Menestysresepti

Kirjoittaja: Ida Kwok

7 joulukuun, 2022

Lähdeteos: Menestysresepti

Lähdeteoksen kirjoittaja: Noora Fagerström

Teoriapisteet: 2

Olen seurannut lähinnä sosiaalisen median kautta jo pidemmän aikaa Noora Fagerströmin arkea, ja pitänyt häntä inspiroivana ihmisenä, jolla on palo omaan tekemiseensä. Välillä olen miettinyt, miten päivässä riittää tunteja kaikkeen tekemiseen. Menestysresepti alkaa jo Nooran lapsuudesta, joka on kasvattanut hänestä kunnianhimoisen ihmisen joka on nykyään. 

Noora Fagerström tulee vaatimattomista olosuhteista Helsingin Myllypuron lähiöstä. Nooran perheessä vaikuttanut alkoholismi kasvatti hänelle suojakuoren, jota on vaikea murtaa. Nuorena Noora päätyi varastelemaan lapsuudenkavereidensa perässä, ja kertoo myöhemmin näiden olevan hänelle kipeitä elämänvaiheita. Nooran lapsuus muistuttaa monen rikollisen lähtökohtia, mutta Noora halusi elämältään jotain ihan muuta. Harva olisi uskonut menestystarinaa, jonka Noora rakensi Myllypuron lähiöstä miljoonabisnekseen.

Jungle Juice Bar

Idea Jungle Juice Bariin lähti Dubain ja Singaporen raikkaista smoothieista, joita ei silloin suomesta saanut. Tässä Noora näki tilaisuuden tuoda suomen markkinoille jotain uutta, mitä suomessa ei ole vielä nähty. Englanninkielinen nimi valikoitui kansainvälisen menestyksen toivossa. Tradenomiopintojen ohella Noora perehtyi asiaan ja aikoi kehittämään omia smoothiereseptejään työskennellessään baarissa öisin. Nooran työmoraali on korkea, ja hän on jo nuoresta tehnyt pitkiä päiviä opintojen ohella. Noora kertoo kirjassaan loppuunpalamisen merkeistä, jotka hän sivuutti ja jatkoi opintoja, viikonloppu- ja yötöitä sekä oman yrityksensä perustamista. Olen itse Tiimiakatemian opintojeni aikana havahtunut siihen, että mikäli johonkin asiaan haluaa antaa kaikkensa, täytyy muita, ei niin tärkeitä asioita laittaa sivuun ja panostaa siihen mikä on itselle intohimo. Pystyn samaistumaan tähän vaiheeseen Nooran nuoruutta ja olen itse jättänyt Tiimiakatemian ohella muut työt minimiin huomatessani merkkejä uupumuksesta.

Noora korostaa kirjassaan kilpailijakartoitusta, jota tekiessä kannattaa ottaa huomioon tunnettujen yritysten lisäksi myös pienemmän kilpailijat alalla. Noora lähti miehensä kanssa tekemään omalla tyylillään Ruotsiin. Ruotsissa Noora ja Petsku tarkkailivat vastaavien yrityksen toimintatapoja, työntekijöiden määrästä smoothien valmistukseen. Tutkimalla vastaavien yritysten toimintaa he saivat oppeja yrityksien onnistumisista ja epäonnistumisista, jotta Jungle Juice Barin käynnistäminen oli entistä kustannustehokkaampaa ja nopeampaa. Kesällä 2010 ensimmäinen toimipaikka avattiin Jumbon kauppakeskukseen. Avajaisviikonloppu ylitti odotukset, ja pian toimipaikkoja avattiin myös muihin kauppakeskuksiin, taloudellinen tilanne näytti lupaavalta. 

Noora kertoo omasta asenteestaan työtä kohtaa, ja vaatimuksista jotka hän asetti itselleen. Paineen ja stressin alla Noora ei osannut nauttia työstään, eikä hän antanut pienintäkään virhettä itselleen anteeksi. ” En saanut olla sekunttiakaan muuta kuin huippuvakuuttava”. Tämä lausahdus jäi mieleeni, ja tunnistan siitä oman ajattelutapani josta olen yrittänyt päästä eroon. Nooran tavoin asetan itselleni usein vaatimuksia, jotka luovat painetta suoriutua enkä nauti prosessista. Tästä oppineena pyrinkin nykyään miettimään, mihin asioihin haluan antaa kaikkeni ja milloin voin löysentää vaatimuksiani. Välillä on hyvä sanoa asioille ei. 

Suuret alkuinvestoinnit ja uudet toimipaikat ajoivat parin taloudellisiin haasteisiin, jonka myötä toimipaikkoja jouduttiin karsimaan. Oma talous asetettiin uhan alle ottaessa paljon riskialtista lainaa, luottoa ja myydessään omaisuutta lainatakseen rahat yritykselle. Myöhemmin Jungle Juice Bar löysi tiensä sijoittajaraadin eteen Leijonanluolaan, jossa leijonat näkivät yrityksen potentiaalin. Noora joutui karsimaan innostuneiden leijonien osuutta, jotta määräämisoikeus säilyi yhä hänellä. Työskentely ja palaverit kehittyivät keittiön pöydän ääreltä neuvotteluhuoneisiin ja taloudellinen tilanne alkoi näyttämään taas lupaavalta.

Noorasta tuli työnantaja monelle työntekijälle ilman johtajuusokemusta tai työnantajakokemusta. Noora halusi tehdä kaiken itse, eikä luottanut että kukaan voisi tehdä asioita häntä paremmin. Työntekijöitä turhautti tiukat linjaukset ja mikromanagerointi, joka aiheutti työntekijöiden suurta vaihtuvuutta. Aluksi Nooran oli vaikea myöntää omia virheitään. Oppien ja epäonnistumisien kautta Noorasta kasvoi arvostettu työnantaja, joka kuuntelee työntekijöiden mielipiteitä. Työantajana hän korostaa nuorten työllistämistä, kehittämistä, työntekijöiden kuuntelua ja kaikkien tasavertaista kunnioitusta. Noora kohtasi nuorena yrittäjä epäuskoa vanhemmilta henkilöiltä, eikä hänen ideaansa uskottu. Tämä oli varmasti herättävä kokemus, joka muovasi Nooralle arvojaan työnantajana. Yhdenvertaisuus ja alaisten on kuuntelu tärkeitä arvoja, jotka valitettavasti puuttuu vielä monen työnantajan arvoista. Olen itse työskennellyt nuorena naisena työpaikoissa, jossa näiden arvojen puuttuminen on näkynyt selkeästi. Tästä oppineena tiedän jatkossa kiinnittäväni erityisesti huomiota tähän yrityksissä ja työnantajissa. Mikäli päädyn itse joskus työnantajaksi tai johtorooliin, arvoja joita aion vaalia on jokaisen arvostus työstä, jatkuva kehitys ja kuunteleminen.

Menestysresepti oli inspiroiva kasvutarina. Asenne, tavoitteet ja työnteko on avainsanat, jonka avulla Noora ponnahti tyhjästä miljoonabisnekseen. Moniyrittäjä, enkelisijoittaja, äiti ja kunnallispolitiikkassa mukana oleva Noora neuvoo jokaista uskomaan omaan ideaansa ja tekemään varasuunnitelman. ”Nihkeällä asenteella ja jarruttelulla ei rakenneta menestystä ja kasvufiilistä”. Rohkeat kokeilut ja omaan ideaan luottaminen synnyttävät vastaavia menestysreseptejä, ja toivon että pääsen Tiimiakatemian aikana ja sen jälkeen kokeilemaan entistä rohkeammin omia rajoja.  

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti