Puhevalta

Kirjoittaja: Hannes Vilpponen

12 marraskuun, 2023

Lähdeteos: Puhevalta

Lähdeteoksen kirjoittaja: Juhana Torkki

Teoriapisteet: 3

Puhe on voimakas työkalu, jota ollaan kautta aikojen käytetty muutoksen aikaansamisessa. Vakuuttava puhuja kykenee inspiroimaan, motivoimaan ja vaikuttamaan ihmisten tunteisiin ja ajatuksiin. Hyvät puheet saattavat jopa päättää yksilöiden sekä yhteisöiden kohtaloista. Kirjassa mainittiin tällaisia esimerkkejä esimerkiksi Jeesuksesta, George Bushista sekä Winston Churchillsta, joiden puheet ovat toimineet voimakkaina muutoksen välineinä. 

Kirjassa oli pilkottu ja analysoitu todella paljon esimerkkipuheita sekä väittelyitä, joka selvensi hyvin paljon eri puheiden vaikutuksen havainnointia. Kirjassa oli myös samoja asioita kuin aiemmin lukemassani kirjassa taktisesta neuvottelusta. Onhan molemmissa kirjoissa tarkoitus opettaa lukijaa siitä, miten saadaan vaikutettua puheen avulla toisen henkilön mielipiteisiin, uskomuksiin ja saada aikaan tunne toisessa.

Puhe voimankäyttönä

Puheiden pitämistä voimankäyttönä ei voi väheksyä, sillä jokainen arvostaa hyvän puhujan lahjoja. Henkilö joka pystyy tuomaan ajatuksensa esille vakuuttavasti ja lahjakkaasti usein mielletäänkin olevan taitava niin sanojen, eleiden kuin älyllisten lahjojen kannalta. Tärkeintä puheessa ei kuitenkaan ole sanat, vaan niiden vaikutus kuulijoihin. Miten sitten saada kuulijat puolelleen? Se ei aina olekaan helppoa, sillä vaikka kuinka hyvin puhuja valmistuisi tilanteeseen, on hänen silti pystyttävä muokkautumaan yleisön mukaan. Jos yleisöä ei ole johdateltu oikeaan mielentilaan ottamaan vastaan tietoa, voi hyvästäkin puheesta tulla tilanteessa erittäin huono. Kirjan mukaan vakuuttavan puheen aikaansaamiseksi on kaksi tehtävää.

  1. Pura ja hajota vanha vakaumus
  2. Perustele tilalle uusi vakaumus

Asennemuutos on puheen päämäärä, ja muutosta on vaikea saada aikaan jos kuulijat ovat takertuneita omaan mielipiteeseensä. Niinpä on horjutettava kuulijoiden uskomuksia ja saada heidät kyseenalaistamaan niitä, jotta tilalle voidaan luoda uusi mielikuva.

Eli puhujan on siis päästävä kuulijan pään sisään järisyttääkseen sen ja valmiiksi omattuja mielipiteitä. Jotta sinne päästään, on kirjan mukaan ajateltava kahta polttopistettä puhetta valmistellessa. Nämä ovat yleisö sekä päämäärä. Hyvin samanlaiset asiat siis kuin taktisen neuvottelun kirjassa oli asioista, jotka pitää mielessä ennen itse tapahtumaa. Ovathan nämä kuitenkin aika päivänselviä asioita. On vaikea alkaa vaikuttamaan muiden mielipiteisiin, jos et edes tiedä mitä mieltä he ovat asioista. On myös vaikea alkaa muuttamaan toisten idoita samoille raiteille omiensa kanssa, jos puhujalla ei ole itselleen selkeää päämäärää puheessaan.

Ennen puhetta

Mitä täytyy tietää ennen puheen pitämistä, jotta saa parhaan mahdollisen lopputuloksen? Mitä eri keinoja on olemassa, jotta puheen kuulijat voivat puheen jälkeen olla vakuuttuneita ja innostuneita puheesta? Kirjassa oli paljon hyviä neuvoja, miten valmistautua tällaisen puheen pitämiseen. Nyt puhutaan siis nimenomaan puheesta, eli ennalta tehdystä ja pysättämättömästä puheen vuorosta. Neuvottelututilanteisiin valmistaudutaan aivam eri tavalla, sillä niissä on oltava valmis vastaamaan vastaväitteisiin ja perustelemaan näkemyksiään eri kannoilta.

Hyvä puhe harvoin syntyy lennosta, vaan kuten muutkin asiat elämässä, sen hyvyyden varmistamiseksi on tehtävä töitä. Hyvän puheen punainen lanka saadaan kun mietitään miten saadaa kuulijat kannalle X. Puhe on kirjan mukaan suurimmaksi osaksi ongelmanratkaisua. Ja vaikka kyse on puheesta, on se silti hyvä kirjoittaa ylös, sillä kirjoitettuna on helpompi myös hahmottaa, miten se kannattaisi sanoittaa. Ja vaikka puhe olisikin kirjoitettu ensin paperille, on puhujalla hyvä olla ”valttikortteja” valmiina, jos yleisö ei reagoikkaan puheeseen odotetulla tai toivotulla tavalla. Näin voi säästyä epätoivotuilta tilanteilta. Vaikka puhetta joutuisikin muuttamaan lennosta, on silti muistettava pitää puheen punaisesta langasta kiinni. Täytyy vain muuttaa sen esilletuomistapaa.

Puheen pitämiseen valmistautumisen viisi tärkeintä kohtaa kerrottiin kirjassa olevan nämä ”antiikin viisi työvaihetta”:
 

  1.   Etsi resurssi: Ensimmäinen tehtävä on löytää resurssi, jota voi käyttää puheen aikana. Näitä ovat muunmuassa tarinat, esimerkit, väitteet, kokemukset, ja perustelut. Näiden avulla puhuja rakentaa luotettavuutta, uskottavuutta sekä luo kuulijan mieleen tarinan.
  •   Järjestä resurssi: Jotta resurssit saadaan käytettyä mahdollisimman uskottavasti, on niiden käytölle keksittävä rakenne. Esimerkiksi aloituksen täytyy olla jollain tavalla kuulijan koukuttava, esimerkiksi väitteen, konkretian tai huumorin avulla. Myös painavimpien väitteiden sijoituksella on väliä, jotta puhe on mieleenpainuva.
  •  Etsi oikea ilmaisu: Kun resurssit ovat kunnossa ja on tiedossa niiden oikea aika puheessa, on mietittävä miten saadaan asiat painumaan kuulijan mieleen. Puheen täytyy olla kaikille helposti ymmärrettävä, sekä painottamalla sen oleellisimpia ja tärkeimpiä kohtia.
  •  Opettele puhe: Jotta puheesta saadaan mahdollisimman hyvä, täytyy muistaa kaikki puheen erii kohdat, milloin ne tulevat ja miten ne tulevat ulos puhujan suusta. Kirjan mukaan puheen kirjoittaminen ylös tehostaa tätä paljon.
  •  Esitä puhe: Puhuessa täytyy muistaa, että itse sanat eivät ole kaikki kaikessa. Hyvän puhujan keho ja äänenpaino viestivät todella paljon kuulijoille niin itse puhujasta, kuin esimerkiksi hänen innostuksen tasostaan. Keholla viestitään yleisölle samalla tavalla kuin puheellakin.

Hyvä puhuja on asia, mitä moni ei koe olevansa. Koen itsekin olevani suhteellisen kangistunut suuren yleisön edessä, niiden harvojen kokemusten pohjalta mitä olen kokenut. Kitaran kanssa olen pärjännyt yleisön edessä hyvin, mutta pitkää puhetta en ole suurelle yleisölle pitänyt. Kirjassa kerrotaan, että jännitys on juurikin se asia mikä yleensä saa ihmiset karttamaan puheen pitämistä. Kirjassa kerrotaan, että jännitys on pelkoa siitä, miten pahin mahdollinen voisi tapahtua tilanteessa. Siksi se on myös juuri yksi niistä asioista, jotka auttavat jopa huippupuhujiakin suoriutumaan.

Opin kirjasta hyvin paljon, sekä sain konkreettisten esimerkkien kautta paljon hyvää tietoa vaikuttavan puheen tekemisestä. Puheeseen valmistautuminen ei ole asia, jota joudun ainakaan lähitulevaisuudessa tekemään, mutta sekin päivä koittaa vielä varmasti.

You May Also Like…

Suojattu: Intohimona Alpa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti