse organisaatiosta, jossa delegointi tapahtuu porrastettuna. Ja osaajat laitetaan omille osaamisalueilleen, jos asia tahdotaan toteuttaa käytännön tavalla.
  • Järjestys tai epäjärjestys riippuu organisaatiosta, rohkeus tai pelkuruus olosuhteista ja voima tai heikkous valmistelusta.
  • Kun tunnet vastustajasi ja itsesi, et ole vaarassa sadassakaan taistelussa. Kun tunnet itsesi, muttet vastustajaasi sinulla on samat mahdollisuudet tappioon tai voittoon. Jos et tunne itseäsi etkä vastustajaasi olet vaarassa.
  • Liika jäykkyys tuhoaa joukkojen moraalin ja liiallinen joustavuus hajottaa armeijan.
  • Suunnittelussa ei koskaan ole turhaa siirtoa, strategiassa ei koskaan tarpeetonta askelta.
  • Hän kukistaa vihollisen, joka on jo lyöty
  • Voitto saavutetaan jo ennen kuin sitoudutaan taisteluun.
  • Suunnittelussa on otettava huomioon voiton todennäköisyydet

You May Also Like…

Suojattu: Luova järkevyys

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

Suojattu: Ilmiön kaava

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti