Pelon hinta

Kirjoittaja: Jutta Järvinen

4 tammikuun, 2021

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Pelon hinta

Henkka Hyppönen

 

 

Pelko on ohjaillut elämääni pienestä saakka. Pelkäsin syvää merta ja haikaloja, sekä pimeää. Nykyään lapsuuden pelot ovat saaneet rinnalleen hyvin tavanomaisia jokapäiväisiä asioita, joita ei olisi edes syytä pelätä. Minulle on aina ollut helpointa pysyä mukavuusalueellani. En koskaan erityisemmin harrastanut mitään, koska en halunnut mennä yksin vieraaseen paikkaan vieraiden ihmisten kanssa. Ennen kuin muutin Jyväskylään, asuin samassa kaupungissa, samassa talossa koko elämäni. Olen ollut myös samassa työpaikassa koko elämäni. Muutokset elämääni ovat tulleet vasta Jyväskylään muuton jälkeen ja en tiennytkään kuinka paljon kaipasin uusia tuulia, sillä olin niin kaavoihin kangistunut. En ehkä edes ymmärtänyt kuinka paljolti elämäni pyörii samojen asioiden ympärillä vuodesta toiseen. Pelkojeni takia olen oppinut pitämään turvallisuudesta, sen takia isot muutokset eivät olleet koskaan minun juttuni.

En ole erityisesti introvertti, mutta en ekstroverttikään. Tykkään tutustua uusiin ihmisiin, välillä kuitenkin koen sosiaaliset tilanteet ahdistaviksi. Varsinkin esiintymistilanteet ovat pahimpia, olen saanut traumat ala- ja yläasteen sekä lukion esitelmistä. Pelkään mokaavani ja sössöttäväni lavalla. Tilanteet käyvät nopeasti kiusallisiksi ja tunnen kuinka ahdistus saa koko kehoni kihelmöimään. Olen oppinut joten kuten hallitsemaan ahdistustani, mutta se silti vaikuttaa paljonkin elämääni.

Olen silti kehittynyt omien pelkojeni hallitsemisessa. Pelkästään Akatemialle hakeminen tuntui joskus kaukaiselta ja pelottavalta ajatukselta, mutta olen kasvanut ihmisenä hirveän paljon tässä ajassa siitä lähtien kun aloitin opintoni. Esimerkkinä; pidin joulukuussa Jämsän lukiolaisille jatko-opintopäivänä kaksi puolen tunnin esitystä Tiimiakatemiasta ystäväni kanssa. Pelkäsin esiintymistilannetta etukäteen todella paljon ja tuttu ahdistus iski vähän ennen kuin oli tarkoitus aloittaa. Esitykset menivät kuitenkin loppujen lopuksi todella hyvin! Vaikka sama tilanne olisi voinut olla jollekulle muulle pieneltä tuntuva asia, oli se minulle suuri voitto.

Pelko on mielenkiintoinen asia, vaikka tiedostatkin pelkääväsi turhaan, on tunne silti vaikea ravistella. Kaikki arkisetkin asiat voivat muuttua peloiksi, vaikka kuinka epäloogista se olisikaan. Ihminen hallitsee riskejä tunteiden ja nyrkkisääntöjen avulla. Tunteiden avulla tehdyt päätökset eivät välttämättä ole edes tietoisia. Nyrkkisäännöt taas pohjautuvat logiikkaan. Yhdessä toimiessa ne pitävät ihmisen turvassa, tai sitten pahimmassa tapauksessa luovat tavallisista asioistakin mörköjä.

Vuonna 2020 selätin monta pelkoani ja toteutin monta isoa unelmaani ja aion suunnata samalla energialla kohti 2021. Olen asettanut tavoitteita uudeksi vuodeksi. Tavoitteenani on lähteä laajentamaan projektiani sekä luomaan sosiaalisesta mediastani yhtä tulonlähdettä. Olen todella ylpeä siitä, miten paljon olen rohkaistunut teini-ikäisestä minusta 21-vuotiaaseen asti. Enää ei tunnu siltä, että pelko ohjaa minua, vaan nyt olen oikeasti ohjissa.

 

You May Also Like…

Kilpailuetua etsimässä

Selasin Jamkin nettikirjastoa ja kymmenien kirjojen joukosta vastaan tuli Markku Vierulan (2021) teos Löydä...

Sanojen supervoima

Sanojen supervoima kirja on nimensä mukainen tietopakkaus siitä, miten sanat oikeasti vaikuttavat elämäämme. En ollut...

Älykäs intuitio

Luin Asta Raamin kirjoittaman kirjan ”Älykäs intuitio”. Kirja kertoo siitä, kuinka pystyt käyttämään intuitiota...

0 kommenttia

Lähetä kommentti