Saisinko huomiosi

Kirjoittaja: Mikhail Zaitsev

22 helmikuun, 2024

Lähdeteos: Saisinko huomiosi?

Lähdeteoksen kirjoittaja: Perttu Pölönen

Teoriapisteet: 2

Tulevaisuuden lukujärjestys oli yksi parhaimmista kirjoista mitä olen lukenut. Se ei ehkä opettanut minulle paljoa, mutta auttoi ymmärtämään ihmisiä ympärillä. Itse kun olen ihminen joka odottaa innolla kaikkea uutta, eikä näe tekoälyä, MR laseja tai mitä vaan muuta teknologiaa pahana, vaan haluaa olla ensimmäisena testaamassa sitä. Kuitenkin monet ympärilläni ovat jäljessä jopa jutuista jotka ovat olleet jo kauan olemassa. Esimerkiksi en ymmärrä miten jotkut eivät vuosien jälkeen ole ottaneet apple payta käyttöön, kun se helpottaa elämää kaikin puolin.

Kun Perttu Pölöseltä tuli uusi kirja, tajusin heti että minun on pakko lukea se. Kaikki maininnat kirjasta sai innostumaan vielä enemmän. Kirjasta puhuttiin, että ”se sai monet johtajat lähtemään somesta”. Itse en uskonut että kirja voisi muuttaa omaa somekäyttäytymistä ainakaan kovin paljoo.

Yritämme päästä oikeaa maailmaa pakoon

Menemme someen, jotta pääsisimme pakoon oikeaa maailmaa. Itse katson paljon youtubee ja huomaan sen olevan totta. Avaan youtuben videon missä tapahtuu hauskoja juttuja ja vähäksi aikaa voin unohtaa kaikki laskut, työtehtävät ja ongelmat. Voin vaan olla siinä hetkessä ja nauttia aivottomasti tilanteesta. Kuka nyt haluaisi sieltä pois?

Someja myös rakennetaan niin, että et haluaisi päästä niistä pois. Muistan vielä aikoja kun somessa oli aikajana. Eli postaukset tuli siinä järjestyksessä missä niitä lisättiin ja näit vaan kavereitten postaukset. Eli skrollasit juuri niin kauan kuin uusia postauksia oli. Jossakin vaiheessa tuli loppu.

Nyt elämme aikaa jolloin loppua ei ole. Voit skrollata tiktokkia koko päivän ja se kyllä keksii mitä näyttää sinulle. Tämän takia on helppo jäädä sinne pitkäksi aikaa, mikä on hyvä yritykselle, sillä sehän tienaa sinun ollessasi sovelluksessa.

Jos et ole sovelluksessa, yritys yrittää kaikin keinoin saada sinut takaisin. Se lähettää sinulle ilmoituksia ja yrittää tehdä niistä sellaisia, että sinun olisi pakko avata se, eli tehdä siitä yllätys. Olet samassa tilanteessa kuin uhkapelaaja kasinolla. Kun äppi avautuu, mahdollisesti ihminen jää koukkuun.

Mistä ongelmat tulivat

Ihmisillä oli aina puute jostain. Joskus se oli ruoka, sitten työvoima. Vielä vähän aikaa sitten se oli tieto, mikä internetin yleistyä sitäkin on paljon. Nyt meillä on kaikki tarvitsemamme, mutta ei aikaa siihen kaikkeen. Emme voi antaa aikaamme heti kaikelle, koska huomio on rajallinen resurssi, joten jotakin on vähennettävä.

Jos meillä ei ole aikaan ystäviin ja instagramin selailuun samaan aikaan, instagramin on varastettava se. Minkä kanssa se onnistuu yllättävän hyvin, koska kuinka moni avaa someen vaikkapa ruokapöydässä. Somet taistelevat myös toisiaan vastaan ja näin syntyi huomiotalous. Jokainen haluaa meidän huomion, mainosten on erottuva, jotta joku huomaisi sen.

Oma tilanteeni

Okei, käytän somee paljon. Mutta en koe että olen siitä riippuvainen. Ruutuaikani taisi olla tiimistä suurin, mutta olen ainut joka koki että sitä ei tarvitse vähentää. Perusteluni siihen oli se, että ruutuaika ei ole se paha, vaan se mihin sitä käyttää. Jos jokainen tiktokki opettaisi sinulle markkinoinnista, tai taloudesta, osaisit varmaan paljon. Mitä jos katsoessasi tiktokkeja tienaisit rahaa?

Minulla tämä ei ole täysin valhetta. En toki käytä nimenomaan tiktokkia tai instagramia, minulla ne on X ja youtube.

  • X (Twitter)

X on minulle krypto uutisten hakupaikka. Kryptoissa on paljon potenttiaalia mistä puhun vielä tässä reflektiossa myöhemmin (Yllätys oli minullekin, että Perttu Pölönen puhui kirjassa paljon kryptoista). Kryptoissa on kuitenkin se puoli, että siellä tapahtuu ihan pirun paljon asioita joka päivä. Jos haluaa olla ajan tasalla, niin pitää tietää mistä sitä tietoa saa. Minun X (Twitter) on täydellisesti rakennettu näyttämään minulle kryptoissa tapahtuvia uutisia, jotka tallennan jos on tarvetta reagoida ja myöhemmin koneella käyn tekemässä toimenpiteitä. Tällein olen ensimmäisten joukossa testailemassa uusia krypto ratkaisuja, mistä myös palkitaan rahallisesti. Eli tienaan selaamalla twitteriä ja saamalla tietoa asiasta joka minua kiinnostaa. Minulle tämä on täydellistä, miksi siis vähentää?

  • Youtube

Youtube on täydellisesti rakennettu näyttämään minulle teknologia uutisia. Uudet puhelimet, teknologiat, sähköautot, robotit, AI:t ja kaikki muu tulee minulle suoraan suositus listalle. Siitä voin nopeesti valita mitä haluan tietää ja näin katsomalla youtubea tiedän Vision Pro:sta, Teslan autopilotista, boston dynamics robottikoirasta ja Gemini tekoälyn päivityksistä.

Kirjassa toki puhuttiin, että välillä pitää miettiä mitä youtube minulle ei näytä? Esimerkiksi saanko videoita missä Vision Pro:ta haukutaan huonoksi? Yllätys kyllä, mutta saan ja katson ne myös ilomielin, koska koen että molemmat tiedot ovat tärkeitä. Olen kuitenkin samaa mieltä, että pitäisi miettiä enemmän mitä meille somet eivät näytä.

Hyviä esimerkkejä mitä katson ovat:

Positiivisia uutisia teknologioista jotka auttaa meitä: https://youtube.com/@CleoAbram?si=x2g6e2tczFFwy0ZV

Tietoa AI:sta: https://youtube.com/@mreflow?si=w14EVSrKNtPZze-r

Eikä tässä kaikki, tämä oli vain uutis osuus. Myyn tällä hetkellä minun 3D taitoja, mutta mistä ne ovat tulleet? Kuten varmaan arvasitte, youtubesta. Olen oppinut katosmalla tuhansia tunteja opetusmateriaaleja ja katson niitä vieläkin. Joka päivä opin jotain uutta Blenderistä, koska youtube suosittelee minulle sellaisia videoita. Eli voiko taaskaan sanoa, että minun ruutuaikani on huonoksi, jos käytän sitä oppimiseen?

En missään nimessä halua sanoa, että en katso youtubessa turhia videoita, kyllä minulla on niitäkin. Samoin kuin twitterissäkin vastaan tulee turhia postauksia, mitä en tarvitse. Tämän kirjan luettua päätin kokeillä päästä niistä eroon, merkkaamalla ne heti ”ei kiinnostaviksi”. Katsotaan onko tästä apua.

Blockchain ratkaisuna

Olen todella yllättynyt että kirjassa puhuttiin blockchainista, nft:istä, web3:sta ja Dao:sta. Nämä on asiat joiden ympärillä pyörin itse joka päivä. Muutama viikko sitten ostin itselleni Lens Protocol nft, ja nyt kuulen siitä kirjassa.

En ala ehkä toistamaan kirjan juttuja, vaan kerron ihan omasta jutusta. Kirjassa mainittu Lens Protocol jonka itsekin olen ostanut on hajautettu Profiili. Ehkä sen voi ajatella niin kuin yksi tili, jonka omistat täysin sinä, eikä vaikkapa facebook tai google. Voit tätä tiliä käyttämällä kirjautua palveluihin, jotka voi rakentaa kuka vaan.

Farcaster on hyvä esimerkki miten tulevaisuuden some voi toimia. Sinun ei ole pakko käyttää mitään some alustaa. Voit itse valita missä katsot viestejä, sillä viestit eivät ole sovellus sidonnaisia, vaan ne pyörii lohkoketjussa.

Kysyin selitystä miten Farcaster yrittää korjata kirjassa mainitsemia ongelmia Chatgpt ja tässä vastaus:

Farcaster pyrkii ratkaisemaan tekstissäsi mainitut ongelmat tarjoamalla hajautetun alustan, joka antaa käyttäjille suuremman kontrollin omiin tietoihinsa ja vuorovaikutuksiinsa, vähentäen näin perinteisen sosiaalisen median monopolistista kontrollia. Sen blockchain-perusta parantaa yksityisyyttä ja turvallisuutta, mikä voi rajoittaa yritysten liiallista datankeruuta ja manipulointia. Käyttäjien hallinnoima ekosysteemi voi myös lieventää koukuttavaa suunnittelua ja jatkuvia ilmoituksia, tarjoten tasapainoisemman ja käyttäjäkeskeisemmän sosiaalisen kokemuksen verkossa.

Suosittelut

Mielenkiintoista miten kauan aikaa sitten ihmiset luotti vaan omaan heimoon. Nykyään luotamme arvosteluihin, sillä niitä kirjoittaa useampi ihminen ja yhdessä ne saavat rehellisen mielipiteen tuotteesta. Nykyään arvosteluja kirjoittaa paljon botit, joten voiko niihinkään enää uskoa.

Jossakin vaiheessa aloimme uskomaan mainoksiin, kunnes sitä alettiin hyväksikäyttää. Nyt sen tilalle ovat tulleet vaikuttajat. Vaikuttajat ovat kuin meidän kaverit, jotka suosittelevat meille tuotteen. Mutta voiko enää heihinkään luottaa, koska niillekin nykyään maksetaan. Kehen voi enää luottaa?

Virtuaalinen todellisuus

Monet nykyään miettii ruutuaikaa ja meidän tiimissä on puhuttu siitä paljon. Kutenkin tulevaisuus näyttää siltä että meidän ruutuaikamme tulee olemaan 100% ajastamme. Lasit ovat tulossa ja eiköhän ihmiset totu niihin niin kuin tottuivat puhelimiin, älypuhelimiin ja älykelloihin. Sen jälkeen vasta ongelmat alkavat, vaikka en näe tätä asiaa itse ongelmana.

Ne myös mahdollistavat vielä enemmän seurantaa, sillä sellainen laite voisi seurata mihin katsomme. Silmistä myös pystyy tietämään paljon mielialasta ja esimerkiksi Applen lasit pystyvät ymmärtämään että haluat klikata jotain ennen kuin olet päättänyt sen.

Lopuksi

Tosi mielenkiintoinen kirja joka ei todellakaan saanut minua lähtemään somesta, sillä käytän sitä omasta mielestäni hyödyllisesti. Olen kuitenkin täysin samaa mieltä kirjan kanssa kaikista ongelmista mitä somet tuo, ja että isoille yrityksille on saatava jonkinlainen sääntely, sillä heillä on liikaa valtaa, mitä he käyttävät rahat tekemiseen.

You May Also Like…

Elements of AI

Mikä meni hyvin? Kurssi tarjosi syvällisen sukelluksen tekoälyn maailmaan, avaten näkymiä sen mahdollisuuksiin,...

Yrityskulttuuri on kuningas

Alkuvaiheen yritykset ja organisaatiot usein aliarvioivat yrityskulttuurin merkityksen, keskittyen enemmän...

0 kommenttia

Lähetä kommentti