Rakastan ja vihaan vaatteita

Kirjoittaja: Veera Partanen

16 marraskuun, 2022

Lähdeteos: Rakastan ja vihaan vaatteita

Lähdeteoksen kirjoittaja: Anniina Nurmi

Teoriapisteet: 2

Tämäkin kirja valikoitui kirjasuosituksen kautta.

Kirjassa puhutaan paljon vaatteiden vastuullisuudesta, ekologisuudesta, eettisyydestä ja pikamuodista. Pikamuodissa vaatteiden valmistusta varten puuta kaadetaan vuodessa 150 miljoonaa. Ja tämä on vain pahentumassa. 2050 vuonna on puhuttu vaatemyynnin vain triplaantuvan, vaikka siihen mennessä hiilijalanjäljen vaateteollisuuden pitäisi olla täysi nolla.

Pikamuodissa vaatteita valmistetaan halvalla, ostetaan ne halvalla, niitä käytetään muutaman kerran ja laitetaan eteenpäin. 30% vaatteista ei edes koskaan myydä.

Pikamuotiliikkeellä H&M on kierrätyspiste, minne omat vaatteensa voi viedä kierrätykseen, joka kuulostaa vastuulliselta toiminnalta. Mutta tässä on kääntöpuoli. Palkkioksi kierrätykseen viemisestä H&M antaa vastineeksi alennuskupongin liikkeeseensä, jolla he saavat ihmiset ostamaan vain lisää vaatteita. H&M kierrätyspisteen kautta tuotetaan vain lisää pikamuotia. Mielummin miettisin vaatteideni viemistä sellaiseen paikkaan, mistä oikeasti olisi hyötyä. Esimerkiksi Spr kierrätykseen, joka tukee Punaista ristiä.

Kirjaa lukiessa rupesin miettimään pikamuotiliikettä Shein. Monesti kuulen ihmisten sanovan, että on ihan sama ostaa Sheiniltä vaatteita, kuin H&M, mutta näin ei ole. Shein jättää H&M vaateketjun täysin rinnalleen. 

Shein on maailman suurin muotiyritys sadan miljardin arvoltaan. Shein tuottaa verkkokauppaansa päivässä jopa tuhansia uutuus malleja. Ja houkuttelee ostajia erittäin halvoilla tuotteillaan. Vaatteet maksavat jopa vain euron verran. Jo vaatteiden hinnat kertovat Sheinin vastuullisuudesta.

Shein on noussut suureen suosioon myös Suomessa. Suomessa Sheiniltä tilataan tuotteita yli neljällä miljardilla eurolla. Päästöjä tämä aiheuttaa noin 1,5 miljoonaa tonnia.

Kasvihuonekaasupäästöistä Sheinin tuotteiden osuudeksi on arvioitu noin 4-10%. Ja tämän ennustetaan vain kasvavan, jonka vuoksi ilmastonkuormitus on erittäin vaarassa. 

No tästä päästäänkin vielä Sheinin työntekijöiden olosuhteisiin, jotka ovat järkyttävät. Työntekijät tekevät päivässä 18h töitä ja saavat yhden vapaapäivän kuukaudessa, eikä lomia ole ollenkaan. Palkkaus on noin kolme senttiä jokaisesta valmistamasta tuotteesta, eli noin 575e/kk. Mutta tämä palkka vain, jos työntekijä tekee päivän aikana täysin virheetöntä 500 vaatekappaletta. Jos valmistusvirhe sattuu jossakin vaatekappaleessa, palkasta otetaan pois 2/3.

Shein on varmasti tänä päivänä kaikkien uutisten ja lähteiden takia tiedossa jokaisella, millainen muotiyritys on kyseessä. On järkyttävää, miten tämä ei vaikuta moneen ollenkaan ja Sheiniltä tilataan edelleen vaatteita. Shein käyttää hyväkseen heikommassa asemassa olevia ihmisiä ja tärvelee luontoa, mutta siitä ei piitata ollenkaan. 

Itse suosin laadukkaampia vaatteita ja ostankin paljon sellaisia. Mutta mikä on laadukas?

Kirjassa kerrottiin, että laadukkaiden vaatteiden pitäisi kestää noin 300 käyttökertaa, että sitä voi sanoa laadukkaaksi. Laadukkaat brändit myöntävät vaatteilleen myöskin takuun, joka kertoo brändin olevan laadukas.

Olen kokenut, että on vastuullisempaa ostaa vaatteet vastuulliselta ja laadukkaalta brändiltä. Kirjassa kuitenkin puhuttiin, että monella vaatebrändillä lukee, että vastuullisesti tuotettu, ilman mitään todisteita tuotteen oikeasta valmistamisesta. Kirjassa myös nostettiin esille, että vastuullisuus on kaikkea muuta kuin uuden ostamista. Tämä sai miettimään omaa näkemystäni.

Kirpparit ovat nousseet nyt kovaan suosioon ja niitä on alettu hypettämään ihan toisella tavalla. Itse en kuitenkaan oikein koskaan ole käynyt kirppareilla. Pienenä minulla jäi kirpputoreista mielikuva päähän, että ne ovat haisevia, vaatteet ovat pesemättömiä ja tuotteet rikkinäisiä. Tämä täytyisi rikkoa kokonaan ja antaa uusi mahdollisuus kirppareille. 

Jyväskylästä löytyy myös muutama second hand liike, joista toinen on Tiimiakatemialaisten pyörittämä. Liike on kuvista päätellen erittäin siistin ja houkuttelevan näköinen. Pitäisi käydä katsomassa se, ihan vaikka ei ostaisikaan mitään.

Myös tällaisia nettisovelluksia on tullut, kuin Zadaa ja Tise. Näihin sovelluksiin jokainen voi tehdä oman profiilin ja myydä omia käytettyjä vaatteitaan. Olen kuullut sovelluksista paljon hyvää ja mielenkiinnon vuoksi myös itse latasin sovellukset.

Yhä useampi myy käytettyjä vaatteita ja second hand liikkeet lisääntyvät. Nämä on mielestäni todella hienoja asioita vastuullisuuden kannalta. 

Kirja oli kaikin puolin hyvä ja mielenkiintoinen. Kirja sai paljon kauhistuttavia tosiasioita miettimään pikamuodista ja siitä, miten se vaikuttaa maapalloomme. 

You May Also Like…

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti