Kehitä kokeillen
Lotta Hassi, Sami Paju, Reetta Maila
Olen aina ollut perusteellinen suunnittelija. Tulevaisuuden lomamatkoista arkipäivän askareisiin, olen useimmiten etukäteen luonut jonkinlaisen suunnitelman, niin päähäni tai paperille. Olen aina ajatellut, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.
Tiimiakatemialla yksi pääperiaatteista ovat kuitenkin rohkeat kokeilut! Kirja kertoo siitä kuinka yritykset joutuvat tekemään yhä nopeampia päätöksiä ja keksimään ratkaisuja, sillä liiketoimintaympäristöt kehittyvät nopeasti. Turhan perusteellinen suunnittelu voi olla riskialtista yritykselle, sillä tuotteen tai palvelun suunnitteluun kuluu rahaa ja aikaa. Pitkäaikainen suunnittelu estää myös sen, että tuote/palvelu pääsisi asiakkaiden kokeiluun, jolloin selviäisi toimiiko se oikeasti ja onko sille kysyntää.
Yleensä kokeiluprosessin aikana selviää tuotteen tai palvelun suurimmat epäkohdat, kokeilun perusteella ne on myös helppo korjata. Jos taas kokeiluprosessia ei tee, vaan tuotekehitys siirtyy suunnittelusta suoraan asiakkaiden käyttöön, voi se helpommin epäonnistua.
Kirjassa oli esimerkki, jossa aikuiset ja lapset suorittivat saman rakentamistehtävän. Kun aikuiset käyttivät valtaosan tehtävän ajasta suunnitteluun, kuvitellen tietävänsä rakennusmateriaalien ominaisuudet, lapset lähtivät suoraan tekemään rakennelmaa. Kun aikuiset olivat saaneet suunniteltua ja lähtivät kiireessä toteuttamaan ideaansa, ei se ollutkaan toimiva. Rakennusmateriaalit eivät toimineetkaan niin, kuin aikuiset olivat suunnitelmassaan ajatelleet, joten koko suunnitelma epäonnistui. Näin ollen aikuiset joutuivat improvisoimaan ja kehittämään nopeasti uuden rakennelman. Sillä välin lapset olivat kokeilun kautta huomanneet mikä osoittautui onnistuneeksi tekniikaksi ja he olivat rakentaneet rakennelmansa hyödyntäen oppimaansa. Rohkean kokeilun ja turhan suunnittelun pois jättämisen takia lapsilla oli itseasiassa enemmän aikaa “suunnitella” rakennelmaansa, he vain tekivät sen kokeilun kautta.
Kokeilemalla kehittämiselle on helppo malli, jota kannattaa hyödyntää. Ensimmäiseksi projektille määritellään tavoite. Seuraavaksi selvitetään tarve, minkä haasteen tai ongelman palvelu tai tuote ratkaisee. Tämän haasteen tai ongelman ratkaisuun kehitetään kehitettävä idea. Kun idea on valmis, sitä lähdetään kokeilemaan. Kokeilun aikana voi esiintyä uusia ongelmia ratkaistavaksi tai sitten kokeilusta saadaan lopputulos. Jos lopputuloksessa esiintyy ongelmia, voidaan sitä lähteä ratkomaan/kehittämään uudelleen, mallin alusta kohdasta tarve.
Pidin kirjasta ja lähden ehdottomasti toteuttamaan sen oppeja kesää kohti mentäessä, omissa projekteissani, kuin myös akatemialla. Uskon että yhä useamman pitäisi lähteä kokeilemaan rohkeasti, varsinkin synnytyksiä tehdessä. Olemme tiimimme kanssa synnyttäneet vasta pari kertaa, ja pyrimme jatkuvasti saamaan uusia synnytyksiä. Koronatilanteen takia on tosin vaikeampaa löytää asiakkaita kuin ennen. Positiivisena puolena voisimme tarjota asiakkaille esimerkiksi ratkaisuja koronatilanteen keskellä, ja tällä tavoin myydä synnytys ratkaisuna heidän tilanteeseen.
0 kommenttia