A Man for All Markets

Kirjoittaja: Leevi Tanskanen

10 joulukuun, 2023

Lähdeteos: A Man for All Markets: From Las Vegas to Wall Street, How I Beat the Dealer and the Market

Lähdeteoksen kirjoittaja: Edward O. Thorp

Teoriapisteet: 0

Blueprint

Jos ottaisin mallia elämääni yhdestä ihmisestä, se olisi Edward Thorp. Mies, joka paitsi keksi korttien laskemisen blackjackissä, myös perusti maailman ensimmäisen kvantitatiivisen hedge-rahaston, joka hyödyntää matematiikan ja tietokoneiden voimaa. Thorp ei vain hallinnut bisnestä, vaan myös monet muut elämänsä alueet. Hän ymmärsi varhain, että vaikka raha on tärkeässä asemassa, se ei ole elämän kaikki kaikessa. Tämä näkyi hänen päätöksissään esimerkiksi, hän ei pyrkinyt kasvattamaan omaisuuttaan liiallisuuksiin, jos se olisi kustantanut hänelle arvokasta aikaa muilta elämänalueilta. Hänen elämästään vihjeen saa siitä, että: yli 90-vuotiaana hän näyttää kuin olisi 60-vuotias, kiitos tasapainoisen ruokavalion ja säännöllisen liikunnan. Miten siis voisin soveltaa Thorpin oppeja omaan elämääni?

Jos teen tämän mitä haluan tapahtuvan? Mitä uskon tapahtuvan? Nämä olivat kysymyksiä, joita Ed Thorp kysyi itseltään aina ennen merkittävien päätöksien tekemistä. Tämä ajattelumalli auttoi häntä hahmottamaan sekä toiveensa että realistiset odotuksensa, ja samalla se antoi hänelle selkeämmän kuvan siitä, mihin suuntaan edetä. Tämä lähestymistapa on erityisen arvokas, sillä se auttaa erottamaan emotionaaliset impulssit loogisesta pohdinnasta ja realistisista arvioista.

Kysyessään noita kahta kysymystä, huomaa helposti, että usein vastaukset kysymyksiin saattavat vaihdella todella paljon. Esimerkiksi miettiessäni kylmäsoiton tekemistä Discmanian custom kiekkojen myynnissä tai puheenvuoron pitämistä treeneissä. Toiveenani voi olla saada asiakas kiinnostumaan ideasta tai pitää mieleenpainuva puheenvuoro treeneissä. Usein kuitenkaan toiveet ja uskomukset eivät ole samalla sivulla, varsinkaan jos ei ole myynnistä paljoa kokemusta tai omaa ujon luonteen. Käyttämällä tätä ajattelutapaa pystyy kuitenkin näkemään paljon realistisemman kuvan, välttäen mahdolliset epärealistiset odotukset ja sitä kautta pettymyksen.

Ed Thorpin ajatus ”edgestä” on yksinkertainen, mutta syvällinen. Hän uskoo, että kaikessa, mitä teemme, meidän pitäisi pyrkiä löytämään se ainutlaatuinen etu, joka erottaa meidät muista. Edge ei ole pelkkä etulyöntiasema kilpailijoihin nähden, vaan se on myös ymmärrys omista vahvuuksistamme ja siitä, miten voimme hyödyntää niitä parhaalla mahdollisella tavalla. Hänen mukaansa edgeä voi olla monenlaista, se voi perustua syvempään tietoon, parempaan teknologiaan tai herkkyyteen havaita ja hyödyntää markkinoiden epätasapainoa.

Kun mietin omaa elämääni ja projektejani, ymmärrän, että Thorpin opit ovat todella hyödyllisiä. On helppo langeta ansaan, jossa tekee asioita vanhasta tottumuksesta tai vain siksi, että muutkin tekevät niin. Mutta jos todella haluan menestyä ja tuoda projekteilleni lisäarvoa, minun on kysyttävä itseltäni: ”Mikä on minun edgeni tässä?” ja ”Miten voin hyödyntää sitä parhaalla mahdollisella tavalla?”. Nämä kysymyksen eivät kuitenkaan ole helppoja asioita vaan vaatii paljon pohtimista. Esimerkiksi Discmania custom kiekkojen myynti projektiin olemme Matiaksen kanssa luoneet edun hinnalla, jota pystymme tarjoamaan asiakkaille. Emme kuitenkaan mielestäni vielä hyödynnä yhteistyötämme Discmanian kanssa maksimaallisella tavalla, sillä Discmania brändin takana on paljon voimaa ja vakiintuneita asiakkaita. Joten tätä asiaa voisimme koittaa enemmän hyödyntää omassa projektissamme.

Ed Thorpin menestys perustui pitkälti hänen sitoutumiseensa jatkuvaan oppimiseen ja kriittiseen ajatteluun. Hän ei koskaan tyytynyt pintapuoliseen ymmärrykseen, vaan sukelsi syvälle aiheisiinsa, etsien uusia näkökulmia ja oivalluksia. Tämän lisäksi Thorp oli mestari kyseenalaistamaan vallitsevia uskomuksia ja normeja. Hän tiesi, että usein suurimmat mahdollisuudet piilevät siellä, missä harvat uskaltavat katsoa tai kyseenalaistaa.

Uskon itselleni kirjojen lukemisen olevan erittäin hyvä keino jatkuvaan oppimiseen. Lukemisesta olenkin saanut itselleni vakiintuneen rutiinin elämääni ja uskon sen pitkällä tähtäimellä tuovan minulle todella paljon oppeja. En kuitenkaan aikaisemmin ole antanut kirjan luettuani käyttänyt hirveästi aikaa sen oppien sisäistämiseen ja siihen pyrinkin keskittymään jatkossa enemmän tekemällä hyviä muistiinpanoja ja kertaamalla kirjasta tärkeimpiä pointteja. Tämä kirjoittaminen on myös erittäin hyvä keino vahvistaa ja pohtia oppeja syvällisemmin.

Lisäksi kriittistä ajattelua voisin ottaa elämääni enemmän mukaan. Sitä voisi hyödyntää hyvin esimerkiksi kysymyksillä: ”Miksi asioita tehdään näin?” ja ”Onko olemassa jonkin parempi tapa tehdä tämä asia?” Nämä kysymykset voisivat antaa ainakin mahdollisuuden nähdä maailmaa eri tavalla ja sitä kautta luoda uusia mahdollisuuksia.

Thorpin tarina ja opetukset antavat selkeän blueprintin eli mallin siitä, miten voimme saavuttaa menestystä sekä henkilökohtaisesti että ammatillisesti. Se ei ole pelkkä menestystarina matematiikasta ja bisneksestä, vaan muistutus siitä, että kriittinen ajattelu, jatkuva oppiminen ja rohkeus kyseenalaistaa ovat avaimia todelliseen mestaruuteen. Thorp rohkaisee meitä kaikkia olemaan uteliaita, valppaita ja ennen kaikkea rohkeita.

You May Also Like…

Suojattu: Luova järkevyys

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

Suojattu: Ilmiön kaava

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

Strategiakirja – 25 työkalua

Halusin lukea jotain käytännönläheistä strategiasta, mitä voisin viedä suoraan käytäntöön. Kirja oli käytännönläheinen...

0 kommenttia

Lähetä kommentti