Itsensä kehittämisen vinkit

Kirjoittaja: Väinö Lehtimäki

28 huhtikuun, 2022

Lähdeteos: Voittamaton, 11 avainkykyä menestykseen ja mielenrauhaan

Lähdeteoksen kirjoittaja: Ilkka Rajala, Davide Floreno, Petri Matero

Teoriapisteet: 2

Osaajana kehittyminen oli itselleni aika vieras aihe ennen koko kirjaa. En oikein tiennyt mitä hyötyä siitä on tai mihin asioihin se liittyy. Halu oli kuitenkin oppia aiheesta enemmän ja siksi päätin aloittaa kirjan nimeltä Voittamaton – 11 avainkykyä menestykseen ja mielenrauhaan. Valitsen kirjat aika usein nimen perusteella sen enempää miettimättä. Tämän kirjan nimi herätti mielenkiinnon nopeasti, sillä tykkään kirjoista, joissa käsitellään tietty määrä oivalluksia tai uusia tapoja järjestyksessä. Kirja käsitteli ideointiin, luovuuteen, omaan arkeen ja ylipäätään elämään liittyviä toimintatapoja, jotka tehostavat aikaansaamista ja uusien ideoiden syntyä. Siinä otettiin myös esille paljon erilaisia toimintatapoja ja huonoja päätöksiä, jonka ihminen saattaa tehdä tiedostamatta tunteen pohjalta. Kirja oli kokonaisuudessaan äärimmäisen laaja paketti ja se käsitteli lähes kaikkea ihmismielen asioita mitä arjessa tulee vastaan. Lähes jokaiseen asiaan, jota käsiteltiin, oli jonkunlainen testi tai toimintatapa, jota kuuntelija voi kokeilla, testatakseen läpikäytyä asiaa käytännössä. Painotus oli todellakin psyykkisissä asioissa. Kirjassa haluttiin parantaa ihmisten toimintatapoja tilanteissa, joissa tunteelle annetaan tiedostomatta paljon valtaa. Paljon asioita kulminoitui myös rationaaliseen ajatteluun. Tunteiden aiheuttamissa ongelmatilanteissa opastettiin ottamaan happea ja miettiä tilanteita rationaalisesti tuohtuneiden tunteiden laimentamiseksi.

En voi sanoa suoraan, että kirja oli mikään äärimmäisen opettavainen, mutta siinä oli paljon hyviä muistutuksia eri toimintatavoista. Varmasti isointa oppia saan omaan elämään liittyviin tilanteisiin, joissa tunteet ottavat enemmän valtaa tai tapahtuu muita psyykkisiä vastoinkäymisiä. Tuntui, että kirjan asiasta suurin osa oli sellaista, jonka koin jo tiedostavani, mutta siitä huolimatta niiden muistuttelu ei tee koskaan huonoakaan. Myös paljon apua tulevaisuudessa on varmasti erilaisista vinkeistä liittyen innovointiin, luovuuteen ja aikaansaamiseen, joita kirjassa käytiin läpi. Näistä asioista, kun otan koppia niin tulen varmasti kehittymään usealla eri osa-alueella. Yksi asia mikä myös jäi erityisen vahvasti itselläni mieleen, on pienten muutoksien tekeminen, kun halutaan kehittyä jossakin asiassa. Olen itse huomannut sen, että kun haluan joko kehittyä jossain tai tehdä pysyvän muutoksen elämään, niin saatan tehdä alkuun liian radikaaleja muutoksia. Kirjassa kuvattiin pienten muutosten tuovan pitkällä aikavälillä moninkertaisen hyödyn. Yksi kirjan kirjoittajista on vanha maantiepyöräilijä, ja hän on jopa kilpaillut lajissa. Maantiepyöräilyssä nousi tämä sama asia esille, eli yli kymmenen prosentin lisäys harjoittelumäärään vuodessa voi olla jo kohtalokkaasti liikaa. Pienemmät lisäykset harjoitteluun eivät lyhyessä ajassa tunnu miltään, mutta pidemmässä juoksussa sen merkitys voi olla dramaattinen.

Asioita, joita haluan viedä käytäntöön kirjan osalta, on varmasti Getting Things Done (GTD) menetelmä, jonka tavoitteena on päästää ajatukset tuottavaan ja luovaan käyttöön. GTD:n ideana on kirjata kaikki asiat, jotka pyörivät mielessäsi ja sinun pitää saada ne tehtyä. Tämä on asia, josta minun on itse todella tärkeää ottaa koppia. Olen paikka paikoin todella hajamielinen ihminen ja usein arjen keskellä on asioita, jotka pitäisivät hoitaa. Kuitenkin asioiden määrän ja huonon aikaansaamisen ansiosta ne jäävät usein tekemättä ja sitten ollaankin jo ongelmissa. Luulen, että tämän menetelmän avulla alan saamaan arjen asioita paljon enemmän valmiiksi. Myös ideat, jotka luovuuden kautta juolahtavat päähän olisivat jossain vaiheessa tärkeää saada käytäntöön, mikäli ne tuntuvat siltä, että niistä on hyötyä itselle. Uskon, että tässä olenkin kehittynyt viime aikoina, että pystyn viemään tosi luoviakin ideoita käytäntöön. GTD:n usein tiivistetäänkin siihen, että mielesi on sen takia olemassa, että sieltä tulee ideoita. Mielen tarkoitus ei ole olla vain luovien ideoiden varasto, jossa niitä haudutetaan.

Kirja oli rehellisesti sanottuna kokonaisuutena itselleni hieman turha. Koen, että se ei ehkä ollut juuri oikea kirja minulle ja aikakin oli liian kortilla sen suhteen. Kirjassa oli samanlaisia piirteitä, kun lukemassani markkinoinnin kirjassa, eli informaatiota tykitetään niin nopeasti tiskiin, että asioiden sisäistämiseen ei paljoa aikaa jätetty, ennen kuin hypättiin jo seuraavaan asiaan. Erilaisia vinkkejä ja toimintatapoja tykitettiin pöytään niin kovalla tahdilla, että jokaisesta oli itselleni lähes mahdoton ottaa kunnolla kiinni ja herätellä pohdintaa. En koe suurinta osaa kirjan asioista oppeina, vaan ennemminkin muistutuksina siitä, miten ihmisten kanssa kannattaa toimia ja minkä takia rationaalinen ajattelu tietyissä tilanteissa on todella tärkeää. Yksittäisiä asioita ja vinkkejä sain kyllä poimittua kirjasta, jota aion viedä myös käytäntöön, mutta laajempaa kuvaa tai ajatuksiani mullistavaa oppia ei tällä kertaa tarttunut matkaan.

Ajatukseni ja suhtautuminen kuitenkin muuttui osaajana kehittymisestä kirjan aikana. Nyt koen tietäväni ainakin jossain määrin mitä se on ja mihin se keskittyy. En osaa jostain syystä itse antaa tälle aiheelle niin paljon painoarvoa mitä ehkä pitäisi, mutta se on edelleen hyvää muistutusta omaan tekemiseen. Koen tällä hetkellä kirjan perusteella osaajana kehittymisen olevan enemmänkin erilaisia pieniä toiminta- ja ajattelutapoja elämässä, joista on ihan hyvä jokaisen ottaa koppia.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti