Laiskat alaiset ympärilläni

Kirjoittaja: Linnea Kuhmonen

28 marraskuun, 2022

Lähdeteos: Laiskat alaiset ympärilläni

Lähdeteoksen kirjoittaja: Thomas Erikson

Teoriapisteet: 2

Laiskat tiimiläiset ympärilläni, onko näin? 

Syksyn startattua lähdimme ruotimaan tiimiämme toden teolla. Keväällä niin yhtenäisesti soljuva Venga oli alkanut rakoilla. Syksyn aikana olemme nostaneet pinnalle tulleita asioita ronskisti esille. Puhumme olevamme vale tiimi- vaiheessa. Syksyn edetessä tietoisuus muiden tekemisistä – tai tekemättömyydestä on nostanut päätään ja tunteita ilmaan itse kullakin. Siispä päätin tarttua ensimmäiseen johtajuutta käsittelevään kirjaan, joka antaa tarttumapintaa juuri nyt tiimissämme puhututtavaan aihealueeseen. 

Kirjaa lukiessani asiat tuntuivat todella ajankohtaisilta, mutta nyt pari viikkoa myöhemmin tätä reflektiota kirjoittaessani huomaankin, että nuo edellä mainitut asiat ovat saatu puitua läpi. Tämä on mielestäni todella kiva asia huomata. Eteen asettui haastavia asioita, ne käytiin läpi ja nyt meillä on uusi sivu käännettynä. Etenimme siis varsin nopeasti ja tehokkaasti, kun jokainen yksilöinä kantaa tiimin vastuun. Tiimiliiderin ja valmentajan kanssa käydyt yksärit puoltivat varmasti asiaa, sillä kaikki sai ajateltavaa ja palautetta omasta toiminnasta. Myös itseni mukaan lukien. Havahduin siihen, miten olenkaan alkusyksyn aikana takertunut muiden tekemisiin, vaikka todellisuudessa minun olisi pitänyt keskittyä vain omaan toimintaani.  

Kirjassa ilmeni muutama todella hyvä pointti. Ensimmäinen, jonka kirjoitin ylös on ”auktoriteettien kunnioituksen puute näkyy kyseenalaistuksena”. Toisena pisti ajattelemaan ajatus ”kunnioitettu vai suosittu?” Loppujen lopuksi haluamme varmasti jokainen olla ennemmin kunnioitettu, kuin suosittu. Kunnioitettu tekee työnsä hyvin, hänen pätevyyttään arvostetaan ja henkilö toimii oikeudenmukaisesti. Tässä on kuitenkin erityisen hyvä muistaa, että kunnioitettu ei ole sama asia kuin pelätty. 

Kirjassa pääsimme Thomas Eriksonin tuttuun tapaan paneutumaan väreihin. Näistä kaikista väreistä poiminkin hieman tarkemmin tietoa niistä kohdista, joihin koen itse samaistuvani. Thomas kertoikin alussa sen, että todella harvassa ihmisessä on vain yhtä väriä. Usein ihmisiin on sekoittunut kahta väriä. Olen päätellyt omat värini olevan keltainen sekä punainen. Siispä otin tarkasteluuni punaisen, kuinka punainen johtaja toimii ja miten tiimissä eri väriä omaavat sopeutuvat kanssani työskentelyyn. Nämä ovat tietenkin vain karrikoituja, hieman mustavalkoisia ajatuksia mutta herättivät paljon näkökulmia ja uusia ajatuksia. 

Punainen johtaja sekoitettuna keltaiseen, eli minä. Koen olevani aikaansaava ja touhukas, tykkään pureutua asiaan tehokkaasti ja tehdä päämäärätietoisesti sekä järjestelmällisesti. Huomaan pitäväni tiimiläisistä, jotka saavat tehokkaasti aikaan aikailematta. Keltaisuus näkyy energisyytenä ja innokkuutena, välillä punaisista piirteistä poiketen havahdun siihen, kuinka aika on mennyt ideointiin, jolloin tekemisen tempo on hidastunut. 

Jos lähden pohtimaan tiimiläisiäni kirjan myötä, on yhteensopivuus toisten punaisten kanssa hyvä. Selkeä viestintä ja suorapuheisuus, toiminta tietyn rakenteen mukaisesti tehoaa minuun. Punaiset haluavat usein palkata punaisia työntekijöitä. 

Keltaiset tiimiläiset, yhteensopivuus erittäin hyvä. Punaiset tykkää, kun ympärillä tapahtuu. Tavoitteen saavuttaminen on keskeistä. Keltaisia ei kiinnosta kaivella yksityiskohtia, joka sopiikin minun kaltaisille. Keltaiset ovat toiminnan ihmisiä, jotka saavat paljon aikaan. Ja tämä jos jonkin on punaisten mielestä mukavaa.  

Siniset tiimiläiset taas laativat suunnitelmia suunnitelmien perään ja pyörät tekemisen meininkiin on vaikea saada pyörimään. Tämän olen huomannut syksyn aikana turhauttavan tietyissä määrin. Koen, että on hyvä tehdä suunnitelmaa ja strategiaa, mutta jossain vaiheessa niiden läpi käyminen ei ole enää järkevää, vaan on hypättävä seuraavalle tasolle eli tekemiseen. 

Vihreä tiimiläinen, kukaan heistä ei koe, että olisi oikea henkilö sanomaan mitä jonkun pitää tehdä. Kaikki haluaa olla samaa mieltä. Tämän vuoksi ryhmädynamiikka kärsii eikä kukaan polkaise hommaa käyntiin. Jos kaikki ajattelee samoin, ei tapahdu mitään. Yleensä juurikin vihreät viihtyvät toistensa kanssa, kun kukaan ei vaadi mitään. Tämä on näyttäytynyt tiimimme toiminnassa syksyn aikana. Mahdollisten näkemyserojen vuoksi asioita lykätään, eikä lopulliseen päätökseen päästä. Tiimi seilaa tyynen rauhallisesti reunalle. Tähän meidän tulee tehdä muutos heti tammikuusta alkaen. Aion ottaa omat värini käyttöön ja laittaa asioita tapahtumaan. Nyt meidän tulee lähteä tekemään sanat ja strategiat teoiksi. 

Kirjassa painotettiin myös sitä, että projektiryhmää luodessa ei kannata tehdä valintoja fiilispohjaisesti, vaan siten että kaikkia värejä on tasaisesti. Tämä onkin Tiimiakatemialla ja Vengassa hienoa, että se on mahdollista, sillä jokaista väriä tarvitaan. Ennen joulua meillä tulee olemaankin todella hyödylliset projektimallintamisen treenit, jossa paneudumme syvemmin mm. projektiryhmän luomiseen. Se onkin ajankohtaista, sillä tammikuussa odotukset tekemisen meiningille ovat suuret. 

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti