Juontamisen käsikirja

Kirjoittaja: Wiljami Jokela

23 joulukuun, 2021

Lähdeteos: Juontamisen käsikirja

Lähdeteoksen kirjoittaja: Kati Vasell, Tuuli-Elina Ruuskanen

Teoriapisteet: 1

Pidimme aikaisemmin syksyllä Heigalle treenit esiintymistaidosta. Juontajan käsikirja sopi hyvin treenien lähteeksi, koska Tiimiakatemialla pääsee usein järjestämään esimerkiksi tapahtumia, joissa esiintymistaitoa tarvitaan. Yleensä meidän tapahtumissa on yleensä mukana juontaja, joka rytmittää päivän tapahtumia, keventää yleisön tunnelmaa ja toimii illan isäntänä tai emäntänä. Juontajien työ on muuhun esiintymiseen verrattuna hyvinkin erilaista. 

Siinä missä näyttelijät, tanssijat tai laulajat esittävät tärkeitä esityksiään pitkän harjoittelun ja useiden toistojen jälkeen, tekee juontaja työtään useimmiten improvisoinnin veitsi kurkulla. Esiintymistaitojen kehittyminen tukee myös myynti- ja neuvottelutaitoja.

Esiintyminen on taito, jota voi harjoitella ihan kuten mitä tahansa muutakin taitoa. Juontajan homma on todella stressaava ja omaa jännitystään täytyy oppia hallitsemaan. Tai edes tunnistamaan. Jännitys on olennainen osa esiintymisen suorittamista. Keho reagoi esiintymisen kaltaiseen tilanteeseen aivan samalla tavalla, kuin esimerkiksi laskuvarjohyppyyn tai tappeluun. Aivot alitajuntaisesti viestivät kropalle, että sen täytyy valmistautua koitokseen. 

Taistelemaan tai juoksemaan karkuun.

Tästä johtuu kaikki esiintymisjännityksestä aiheutuvat oireet; punoitus, värisevä ääni, hengen ahdistus, lisääntyvä adrenaliini tai mitä nyt kenenkin kroppa ikinä keksiikään. Saatat vaikka paniikkiripuloida housuihisi. Monille iskeekin juuri ennen esiintymistä hirveä hätä päästä virtsalle. Tämä johtuu täysin siitä, että aivosi pyrkivät käyttämään kaikki mahdolliset keinot saadakseen sinut pois tilanteesta.

Niillekkin henkilöille, jotka sanovat pitävänsä esiintymisestä, tulee jännitysoireita. Ammattilaisjuontajat ovat vuosien aikana oppineet kuuntelemaan kroppaansa ja he tunnistavat tehokkaasti jännityksestä tulevat oireet. Oireet tunnistamalla on helpompi oppia hallitsemaan niitä. Jos esimerkiksi toistuvasti huomaan, että esiintyessä suuni kuivuu ja ääneni muuttuu kähiseväksi, varaudun tähän juomalla päivän mittaa paljon vettä.

Ensimmäinen askel esiintymisjännityksen purkamiseen on silti huolellinen valmistautuminen. Juontaminen tarvitsee vähintään ranskalaisilla viivoilla tehdyn käsikirjoituksen. Parhaimmillaan voit tehdä itsellesi vuorosanat. Kun katsot illalla telkkaria, niin huomaat, että kaikissa suoran lähetyksen ohjelmissa juontajilla on kädessään juontokortit. Juontokortit ovat ohjelman rungon mukaisessa järjestyksessä. Etukäteen taltioiduissa ohjelmissa juontajat taas katsovat juontopromptereista puheenvuoronsa. Jos ammattilaiset voivat nojautua muistiinpanoihin, miksi et itse nojautuisi.

Kun käsikirjoitus on tehty voi omaa jännitystään lähteä purkamaan tutustumalla hyvissä ajoin tapahtumapaikkaan ja tekniikkaan, jolla tapahtuma toteutetaan. Esimerkiksi mikrofonin malli on hyvä selvittää etukäteen. Sillä on suuri ero, puhutko juontosi perinteiseen käsimikrofoniin vai annetaanko sinulle esimerkiksi kaulukseen kiinnitettävä mikki. Iso osa esiintymistä on se, miten käytät käsiäsi. Jos saat käyttöösi kaulusmikrofonin, pitää sinun miettiä jo etukäteen, mitä käsilläsi teet.

Tutustu käytettävissäsi olevaan alueeseen, jolla juonnat. Jos juonnat vaikka ostoskeskuksessa, voi juontoalueesi olla käytettävissä olevan tekniikan puolesta rajattu tiettyyn kerrokseen.

Älä luota omiin kykyihisi liikaa. Vaikka olisit kaveriporukassasi tai työpaikallasi supliikki kaveri, se ei välttämättä korreloidu mikrofoniin. Harjoittele esiintymistäsi ja pohdi sanavalintoja. Oma murteesi suattaa ol jo sellaane, ettei huastelusta saa mittee selkkoo. Pitäisikö murretta siis pehmentää? Äänenvoimakkuutta ja äänen käyttöä on hyvä tarkastella myös. Miten puhut monta tuntia kuuluvaan ääneen siten, ettei äänesi ole puoleen päivään mennessä lähtenyt.

Nesteytys päivän mittaa kuntoon ja esimerkiksi krapulassa esiintymistä kannattaa välttää. Jos edellisenä iltana on pumpannut itsensä täyteen alkoholia, voi seuraava päivä olla hyvinkin kuivan oloinen. 

Esiintymisjännityksen vakavuus saattaa vaihdella tapahtuman luonteen mukaan. Joillekin suurelle yleisölle esiintyminen voi olla helppoa, mutta pienelle yleisölle esiintyminen tuo suurta tuskaa. 

Usein ihmiset ajattelevat päässään juontamisen samanlaiseksi, kuin parhaimpien katseluaikojen tv-ohjelmien juontajat juontavat ohjelmiaan. Itseään ei pidä välttämättä vertailla suoraan alan kokeneisiin ammattilaisiin, jotka ovat monien työvuosien aikana luoneet itselleen vakiintuneet toimintatavat. Omat taidot pitää tunnistaa ja suoritus täytyy luoda niihin raameihin. Jos et ole luontainen koomikko, niin tee itsellesi muutama vitsi valmiiksi. Luota omaan persoonaasi ja käsikirjoita puhettasi sen mukaan, miten koet, että osaat improvisoida. Tilannehuumori on tärkeä taito opetella. Tilannehuumoria voi korvata edelleen opettelemalla joitain vakiovitsejä eri tilanteisiin. Mallia voi ottaa vaikka stand-up koomikoista. 

Kirja sopi hienosti treenien aineistoksi ja itse olen ottanut koppia kirjan opeista. Esimerkiksi piinapäivien juonnot käsikirjoitimme etukäteen ja loimme sinne vitsejä. Kirjassa oli myös hyviä hengitysharjoituksia, joita olen tehnyt ennen esiintymisiä. Mielestäni juontamisen ja esiintymisen oppii kuitenkin parhaiten kokemuksen kautta. Jännitysreaktioita ei voi kartoittaa ennen kuin ne kokee. Mitä useammin ajaa itsensä tilanteeseen, joissa jännittää, sitä helpompi oireet on tunnistaa ja sitä helpompi niihin on tarttua. Mitä useammin esiinnyn lyhyen aikavälin sisällä, sitä helpommaksi se muuttuu. Mitä pidempi tauko, sitä vaikeampaa esiintyminen on.

Wiljami Jokela

You May Also Like…

Brändin kirkastamisen hyödyt

Brändi on kaikkea mitä henkilö kokee ja ajattelee yrityksestä. Se on visuaalisen ilmeen lisäksi kaikkea mitä...

Sivubisnes

Luin Marianne Lehkoisen kirjoittaman kirjan Sivubisnes. Kirja kertoi siitä kuinka perustaa oma sivubisnes vaihe...

Vaikuttajamarkkinointi

Vaikuttajamarkkinointi on termi, jota moni ei varmasti edelleenkään ota tosissaan. Monelle ajatus siitä, että jotkut...

0 kommenttia

Lähetä kommentti